Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία - Η λειψανδρία φέρνει πανικό στο καθεστώς - Ξυλοφορτώνουν νεαρούς που δεν θέλουν να επιστρατευθούν (vid)

Ουκρανία - Η λειψανδρία φέρνει πανικό στο καθεστώς - Ξυλοφορτώνουν νεαρούς που δεν θέλουν να επιστρατευθούν (vid)
Αποκαλυπτικά video καταγράφουν το άγριο ξύλο που ρίχνουν οι ουκρανικές αρχές σε άντρες που πιάστηκαν κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία
Απελπισία και πανικός επικρατούν στο καθεστώς του Κιέβου, λόγω των μεγάλων απωλειών ανθρώπινου δυναμικού που υφίσταται η χώρα στον πόλεμο με τη Ρωσία, φαινόμενο που εντείνεται, καθώς αρκετοί νεαροί υπό στράτευση δεν θέλουν να σταλούν στο πεδίο της μάχης και προσπαθούν να διαφύγουν προς το εξωτερικό.
Μάλιστα, αποκαλυπτικά video καταγράφουν το άγριο ξύλο που ρίχνουν οι ουκρανικές αρχές σε άντρες που πιάστηκαν κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία, προσπαθώντας να διαφύγουν, πριν στρατολογηθούν. Ωστόσο άλλοι τα καταφέρουν.
Πολλοί φαίνονται να τους αποκαλούν δειλούς, ενώ κάποιοι άλλοι τους αποκαλούν προδότες.



«Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι έτοιμοι για να πεθάνουν. Και οι νέοι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να θάψουν τους εαυτούς τους ζωντανούς. Έρχονται αρκετοί σε εμάς για βοήθεια», δήλωσε ένας από τους διακινητές που παραδέχεται ότι δεν ντρέπεται καθόλου για τη δράση του.

Βίαιες συλλήψεις σε αρνητές στράτευσης

Σε αυτή τη φάση, η απόπειρα της Ουκρανίας να επιλύσει το ζήτημα της λειψανδρίας φαίνεται μάταιη.
Ο στρατός χρειάζεται νεοσύλλεκτους.
Παρόλα αυτά χιλιάδες Ουκρανοί προσπαθούν να φύγουν για Ουκρανία.
Κάθε εβδομάδα, οι Αρχές συλλαμβάνουν τόσο άτομα που προσπαθούν να διαφύγουν, όσο και άτομα που θεωρούνται ύποπτα για αρνητές στράτευσης.
Τον Δεκέμβριο, η Ουκρανία χρειαζόταν πάνω από μισό εκατομμύριο νέους στρατιώτες, ένα ζήτημα που ο πρόεδρος της χώρας Volodymyr Zelensky είχε χαρακτηρίσει πολύ ευαίσθητο.


Οργή για τον νέο νόμο για την επιστράτευση

Η στρατολόγηση νέων προσώπων πυροδοτεί συζητήσεις εδώ και έναν και πλέον χρόνο, καθώς ο στρατός έχει ελλείψεις σε προσωπικό και πυρομαχικά στις μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις.
Νομοσχέδιο που θα διευκολύνει τη στρατολόγηση ψηφίστηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο σε πρώτη ανάγνωση τον Φεβρουάριο μετά την αποτυχία μια πρώτης εκδοχής που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση πέρυσι, αλλά και αυτή η δεύτερη εκδοχή τροποποιήθηκε έκτοτε σε μεγάλο βαθμό.
Σύμφωνα με αρκετούς βουλευτές, ένα από τα βασικά άρθρα αυτού του κειμένου έχει αφαιρεθεί: η αποστράτευση των στρατιωτών που πολεμούν για περισσότερους από 36 μήνες, ένα πολυαναμενόμενο μέτρο ωστόσο, σε μια χώρα εξαντλημένη από περισσότερα από δύο χρόνια ρωσικής ειδικής επιχείρησης.
Αρκετά οικονομικά κίνητρα προς τους στρατιώτες επίσης καταργήθηκαν.
Αντίθετα, η κυβέρνηση θα επιφορτισθεί να συντάξει ένα άλλο νομοσχέδιο για τη βελτίωση των μηχανισμών εναλλαγής του στρατιωτικού προσωπικού.
Οι βουλευτές ψήφισαν επίσης σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που καθιστά δυνατή την επιστράτευση των κρατουμένων.
Η απόφαση να καταργηθεί το άρθρο για την αποστράτευση προκάλεσε αμέσως αντιπαράθεση, πολλώ μάλλον που το υφιστάμενο σύστημα στρατολόγησης θεωρείται από πολλούς Ουκρανούς άδικο, αναποτελεσματικό και συχνά διεφθαρμένο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης