Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θύελλες στον ορίζοντα «βλέπει» ο Dimon της JPMorgan: Τρομερός ο πόνος από τους πολέμους, θα παραμείνει στα ύψη ο πληθωρισμός

Θύελλες στον ορίζοντα «βλέπει» ο Dimon της JPMorgan: Τρομερός ο πόνος από τους πολέμους, θα παραμείνει στα ύψη ο πληθωρισμός
Πρέπει να προετοιμάσουμε την τράπεζά μας για ένα ευρύ φάσμα πιθανών περιβαλλόντων, ανέφερε ο Dimon της JP Morgan
Σε άλλη μία πρόβλεψη για θύελλες στην παγκόσμια οικονομική ζωή προέβη ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, η οποία, μάλιστα, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, δεδομένου ότι ο ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης είναι από τους πλέον επιδραστικούς στην επενδυτική κοινότητα.
«Πολλοί οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να είναι ευνοϊκοί», όμως «είμαστε είναι σε εγρήγορση για μια σειρά από σημαντικές δυνάμεις που προκαλούν αβεβαιότητα:

Πρώτον
, το παγκόσμιο τοπίο είναι ανησυχητικό – τρομεροί πόλεμοι και βία συνεχίζουν να προκαλούν πόνο και οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται.
Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν τις αγορές ενέργειας και τροφίμων, τη μετανάστευση και τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις, πέρα από το τρομερό ανθρώπινο κόστος τους.

Δεύτερον, οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να συνεχιστούν.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ τροφοδοτείται από μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που διογκώνει το έλλειμμα αλλά και από πολλές μεταβιβαστικές πληρωμές.
Υπάρχει επίσης ανάγκη για αυξημένες δαπάνες καθώς μεταβαίνουμε σε μια πιο πράσινη οικονομία, για αναδιάρθρωση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, για ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών και για την καταπολέμηση του αυξανόμενου κόστους υγειονομικής περίθαλψης.
Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε πιο κολλώδη πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια από ό,τι αναμένουν οι αγορές.
Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι τα επιτόκια ήταν εξαιρετικά χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα – είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσοι επενδυτές και εταιρείες είναι πραγματικά προετοιμασμένες για ένα περιβάλλον υψηλότερου επιτοκίου.

Τρίτον, η μίνι τραπεζική κρίση του 2023 έχει τελειώσει, αλλά προσέξτε τα υψηλότερα επιτόκια και την ύφεση – όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για ολόκληρη την οικονομία.
Ο Dimon εξήγησε ότι η κρίση τελείωσε υπό την προϋπόθεση ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν δραματικά και δεν θα βιώσουμε σοβαρή ύφεση.
Με άλλα λόγια, εάν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια αυξηθούν πάνω από 6% και αυτή η αύξηση συνοδευτεί από ύφεση, θα υπάρξει άφθονη πίεση όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στις εταιρείες με μόχλευση.
Θυμηθείτε, μια απλή αύξηση των επιτοκίων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες ουσιαστικά μείωσε την αξία των περισσότερων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων κατά 20%. Θυμηθείτε επίσης ότι τα πιστωτικά περιθώρια τείνουν να διευρύνονται, μερικές φορές δραματικά, σε μια ύφεση.

Και τέλος, δεν έχουμε βιώσει ποτέ το πλήρες αποτέλεσμα μιας ποσοτικής σύσφιξης σε αυτήν την κλίμακα.
Η ποσοτική σύσφιξη αποστραγγίζει περισσότερα από 900 δισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητας από το σύστημα ετησίως
Δεν γνωρίζουμε πώς θα λειτουργήσουν αυτοί οι παράγοντες, αλλά πρέπει να προετοιμάσουμε την Εταιρεία για ένα ευρύ φάσμα πιθανών περιβαλλόντων ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε συνεχώς στο πλευρό των πελατών μας».

Ζοφερός...

Πράγματι, ο Dimon ίσως έχει τους λόγους του για να είναι τόσο ζοφερός, για άλλη μία φορά, μετά την επιστολή που έστειλε στις αρχές της εβδομάδας στους μετόχους της εταιρείας.
Τότε, είχε αποκαλύψει πως ανέμενε καθαρά έσοδα από τόκους το 2024 ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, ένας αριθμός που εξαρτάται από την αγορά.
Μάλιστα, είπε πως τα NII μπορεί να είναι ακόμη χαμηλότερα, στα 89 δισεκατομμύρια δολάρια - μια σπάνια απώλεια για την τράπεζα που εξακολουθεί να αποκομίζει κάθε είδους οφέλη από το περσινό δώρο της First Republic ευγενική προσφορά του FDIC.
Συνδυάζοντας τα όλα μαζί, όσα είπε ήταν μια από μια σπάνια απογοήτευση, γιατί ενώ η JPM κέρδισε στους περισσότερους δείκτες, όπως συνήθως, η μείωση του καθαρού εισοδήματος από τόκους, η απώλεια των συνολικών δανείων και ιδιαίτερα το απογοητευτικό Καθαρό Έσοδα από τόκους, πρέπει να αναμένουμε πτώση...

Αυξήθηκαν τα κέρδη στα 13,4 δισ. δολ. το α' τρίμηνο 2024

Στο μεταξύ, αυξήθηκαν τα κέρδη της JP Morgan το πρώτο τρίμηνο του 2024, με όχημα τις πληρωμές τόκων λόγω των υψηλών επιτοκίων.
Τα κέρδη της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας ανήλθαν σε 13,42 δισ. δολάρια ή 4,44 δολάρια ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, από 12,62 δισ. δολάρια ή 4,10 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων βοήθησε τις τράπεζες να ενισχύσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), ή τη διαφορά μεταξύ των κερδών που κερδίζουν οι τράπεζες από τα δάνεια και των καταθέσεων που καταβάλλουμ, σημειώνει το Reuters.
Η JP Morgan πρόσθεσε επίσης δισεκατομμύρια δολάρια δανείων στον ισολογισμό της μετά την εξαγορά της χρεοκοπημένης First Republic Bank τον περασμένο Μάιο.
Η εξαγορά τροφοδότησε επίσης το εισόδημα από τόκους της JP Morgan.
Tα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 9% σε 41,93 δισ. δολάρια.
Capture_151.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης