Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η FAA ερευνά καταγγελίες για το 787 Dreamliner της Boeing

Η FAA ερευνά καταγγελίες για το 787 Dreamliner της Boeing
Ο εν λόγω πληροφοριοδότης έχει εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια που αφορούν την κατασκευή και τη συναρμολόγηση του 787 Dreamliner, και όχι το νεότερο τζετ 737 Max που έχει καθηλωθεί δύο φορές από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας
Στο «μικροσκόπιο» τόσο της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) όσο και μιας υποεπιτροπής της Γερουσίας μπαίνει η Boeing, μετά τις καταγγελίες μηχανικού ποιότητας που εργάζεται στην εταιρεία και τις ανησυχίες που εξέφρασε για την ασφάλεια των αεροσκαφών.
Ο πληροφοριοδότης Σαμ Σαλεχπούρ είχε κάνει καταγγελία τον περασμένο Ιανουάριο στην FAA, αλλά μόλις χθες, Τρίτη, έγινε γνωστό το περιεχόμενο της, μέσω δημοσιεύματος στους New York Times.
Ο εν λόγω πληροφοριοδότης έχει εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια που αφορούν την κατασκευή και τη συναρμολόγηση του 787 Dreamliner, και όχι το νεότερο τζετ 737 Max που έχει καθηλωθεί δύο φορές από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας.
Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Σαλεχπούρ εργάστηκε στο 787, αλλά ανησυχούσε για τις αλλαγές στη συναρμολόγηση της ατράκτου, δηλαδή του κύριου σώματος του αεροσκάφους. Αυτή η διαδικασία συνεπάγεται τη συναρμολόγηση και τη στερέωση γιγάντιων τμημάτων της ατράκτου, καθένα από τα οποία παράγεται από διαφορετική εταιρεία, σύμφωνα με την αναφορά του Σαλεχπούρ.
Ο πληροφοριοδότης είπε στους Times ότι πιστεύει πως η Boeing ακολουθούσε συντομεύσεις στη διαδικασία συναρμολόγησης, δημιουργώντας παραμορφώσεις στο σύνθετο υλικό που χρησιμοποιείται στο εξωτερικό του αεροσκάφους. Τέτοια σύνθετα υλικά αποτελούνται συχνά από πλαστικά στρώματα ενισχυμένα με ένα πλέγμα ινών άνθρακα ή γυαλιού, αυξάνοντας την αντοχή σε εφελκυσμό και καθιστώντας τα ένα χρήσιμο υποκατάστατο για βαρύτερα μέταλλα.

Καταγγελίες για αντίποινα

Σύμφωνα με τον Σαλεχπούρ, η Boeing όχι μόνο δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του, αλλά τον φίμωσε και τον μετέφερε να εργαστεί σε ένα διαφορετικό αεροσκάφος, μια κίνηση που εξέλαβε ως αντίποινα. Επίσης υποστηρίξε ότι αντιμετώπισε κι άλλα αντίποινα, όπως απειλές και αποκλεισμό από συναντήσεις.
«Το κάνω αυτό όχι επειδή θέλω να αποτύχει η Boeing, αλλά επειδή θέλω να πετύχει και να αποτρέψει τις συντριβές», είπε ο Σαλεχπούρ στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη. «Η αλήθεια είναι ότι η Boeing δεν μπορεί να συνεχίσει όπως είναι. Πρέπει να γίνει λίγο καλύτερη, νομίζω».
Ο Σαλεχπούρ είπε χθες ότι η καταγγελία του εγείρει «δύο ζητήματα ποιότητας που μπορεί να μειώσουν δραματικά τη διάρκεια ζωής των αεροπλάνων».

Καλούν σε ακρόαση τον CEO

Στον απόηχο αυτών των καταγγελιών μια υποεπιτροπή της Γερουσίας κάλεσε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Boeing, Ντέιβιντ Καλχούν, να καταθέσει για τα αεροσκάφη της εταιρείας.
Η επιτροπή είπε ότι θα πραγματοποιήσει ακρόαση την επόμενη εβδομάδα με τον Σαμ Σαλεχπούρ, ο οποίος αναμένεται να αναφέρει λεπτομερώς τις ανησυχίες για την ασφάλεια που αφορούν την κατασκευή και τη συναρμολόγηση του 787 Dreamliner. Η υποεπιτροπή ανέφερε σε επιστολή ότι αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «δυνητικά καταστροφικούς κινδύνους για την ασφάλεια».
Η Boeing δεν είπε εάν ο Καλχούν σκοπεύει να παραστεί στην ακρόαση της 17ης Απριλίου. Σε απάντηση ερωτήματος του Associated Press, ένας εκπρόσωπος είπε μόνο ότι η εταιρεία συνεργάζεται με την έρευνα της υποεπιτροπής και «προσφέρθηκε να παράσχει έγγραφα, μαρτυρίες και τεχνικές ενημερώσεις».
Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας διερευνά επίσης τους ισχυρισμούς του Σαλεχπούρ, σύμφωνα με την υποεπιτροπή.
Ο Σαλεχπούρ αναμένεται επίσης να περιγράψει τα αντίποινα που αντιμετώπισε αφού προέβαλε τις ανησυχίες του.
Κληθείσα να σχολιάσει τους ισχυρισμούς, η FAA είπε σε δήλωση ότι «η εθελοντική αναφορά χωρίς φόβο αντιποίνων είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την ασφάλεια της αεροπορίας. Ενθαρρύνουμε θερμά όλους στον κλάδο της αεροπορίας να μοιράζονται πληροφορίες. Ερευνούμε διεξοδικά όλες τις αναφορές».

Αρνείται τις κατηγορίες η εταιρεία

Σε μια δήλωση 1.500 λέξεων, η Boeing είπε ότι ήταν «πλήρως σίγουρη» για το 787 και χαρακτήρισε τις ανησυχίες για τη δομική ακεραιότητα «ανακριβείς». Η Boeing πρόσθεσε ότι τα ζητήματα που τέθηκαν στο δημοσίευμα των Times «δεν παρουσιάζουν καμία ανησυχία για την ασφάλεια» και είπε ότι το 787 «θα διατηρήσει τη διάρκεια ζωής του για αρκετές δεκαετίες».
«Τα αντίποινα απαγορεύονται αυστηρά στην Boeing», πρόσθεσε η εταιρεία στη δήλωση, επισημαίνοντας ότι ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να «μιλούν όταν προκύπτουν προβλήματα».
Το ρεκόρ ασφάλειας της Boeing βρίσκεται στο μικροσκόπιο από τότε που ένα πάνελ πόρτας ενός τζετ 737 Max 9 εξερράγη πάνω από το Όρεγκον στις αρχές Ιανουαρίου.
Αλλά η επακόλουθη ανακάλυψη των ελλειπόντων μπουλονιών από τους ερευνητές ατυχημάτων που προορίζονταν να ασφαλίσουν το πάνελ της πόρτας συγκλόνισε την Boeing. Η Alaska Airlines και η United Airlines - οι δύο αερομεταφορείς των ΗΠΑ που πετούν το Max 9 - ανέφεραν επίσης ότι βρήκαν χαλαρά μπουλόνια και άλλο υλικό σε άλλα πάνελ, υποδηλώνοντας ότι τα προβλήματα ποιότητας με τα βύσματα της πόρτας δεν περιορίζονταν σε ένα αεροπλάνο.
Τόσο το 787 όσο και το 737 Max έχουν ταλαιπωρηθεί από ελαττώματα στην παραγωγή που έχουν σποραδικά καθυστερήσει τις παραδόσεις και άφησαν τις αεροπορικές εταιρείες με έλλειψη αεροπλάνων κατά τη διάρκεια των πολυάσχολων ταξιδιωτικών περιόδων.
Ο Καλχούν, ο διευθύνων σύμβουλος, ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του έτους. Αυτό ακολούθησε την αποχώρηση ενός άλλου υψηλόβαθμου στελέχους της Boeing και την απόφαση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Boeing να μην είναι υποψήφιος για επανεκλογή τον Μάιο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης