Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ασιατικοί γίγαντες προειδοποιούν την Ευρώπη: Μην τολμήσετε να κλέψετε τα παγωμένα ρωσικά assets των 200 δισ. ευρώ

Οι ασιατικοί γίγαντες προειδοποιούν την Ευρώπη: Μην τολμήσετε να κλέψετε τα παγωμένα ρωσικά assets των 200 δισ. ευρώ
Αυστηρή προειδοποίηση στην ΕΕ απευθύνουν οι σημαντικότερες ασιατικές χώρες  για τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Σχετικά Άρθρα
Οι ασιατικοί γίγαντες απαιτούν από την ΕΕ να μην κατάσχει τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Η Κίνα, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία προειδοποιούν την ΕΕ ότι η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα ήταν μία απαράδεκτη ενέργεια.
Σύμφωνα με το Politico, αρκετές ασιατικές χώρες, ιδίως η Κίνα, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υποκύψει στις πιέσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας και να μην κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 200 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα.
Πρόκειται για χώρες που ανησυχούν ότι η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο που θα καθιστούσε τέτοιες αποφάσεις απολύτως νόμιμες σε σχέση και με άλλες χώρες του κόσμου.
Με την ίδια λογική, η Ρωσία μπορεί επίσης να ζητήσει από τις φιλικές της χώρες να κατάσχουν δυτικά περιουσιακά στοιχεία στο έδαφός τους ως αντίποινα.
Αυτό θα αμαυρώσει τη φήμη τους στα μάτια των διεθνών επενδυτών ενώ νομικές προκλήσεις θα εμφανιστούν αναπόφευκτα.

Η Ασία στο πλευρό της Ρωσίας


Οι ρωσικές εταιρείες έχουν καταθέσει περισσότερες από 100 αγωγές απαιτώντας την αξιοποίηση δυτικών περιουσιακών στοιχείων που επί του παρόντος δεσμεύονται στη Ρωσία και αυτές οι νομικές διαδικασίες ενδέχεται να επεκταθούν πέρα από τα σύνορα της Ρωσίας.
Από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου 2022 η Κίνα στηρίζει τη Ρωσία.
Όπως η Ινδία, έτσι και η Κίνα προμηθεύεται ενεργειακούς πόρους από τη Ρωσία.
Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία εντάχθηκε στους BRICS, όπου την πρωτοκαθεδρία έχουν Ρωσία και Κίνα.
Επίσης η Σαουδική Αραβία λειτουργεί σε πλήρη συντονισμό με τη Ρωσία στον OPEC+.
Οι χώρες συντονίζουν τις ενέργειές τους για να καταστήσουν τις τιμές του πετρελαίου πιο σταθερές.
Όσον αφορά στην Ινδονησία, η Τζακάρτα πιστεύει ότι η Ρωσία είχε το δικαίωμα να ξεκινήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, αφού η Δύση και το ΝΑΤΟ δεν έλαβαν υπόψη τις ανησυχίες της Μόσχας.
Ο ηγέτης της Ινδονησίας Joko Widodo έδωσε προτεραιότητα στις σχέσεις της χώρας του με την Κίνα.
Πιστεύεται ότι το αντιαμερικανικό αίσθημα στην Ινδονησία πηγάζει εν μέρει από τους στενούς δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Η Ινδονησία είναι μια μουσουλμανική χώρα και δεν αποδέχεται τις «φιλελεύθερες αξίες».

Η ΕΕ καταστρέφει την οικονομία της

Σύμφωνα με την γεωπολιτική αναλύτρια Lyuba Lulko η πολιτική της ΕΕ διακρίνεται από απύθμενη υποκρισία και οι προειδοποιήσεις των ασιατικών χωρών δεν προήλθαν ως αποτέλεσμα μία ρωσικής παράκλησης.
Οι σημαντικές χώρες της Ασίας καλούν την ΕΕ να αντιδράσει σε μία εξέλιξη που θα προκαλέσει ένα παγκόσμιο νομικό domino και να αντισταθεί στις πιέσεις των ΗΠΑ, που επί της ουσίας της ζητούν να καταστρέψει την οικονομία της.

Η οικονομία της ΕΕ, που κατρακυλά σε ύφεση (η γερμανική οικονομία στην πρώτη θέση), εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις οικονομίες των ασιατικών γιγάντων.
Το 2023, η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός εταίρος της ΕΕ (8,8%) και ο μεγαλύτερος εταίρος της ΕΕ στις εισαγωγές (20,5%).
Ως μέρος της πράσινης ατζέντας της, η ΕΕ εισάγει περισσότερα από τα 4/5 των μπαταριών ιόντων λιθίου της από την Κίνα, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία και η χημική βιομηχανία της Ευρώπης εξαρτώνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τους Κινέζους.
Η Κίνα και η Σαουδική Αραβία παραμένουν κορυφαίοι επενδυτές για την ΕΕ.
Η Σαουδική Αραβία έχει γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής καυσίμων στην Ευρώπη.
Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας στην Ευρώπη από τερματικούς σταθμούς στην Ερυθρά Θάλασσα αυξήθηκαν εντυπωσιακά στις αρχές του 2024.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά επί του παρόντος την πρόταση για άρση των φόρων επί των κερδών που λαμβάνονται από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 2,5-3 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Πιστεύεται ότι έως και το 90% των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί υποτίθεται για την αγορά όπλων για την Ουκρανία.
Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση σε σχέση με αυτήν την πρόταση.
Τράπεζες και εποπτικές αρχές τάσσονται κατά.
Δεν θέλουν να χρεοκοπήσουν εάν τα ρωσικά δικαστήρια καταφέρουν να ασκήσουν έφεση κατά της πρότασης.
Φαίνεται ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία δεν θα δημευθούν κατόπιν αιτήματος των σημαντικότερων εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Figaro: Θανάσιμο πλήγμα για την Ευρώπη τα ρωσικά αντίποινα για την κατάσχεση των assets

Η δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα πλήξει την ΕΕ, αλλά οι ΗΠΑ δεν νοιάζονται γιατί θα έχου μικρότερες απώλειες, δήλωσε ο Armin Steinbach, καθηγητής νομικής και οικονομίας στην Ecole Supérieure de Commerce στο Παρίσι, σε άρθρο στη γαλλική Figaro.
«Αν για τις Ηνωμένες Πολιτείες διακυβεύονται ελάχιστα συμφέροντα, τότε για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ισοδυναμούσε με πυροβολισμό στα πόδια», είπε ο αναλυτής.
Σύμφωνα με τον ειδικό, τα αντίποινα της Μόσχας θα επηρεάσουν πρωτίστως τις ευρωπαϊκές χώρες.
Πρώτον, η ΕΕ διαθέτει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε ρωσικά συναλλαγματικά αποθεματικά, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό που κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε ο Steinbach.
Δεύτερον, η απόσυρση ρωσικών κεφαλαίων θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ΕΕ ως εγγυητή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και του συναφούς διεθνούς δικαίου, γεγονός σύμφωνα με τον συγγραφέα, δεν ανησυχεί πραγματικά τις ΗΠΑ
«Αυτό καθιστά την Ευρώπη τον πιο πιθανό στόχο για αντίποινα», προειδοποίησε ο αναλυτής.
Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, η ΕΕ και οι χώρες της G7 πάγωσαν σχεδόν το ήμισυ των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων, ύψους περίπου τριακοσίων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι Βρυξέλλες συζητούν τρόπους χρήσης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας .
Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η λήψη τέτοιων αποφάσεων «θα ήταν ένα ακόμη βήμα για την παραβίαση όλων των κανόνων και κανόνων του διεθνούς δικαίου».
Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «κλοπή» το «πάγωμα» των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ στοχεύει όχι μόνο τα κεφάλαια ιδιωτών, αλλά και τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Μόσχας.

To veto απο τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Mία ομάδα από σημαντικές δυτικές τράπεζες ασκούν πιέσεις ενάντια σε ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρήση κερδών από ρωσικά κεφάλαια κεντρικών τραπεζών που είναι παγωμένα στην Ευρώπη για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, ανέφερε το Reuters σε δημοσίευμά του.
Η Ευρωπαϊκή Επιτρ για χρήση κερδών από ρωσικά κεφάλαια κεντρικών τραπεζών που είναι παγωμένα στην Ευρώπη για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, ανέφερε το Reuters σε δημοσίευμά του.οπή έχει προτείνει την αποστολή έως και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία ετησίως χρησιμοποιώντας τα έσοδα από τα ρωσικά assets.
Περίπου το 90% θα πήγαινε σε ένα ταμείο που ονομάζεται «Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά όπλων για την Ουκρανία, και τα υπόλοιπα κεφάλαια θα πήγαιναν στον κεντρικό προϋπολογισμό της ΕΕ για άλλους τύπους βοήθειας.
Η Ρωσία δεν αποδέχεται το σχέδιο και απειλεί με σημαντικά οικονομικά αντίποινα.

eu_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης