Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά Fed: Αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ – Μακριά ο στόχος του 2%

Πρακτικά Fed: Αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ – Μακριά ο στόχος του 2%
Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ δεν έχουν πειστεί ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί
Σκεπτικισμό όσο και ανησυχία εξέφρασαν οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ κατά τη συνεδρίαση της Ανοικτής Επιτροπής Αγοράς (FOMC) τον Μάρτιο, οπότε και αποφασίστηκε τα επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητα στο εύρος του 5,25% - 5,5%.
Σύμφωνα με όσα ανέφερα, ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί αρκετά γρήγορα - αν και εκτιμάται πως θα μειώσουν τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος.
Ως εκ τούτου, τα μέλη της FOMC ψήφισαν να διατηρήσουν στη δήλωση που προέκυψε από τη συνεδρίαση ότι δεν θα μειώσουν τα επιτόκια μέχρι να «αποκτήσουν μεγαλύτερη πίστη» ότι ο πληθωρισμός κινείται σε σταθερή πορεία προς τον στόχο του 2% σε ετήσια βάση.
«Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την αβεβαιότητά τους σχετικά με την επιμονή του υψηλού πληθωρισμού και εξέφρασαν την άποψη ότι τα πρόσφατα στοιχεία δεν αύξησαν την πίστη τους ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%» αναφέρουν τα πρακτικά.
Σε μια μακρά συζήτηση για τον πληθωρισμό, οι κεντρικοί τραπεζίτες ανέφεραν τη γεωπολιτική αναταραχή και την αύξηση των τιμών της ενέργειας ως κινδύνους.
Ανέφεραν επίσης την πιθανότητα μια χαλαρότερη νομισματική πολιτική, με μείωση επιτοκίων, να αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές.
Στη συζήτηση έγινε λόγος για μια ισορροπημένη αγορά εργασίας, μια ώθηση στον κλάδο της τεχνολογίας, για διαφαινόμενη οικονομική αδυναμία στην Κίνα και μια επιδεινούμενη αγορά εμπορικών ακινήτων.
Συζήτησαν δε τα υψηλότερα του αναμενομένου ποσοστά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Ο πρόεδρος Jerome Powell είπε ότι είναι πιθανό τα στοιχεία αυτά να προκλήθηκαν από εποχικά ζητήματα, αν και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να κρίνει κανείς σε αυτό το χρονικό σημείο.
Στη συνεδρίαση υπήρχαν μέλη που διαφώνησαν με την πλειοψηφική θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης