Τελευταία Νέα
Διεθνή

Russiagate: H Ευρωβουλή επέβαλε κυρώσεις σε Λετονή ευρωβουλευτή για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Russiagate: H Ευρωβουλή επέβαλε κυρώσεις σε Λετονή ευρωβουλευτή για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
Το Κοινοβούλιο άνοιξε τη δική του διοικητική έρευνα κατά της Ευρωβουλευτή με την πρόεδρο Roberta Metsola να ανακοινώνει μια σειρά κυρώσεων κατά της Ždanoka
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέβαλε κυρώσεις στην Tatjana Ždanoka, Λετονή ευρωβουλευτή που κατηγορήθηκε σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης φέτος ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της Ρωσίας.
Τον Ιανουάριο, η ρωσική ερευνητική εφημερίδα The Insider είχε αποκαλύψει ότι η Ždanoka εργαζόταν για χρόνια για λογαριασμό της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), του διάδοχου σχήματος της KGB της σοβιετικής εποχής.
Η Ždanoka αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, λέγοντας στους ευρωβουλευτές τον Φεβρουάριο ότι ήταν απλώς «πράκτορας για την ειρήνη».
Η λετονική μυστική υπηρεσία έχει κινήσει ποινική υπόθεση εναντίον της, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης τον Μάρτιο.
Το Κοινοβούλιο άνοιξε τη δική του διοικητική έρευνα κατά της Ευρωβουλευτή με την πρόεδρο Roberta Metsola να ανακοινώνει την Τετάρτη 10/4 μια σειρά κυρώσεων κατά της Ždanoka, αφού τη βρήκε ότι παραβιάζει τον κώδικα συμπεριφοράς των ευρωβουλευτών.
Η διωκόμενη, που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 και συμμετείχε στην ομάδα των Πρασίνων/EFA μέχρι το 2022, παραβίασε τμήματα του κώδικα σχετικά με τη δήλωση ιδιωτικών συμφερόντων και τη λήψη δώρων, τόνισε σχετικά η Metsola, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι κυρώσεις θα συνίστανται σε πρόστιμο πέντε ημερών της ημερήσιας αποζημίωσής της, ύψους 1.750 ευρώ και επίσης θα της απαγορευθεί η εκπροσώπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέχρι το τέλος αυτής της θητείας τον Ιούλιο, μετά την οποία δεν αναμένεται να είναι Ευρωβουλευτής πλέον.
Η Ždanoka δεν άσκησε έφεση, πρόσθεσε η Metsola.
Ενόσω ξεδιπλώνονται οι καταγγελίες εναντίον της Ευρωβουλευτή, το Κοινοβούλιο συγκλονίζεται από ένα άλλο σκάνδαλο ρωσικής επιρροής που αφορούσε ένα τσεχικό μέσο ενημέρωσης με όνομα Voice of Europe, το οποίο σύμφωνα με τις τσεχικές μυστικές υπηρεσίες πλήρωνε ευρωπαίους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων ευρωβουλευτών, ως μέρος ενός σχεδίου διακίνησης ρωσικής προπαγάνδας.
Η Ždanoka δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο εκ μέρους του Politico.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης