Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοιχτός πόλεμος στην Ερυθρά: Τριπλό πλήγμα των Houthis σε εμπορικά πλοία - Σφοδροί αμερικανικοί βομβαρδισμοί στην Υεμένη

Ανοιχτός πόλεμος στην Ερυθρά: Τριπλό πλήγμα των Houthis σε εμπορικά πλοία - Σφοδροί αμερικανικοί βομβαρδισμοί στην Υεμένη
Οι Houthis επιτέθηκαν στα πλοία Darwin και Gina της ιταλικής Mediterranean Shipping Company, καθώς και στο πλοίο Maersk Yorktown, με drones και αντιπλοϊκούς πυραύλους
Οι αντάρτες Houthis της Υεμένης επιτέθηκαν με σφορδρότητα σε τρία εμπορικά πλοία, εκ των οποίων δύο ιταλικών κι ένα αμερικανικών συφερόντων , στην Ερυθρά Θάλασσα, αποκάλυψε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης Yahya Saria.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Houthis επιτέθηκαν στα πλοία Darwin και Gina της ιταλικής Mediterranean Shipping Company, καθώς και στο πλοίο Maersk Yorktown, με drones και αντιπλοϊκούς πυραύλους.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Al Masirah που πρόσκειται στην σιιτική οργάνωση, o εκπρόσωπος του κινήματος αποκάλεσε τα σκάφη Darwin και Gina «Ισραηλινά» και το Yorktown «Αμερικανικό».
Μάλιστα, όπως προκύπτει από τη δήλωση Saria, το πλοίο Gina δέχθηκε για δεύτερη φορά επίθεση.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, χτυπήθηκε άλλο ένα αμερικανικό πλοίο, του οποίου ο τύπος και το όνομα δεν δόθηκε.
Εκπρόσωπος του κινήματος υποστηρίζει ότι το πλοίο δέχτηκε επίθεση από «πολλά drones».
Μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, ο ηγέτης των Houthis προειδοποίησε ότι θα βομβαρδίσει το Ισραήλ και δεν θα επιτρέψει σε συνδεδεμένα πλοία να περάσουν από τα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Bab al-Mandeb μέχρι να σταματήσει η επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα.
Επομένως, από τον περασμένο Νοέμβριο, οι Houthis έχουν επιτεθεί σε δεκάδες πολιτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
Σε απάντηση στις ενέργειες της οργάνωσης, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν τον σχηματισμό διεθνούς συνασπισμού και την έναρξη της επιχείρησης Prosperity Guardian για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και την προστασία των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Στη συνέχεια, οι ένοπλες δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισαν να χτυπούν τακτικά στρατιωτικούς στόχους των ανταρτών σε διάφορες επαρχίες της Υεμένης.

Αντίποινα ΗΠΑ με 60 χτυπήματα

Προηγουμένως οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν ισχυρά πλήγματα κατά των Houthis, στοχεύοντας τέσσερις πυραύλους που φαινόταν να είναι προετοιμασμένοι για επιθέσεις σε εμπορικά πλοία, δήλωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
Ήταν το τρίτο χτύπημα εναντίον της μαχητικής ομάδας από τότε που οι ΗΠΑ ανέλαβαν για πρώτη φορά στρατιωτική δράση την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στις επανειλημμένες επιθέσεις της οργάνωσης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που προκαλούν μεγάλες διαταραχές στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο.
Οι στρατοί των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έπληξαν σήμερα 10/4 περισσότερους από 60 στόχους σε περισσότερες από δώδεκα τοποθεσίες των Houthis στην Υεμένη.
Τα τελευταία πλήγματα των ΗΠΑ έγιναν αφότου οι Houthis προσπάθησαν να χτυπήσουν ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο την Κυριακή και προκάλεσαν ζημιές σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης των ΗΠΑ, τη Δευτέρα.
«Επιδή δεν έχει υπάρξει ένα καταστροφικά επιτυχημένο χτύπημα των Houthis, χάρη στην πολλή σπουδαία δουλειά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και των συμμαχικών και συνεργαζόμενων ναυτικών, δεν σημαίνει ότι μπορούμε απλώς να κάνουμε τα στραβά μάτια και να καθίσουμε πίσω και να μην κάνουμε τίποτα» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο John Kirby σχετικά με τα αμερικανικά αντίποινα.
«Θέλουμε να σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις. ... Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί», κατέληξε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης