Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός, η Ουκρανία δεν θα αντέξει την αντεπίθεση – Zelensky: Οι Ουκρανοί λιποτακτούν - Syrsky: Δράμα στο μέτωπο – Τρόμος ο Kh-69

Πανικός, η Ουκρανία δεν θα αντέξει την αντεπίθεση – Zelensky: Οι Ουκρανοί λιποτακτούν - Syrsky: Δράμα στο μέτωπο – Τρόμος ο Kh-69
Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Μια μονάδα από τον Ουκρανικό στρατό περικυκλώθηκε και καταστράφηκε επειδή στρατιώτες λιποτάχτησαν - Τα Ουκρανικά ραντάρ και τα αμερικανικά AWACS (ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης) δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν τον πύραυλο Kh-69
(upd 27)  H συνεχιζόμενη ρωσική προέλαση σε πολλά σημεία του μετώπου αποδεικνύει ότι ο Ουκρανικός στρατός δεν αντέχει…
Η προέλαση στο Chasiv Yar και δυτικά της Avdiivka έχει ένα στόχο: Να περικυκλώσει τους Ουκρανούς και οι βασικές στρατηγικές πόλεις Kramatorsk και Sloviansk να πέσουν σε ρωσικά χέρια…
Η Ουκρανική αεράμυνα επίσης έχει σχεδόν διαλυθεί, τα Patriot σχεδόν έχουν τελειώσει ενώ οι Ουκρανοί τονίζουν ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν τι πύραυλος τούς χτύπησε… δεν έχει θερμικό αποτύπωμα στα ραντάρ ούτε τα αμερικανικά AWACS (ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης) μπόρεσαν να το αναγνωρίσουν…
Ο Ρωσικός στρατός ετοιμάζει 650.000 στρατιώτες και τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου 2024 θα ξεκινήσει την μεγάλη αντεπίθεση όπου θα τελειώσει την Ουκρανία, τα διοικητικά σύνορα του Donetsk και Luhansk θα πέσουν…
Την ίδια στιγμή η κινητοποίηση στην Ουκρανία αποτυγχάνει, οι πολίτες δεν θέλουν να θυσιαστούν στα νοσηρά σχέδια Zelensky ο οποίος αποκάλυψε ότι αυξάνονται οι λιποταξίες στον Ουκρανικό στρατό
Οι Ουκρανοί δεν πιστεύουν στην νίκη... βλέπουν μόνο θάνατο.
Εξάλλου ο Ουκρανός αρχιστράτηγος Oleskandr Syrsky περιέγραψε την κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο ως απόλυτα δραματική και διαρκώς επιδεινούμενη.

Κραυγή απόγνωσης από τον Ουκρανό αρχιστράτηγο: Η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο έχει επιδεινωθεί σημαντικά

Ο ανώτατος διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Oleksandr Syrsky προειδοποίησε ότι ο στρατός του προσπαθεί να σταματήσει μια πολύπλευρη και εντεινόμενη ρωσική επίθεση, καθώς το Κίεβο εκλιπαρεί τους δυτικούς εταίρους για μέσα αεράμυνας και ένα κρίσιμο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας .
«Η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες», έγραψε ο Syrsky στο Telegram
κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην ανατολική περιοχή του Donetsk το Σάββατο (13/4/2024).
Είπε ότι μια «σημαντική εντατικοποίηση των επιθετικών ενεργειών του εχθρού» κατά μήκος του 1.000 χιλιομέτρων του νοτιοανατολικού μετώπου είναι άμεσο αποτέλεσμα της ορμής του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin μετά την πρόσφατη επανεκλογή του.
Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι είπαν στους Financial Times ότι η Ρωσία να προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στα τέλη της άνοιξης ή το καλοκαίρι με την ελπίδα να καταλάβει εξ ολοκλήρου τις περιοχές Donetsk, Kherson, Lugansk και Zaporizhia.
Αξιωματούχοι στο Κίεβο ανησυχούν επίσης ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει μια επίθεση στο Kharkiv, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά.


Οι ρωσικές προελάσεις αποδεικνύουν ότι ο Ουκρανικός στρατός είναι αδύναμος – Παράδοση άνευ όρων

Οι συνεχιζόμενες ρωσικές προελεύσεις προς διαφορετικές κατευθύνσεις στα ουκρανικά μέτωπα καταδεικνύουν την αδυναμία του ουκρανικού στρατού να κρατήσει τις αμυντικές του θέσεις και να σώσει τον έλεγχο των εδαφών του.
Τα συνεχή πλήγματα ακριβείας από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε στρατιωτικές και βιομηχανικές οπίσθιες εγκαταστάσεις έχουν φέρει ολόκληρη τη χώρα στο χείλος της κατάρρευσης.
Διάφοροι ειδικοί στη Ρωσία, την Ουκρανία και το εξωτερικό πιστεύουν ότι το σημείο καμπής στον πόλεμο μπορεί να έρθει στο εγγύς μέλλον και ότι ο ρωσικός στρατός θα διαπεράσει το μέτωπο.
Η νύχτα της 12ης Απριλίου σημαδεύτηκε από ένα νέο κύμα χτυπημάτων σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία.
Τα UAV έπληξαν στόχους στο Κίεβο, το Krivoy Rog και το Starokonstantinov καθώς και στις περιοχές της Οδησσού, του Zaporozhie και της Vinnytsia.

Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, ρωσικά drones έπληξαν ξανά τον TPP Ladyzhenskaya στην περιοχή Vinnytsia.
Οι ουκρανικές αρχές προσπάθησαν να αποκαταστήσουν εν μέρει τη λειτουργία αυτής της μεγάλης εγκατάστασης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μετά τις προηγούμενες ρωσικές επιθέσεις, αλλά μάταια.
Περισσότερα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Geran έφτασαν ως συνήθως στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Starokonstantinov στην περιοχή Khmelnitsky, το οποίο προηγουμένως έπρεπε να υποδεχτεί αεροσκάφη F-16 από το ΝΑΤΟ.
Όλες οι προσπάθειες του ουκρανικού στρατού να αποκαταστήσει τις υποδομές του αποδείχθηκαν επίσης μάταιες λόγω των συνεχών καταστροφικών ρωσικών επιδρομών.

Περισσότερες εκρήξεις σημειώθηκαν στις περιοχές της περιοχής Zaporozhye που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Κιέβου.
Ζημιές από πυρκαγιά προκλήθηκαν στις περιοχές ανάπτυξης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, των συναδέλφων τους από την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών, καθώς και σε αποθήκες όπλων.
Παρά τις προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου και των δυτικών προστατών του να διαβεβαιώσουν το κοινό για την απειλή της γενοκτονίας του ουκρανικού λαού και τη σκληρότητα του ρωσικού στρατού, τα συνεχιζόμενα μαζικά ρωσικά πλήγματα σε όλη την Ουκρανία δεν οδήγησαν σε απώλειες αμάχων.

Η Ρωσία τόνισε επίσημα ότι με βάση ανθρωπιστικούς λόγους δεν εξαπέλυσε μαζικά πλήγματα στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή τον χειμώνα προκειμένου να μην αφήσουν τις μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις χωρίς ρεύμα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin εξήγησε ότι τα χτυπήματα στο ενεργειακό σύστημα εξυπηρετούν τον στόχο της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας.
Αυτός είναι ο πρωταρχικός τρόπος για να επηρεάσει το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της.

Υποφέροντας από οξεία έλλειψη πυρομαχικών και φρικτές απώλειες στρατιωτικού προσωπικού, οι αμυνόμενες ουκρανικές μονάδες βρέθηκαν στην πιθανώς πιο ευάλωτη κατάσταση στην πρώτη γραμμή.
Εν τω μεταξύ, η έλλειψη αποτελεσματικών συστημάτων αεράμυνας εμποδίζει τον ουκρανικό στρατό να προστατεύσει τα μετόπισθεν του.
Η χτυπημένη ουκρανική άμυνα μπορεί να μην αντέξει πολύ περισσότερο από αυτό και αυτό θα οδηγήσει στην κατάρρευση του μετώπου και στην έναρξη μιας μεγάλης ρωσικής επίθεσης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ, «πολύ σύντομα το μόνο θέμα για τις διαπραγματεύσεις θα ήταν η άνευ όρων παράδοση του καθεστώτος του Κιέβου» και η Ρωσία συμβούλεψε τη Δύση να προετοιμαστεί για αυτό.

Putin (Ρώσος Πρόεδρος): Τα χτυπήματα στα συστήματα ενέργειας της Ουκρανίας έχουν στόχο την αποστρατιωτικοποίηση

Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin αναγνώρισε ότι η στρατηγική χτυπημάτων της Ρωσίας κατά των ουκρανικών ενεργειακών εγκαταστάσεων στοχεύει εν μέρει να καταστρέψει την ουκρανική αμυντική βιομηχανία, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη εκτίμηση της ISW ότι τα ρωσικά πλήγματα εναντίον ουκρανικών ενεργειακών εγκαταστάσεων στοχεύουν στην υποβάθμιση της αμυντικής βιομηχανικής ικανότητας της Ουκρανίας.
Ο Putin δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας ότι οι ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας συνδέονται με τον στόχο της Ρωσίας να «αποστρατιωτικοποιήσει» την Ουκρανία – έναν από τους τρεις δεδηλωμένους στόχους του στην Ουκρανία.
Ο Putin χαρακτήρισε τα συνεχιζόμενα πλήγματα της Ρωσίας κατά της ουκρανικής ενεργειακής υποδομής ως «αναγκαστική» απάντηση στις πρόσφατες επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας κατά των ρωσικών εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου και δήλωσε ανοιχτά ότι τα ρωσικά πλήγματα αποσκοπούν έμμεσα στην υποβάθμιση της αμυντικής βιομηχανικής ικανότητας της Ουκρανίας.
Η πρόσφατη ρωσική εκστρατεία κρούσης υποβαθμίζει την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, ενώ εκμεταλλεύεται επίσης τις αναφερόμενες ελλείψεις πυραύλων αεράμυνας της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να καταρρεύσει το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας.
Οι Ρωσικές επιτυχίες έχουν δημιουργήσει μια ευκαιρία για ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις και την εκστρατεία κρούσης κατά της Ουκρανίας.

Αλεξιπτωτιστές της ελίτ 25ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας των Ουκρανών παραδόθηκαν στους Ρώσους

Στρατιώτες που υπηρετούν στην 25η χωριστή αερομεταφερόμενη ταξιαρχία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων παραδόθηκαν ως μονάδα στον ρωσικό στρατό στην περιοχή Avdeyevka, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι στρατιώτες της 25ης χωριστής αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων παραδόθηκαν ως μονάδα στα ρωσικά στρατεύματα από την ομάδα μάχης Κέντρο στην περιοχή Avdeyevka.
Εννέα Ουκρανοί αλεξιπτωτιστές της αερομεταφερόμενης διμοιρίας της επίλεκτης ταξιαρχίας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων βρήκαν την ευκαιρία να παραδοθούν κοντά στο Vodyanoye», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Μια μονάδα από τον Ουκρανικό στρατό περικυκλώθηκε και καταστράφηκε επειδή στρατιώτες λιποτάχτησαν

Ο Zelensky ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, μίλησε για τη φυγή μιας από τις μονάδες, με αποτέλεσμα οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να περικυκλωθούν και πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες να σκοτωθούν.
«Υπήρχαν άνθρωποι, δεν θα πω πού, γιατί θα φανεί τι συνέβη.
Λοιπόν, φανταστείτε ότι οι άνθρωποι μίλησαν μεταξύ τους και κάποια ομάδα έφυγε από τη θέση τους.
Και έφυγαν και μετά από αυτό οι ρώσοι περικύκλωσαν μεγάλο αριθμό στρατιωτών και τους σκότωσαν όλους», είπε ο Zelensky.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, «ένα άτομο» μπόρεσε να ασκήσει πίεση στους άλλους στρατιώτες, να τους εκφοβίσει και μετά η μονάδα υποχώρησε.
«Το ερώτημα δεν είναι ότι αποσύρθηκαν, αλλά ότι ένας μεγάλος αριθμός άλλων ανθρώπων σκοτώθηκαν».
Σύμφωνα με τον Zelensky, οι Ουκρανοί αξιωματικοί επιβολής του νόμου βρήκαν αργότερα το εν λόγω άτομο.
«Πρέπει να απαντήσει σύμφωνα με το νόμο, πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί από αυτούς συνελήφθησαν, επομένως είναι αδύνατο να δοθεί γενική αμνηστία σε όλους», πρόσθεσε.
Πρόσφατα, η βουλευτής του Verkhovna Rada, Irina Gerashchenko, ανέφερε ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο υποστήριξε ένα νομοσχέδιο για αυστηροποίηση της ευθύνης για στρατιωτικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της λιποταξίας.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τα κρούσματα λιποταξίας έχουν γίνει πιο συχνά σε μονάδες του ουκρανικού στρατού λόγω μεγάλων απωλειών και οι λεηλασίες έχουν εκτοξευθεί.

Η Γερμανία στέλνει ένα σύστημα Patriot στην Ουκρανία – Ευχαριστώ Zelensky σε Scholz


Ένα σύστημα αεράμυνας Patriot αποφάσισε να στείλει στην Ουκρανία η γερμανική κυβέρνηση και ενώ το καθεστώς Zelensky είδε προηγούμενες προσπάθειες για ενίσχυση της αεράμυνάς του να πέφτουν στο κενό.
Για την αποστολή του Patriot ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ευχαρίστησε τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz.
«Είμαι ευγνώμων στον καγκελάριο για την απόφαση να προμηθεύσει με άλλο ένα επιπλέον σύστημα Patriot την Ουκρανία και πυραύλους στα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας.
Σας ευχαριστώ, Olaf, για την ηγεσία σας!
Αυτή είναι μια πραγματική εκδήλωση υποστήριξης προς την Ουκρανία σε μια κρίσιμη στιγμή για μας», σημείωσε ο Zelensky.
Επίσης, ο Zelensky κάλεσε όλους τους άλλους ηγέτες της Δύσης να ακολουθήσουν το παράδειγμά τoυ.
Νωρίτερα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Bärbock δήλωσε ότι τα αποθέματα των συστημάτων αεράμυνας της Γερμανίας έχουν εξαντληθεί, μαζί με τους εταίρους του, αναζητούν ευκαιρίες για να βρουν αυτά τα συστήματα για την Ουκρανία από τρίτες χώρες

Financial Times: Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν απορρίψει τα αιτήματα της Ουκρανίας για να δώσουν συστήματα Patriot

Οι ουκρανικές αρχές πιέζουν την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ισπανία να μεταφέρουν συστήματα αεράμυνας Patriot, αλλά οι ίδιες οι χώρες δεν θέλουν να κάνουν ένα τέτοιο βήμα, γράφουν οι Financial Times.
«H Ουκρανία ασκεί πιέσεις για την αποστολή συστημάτων Patriot από την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ισπανία στην Ουκρανία», ανέφεραν ενημερωμένες πηγές στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι δεν σχεδιάζουν να στείλουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι ίδιες «πρέπει να διατηρήσουν τις αμυντικές τους ικανότητες».
«Η Ουκρανία χρειάζεται μόνο επτά συστήματα Patriot αλλά είναι είναι δύσκολο», είπε μια ανώνυμη πηγή στους Financial Times
O πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda δήλωσε ότι οι πολωνικές αρχές απέκλεισαν το ενδεχόμενο παράδοσης Patriot στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Andrzej Duda είπε ότι υπάρχει ακόμη πιθανότητα να μεταφέρει περισσότερους πυραύλους σοβιετικής κατασκευής στην Ουκρανία, αλλά δεν διευκρίνισε «ποιους και σε ποια ποσότητα».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Kuleba δήλωσε στις 10 Απριλίου ότι η «καλή» διπλωματία του δεν λειτούργησε και τώρα σχεδιάζει να απαιτήσει με αυστηρότητα το σύστημα αεράμυνας Patriot από τη Δύση, ενώ θεωρεί τους πιο «τυχερούς» εκείνους τους δυτικούς συναδέλφους των οποίων χώρες δεν υπάρχουν τέτοια συστήματα γιατί δεν χρειάζεται να αισθάνονται άβολα να τον συναντήσουν.
Η Ρωσία πιστεύει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία παρεμβαίνουν στη διευθέτηση, εμπλέκουν άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και «παίζουν με τη φωτιά».

Οι ρώσοι χρησιμοποιούν ένα νέο πύραυλο τον Kh-69 που έχει διαλύσει την Ουκρανική αεράμυνα - Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να τον ανιχνεύσουν

Οι ρωσικές δυνάμεις παράγουν και εκτοξεύουν έναν νέο υποηχητικό πύραυλο κρουζ αέρος-εδάφους Kh-69 κατά της Ουκρανίας με τον χαρακτηρισμό ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη βελτίωση των πακέτων κρούσης και τη διείσδυση στην υποβαθμισμένη αεράμυνα της Ουκρανίας.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν στις 11 Απριλίου ότι ουκρανικές πηγές επιβολής του νόμου δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Trypilska (TPP) στην Περιφέρεια Κιέβου στις 11 Απριλίου με νέους πυραύλους Kh-69, τους οποίους οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να είχαν χρησιμοποιήσει σε «μεμονωμένες περιπτώσεις» το 2023.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ταγματάρχης Ilya Yevlash επιβεβαίωσε στις 12 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν Kh-69 στο χτύπημα της 11ης Απριλίου και περιέγραψε τους πυραύλους Kh-69 ως βελτιωμένη έκδοση των πυραύλων κρουζ Kh-59, τους οποίους οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει συχνά σε πλήγματα κατά της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εκτοξεύσει πυραύλους Kh-69 από 400 χιλιόμετρα μακριά από τους στόχους τους, υπερβαίνοντας το προηγούμενο εκτιμώμενο βεληνεκές 300 χιλιομέτρων και το βεληνεκές 200 χιλιομέτρων της πιο πρόσφατης παραλλαγής Kh-59MK2.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να εκτοξεύσουν τους πυραύλους από περισσότερα πολυάριθμα τακτικά αεροσκάφη Su-34 και Su-35 και όχι αποκλειστικά από στρατηγικά βομβαρδιστικά.
Ο Yevlash δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις παράγουν εγχώρια τους πυραύλους Kh-69, αλλά ότι η ικανότητά τους να κατασκευάζουν τους πυραύλους εξαρτάται από την ικανότητά τους να προμηθεύονται κρίσιμα εξαρτήματα.

Τα Ουκρανικά ραντάρ και τα αμερικανικά AWACS (ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης) δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν τον πύραυλο Kh-69

Τα συστήματα παρακολούθησης δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν τον πύραυλο Kh-69 που έπληξε τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Trypilska κοντά στο Κίεβο, δήλωσε ο Ουκρανός Konstantin Krivolap, ειδικός αεροπορίας και πρώην μηχανικός δοκιμών του γραφείου σχεδιασμού Antonov στο τηλεοπτικό κανάλι Pryamoy.
«Αυτό που είδαμε στην κατάσταση με τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Trypilska...
Έχω μια εκδοχή για το πώς θα μπορούσαν να έχουν συμβεί όλα, γιατί από την πλευρά μας δεν έγιναν καν προσπάθειες να χτυπήσουμε κάτι από εκείνη την κατεύθυνση - ήρθε και έφυγε»..
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κύρια άμυνα του Κιέβου και των περιχώρων του παρέχεται από τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot και άλλα συστήματα, ενώ λαμβάνουν δεδομένα από δορυφόρους και αεροσκάφη της Δύσης AWACS (ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης) που πετούν κατά μήκος των δυτικών συνόρων της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το Krivolap, ο πύραυλος κρουζ που έπληξε το θερμοηλεκτρικό σταθμό, χάρη στη λειτουργία σάρωσης εδάφους, πέταξε πολύ χαμηλά πάνω από την επιφάνεια, επιπλέον, είχε μικρό θερμικό αποτύπωμα και υπογραφή ραντάρ.
«Εάν υπάρχει ένας πύραυλος με χαμηλή θερμική ακτινοβολία, τότε κανένας δορυφόρος δεν μπορεί να τον δει, το AWACS δεν μπορεί να το δει, γιατί έχει πολύ μικρή περιοχή ανάκλασης του ραδιοφωνικού σήματος και έτσι απλά δεν το βλλεπουν, και ως εκ τούτου αυτοί οι πύραυλοι είναι αόρατοι».
Το κύριο συμπέρασμα από αυτή την κατάσταση είναι ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει πλέον αρκετά ραντάρ για την παρακολούθηση του εναέριου χώρου, κατέληξε ο ειδικός.

Igor Kimakovsky (σύμβουλος Pushilin): Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν την ευκαιρία να χτίσουν το πρώτο κλιμάκιο της άμυνας στο Donetsk 

Tα ουκρανικά στρατεύματα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk έχασαν την ευκαιρία να χτίσουν το πρώτο κλιμάκιο άμυνας στη γραμμή επαφής μάχης και εμπλέκονται στη δεύτερη και τρίτη γραμμή άμυνας, και τα ρωσικά στρατεύματα βρήκαν «τα εργαλεία» για να εισβάλουν σε εχθρικές οχυρωμένες περιοχές, τόνισε ο Igor Kimakovsky, σύμβουλος του επικεφαλής του DPR Denis Pushilin.
Ναι, τα ουκρανικά στρατεύματα ξέρουν πώς να σκάβουν.
Αλλά στη γραμμή μάχης δεν μπορούν πλέον να χτίσουν το πρώτο κλιμάκιο.
Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη μας, τα επιθετικά αεροσκάφη, οι πυροβολαρχίες και οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις δεν δίνουν ευκαιρία.
Αρχίζουν να χτίζουν το δεύτερο και το τρίτο κλιμάκιο", είπε ο Igor Kimakovsky προσθέτοντας ότι η μηχανική υποστήριξη του ουκρανικού στρατού σήμερα δεν είναι η καλύτερη και "χτίζουν ό,τι μπορούν".
Υπενθύμισε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κάποτε σχημάτισαν σοβαρές οχυρωμένες περιοχές στη Marinka και την Avdiivka, οι οποίες ηττήθηκαν από τον ρωσικό στρατό.
"Αυτές οι οχυρωμένες περιοχές έχουν καταρρεύσει - και τώρα γνωρίζουμε περίπου πώς ο εχθρός χτίζει και κλιμακώνει την άμυνά του. Και, κατά συνέπεια, βρήκαμε πολύ καλά εργαλεία ενάντια σε αυτό, για να σπάσουμε μια τέτοια πρώτη γραμμή", είπε ο σύμβουλος στον επικεφαλής του DPR.

Η Ρωσία περιμένει ένα ουκρανικό θερινό φιάσκο στην Ελβετία - Οικτρή αποτυχία για το σχέδιο Zelensky

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky θα αποτύχει να επιβάλει τη «φόρμουλα πολέμου» του σε μια σύνοδο κορυφής στην Ελβετία τον Ιούνιο 2024, καθώς οι προϋποθέσεις στις οποίες επιμένει, καθιστούν αδύνατη την ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, Konstantin Kosachev.
«Δεδομένης της θέσης της ελβετικής ηγεσίας, η τελική διατύπωση πιθανότατα θα είναι πιο διφορούμενη.
Όπως παραδέχτηκε ειλικρινά ο Zelensky αναμένει να συμμετάσχουν 80 έως 100 χώρες», είπε ο Ρώσος γερουσιαστής.
«Αυτός είναι ο αριθμός των χωρών που θα είναι σε θέση να προσπαθήσουν τουλάχιστον να αναγκάσουν τη Ρωσία σε μια δίκαιη ειρήνη, όχι η ουσία ή η ιδέα, αλλά ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram, προσθέτοντας ότι η διεξαγωγή μιας τέτοιας συνόδου κορυφής χωρίς τη Ρωσία θα ήταν άσκοπη.
O Kosachev εξέφρασε την ελπίδα ότι ορισμένες χώρες που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής θα μπορέσουν να καταστήσουν σαφές σε όλους τους συμμετέχοντες ότι τυχόν ειρηνευτικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να συζητηθούν με τη Μόσχα.

Φρίκη στο Tokmak – 10 νεκροί και δύο αγνοούμενοι από την ουκρανική επίθεση κατά αμάχων

Ο απολογισμός των νεκρών στην ουκρανική επίθεση της Παρασκευής (12/4/2024) στην πόλη Tokmak στην περιοχή Zaporizhia αυξήθηκε σε 10, με δύο ανθρώπους να αγνοούνται, δήλωσε ο κυβερνήτης Yevgeny Balitsky.
Νωρίτερα, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν.
«Ο αριθμός των νεκρών στην ουκρανική τρομοκρατική επίθεση στο Tokmak αυξήθηκε στους 10 καθώς οι διασώστες ανέσυραν τα πτώματα ενός ενήλικα και ενός παιδιού κάτω από τα ερείπια.
Άλλοι δύο αγνοούνται», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είναι σε εξέλιξη.
Νωρίτερα, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανέφεραν στο TASS ότι πέντε σπίτια καταστράφηκαν μερικώς στο Tokmak ως αποτέλεσμα της επίθεσης.
Το βράδυ της Παρασκευής ουκρανικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην πόλη χρησιμοποιώντας πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 13 τραυματίες από την επίθεση έχουν νοσηλευτεί.
Πέντε άνθρωποι διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια.

Επτά άμαχοι τραυματίες από βομβαρδισμό στη Gorlovka του Donetsk

Επτά άμαχοι τραυματίστηκαν στην πόλη Gorlovka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR) ως αποτέλεσμα βομβαρδισμών από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ivan Prikhodko.
«Ο αριθμός των αμάχων - κατοίκων της Gorlovka- που τραυματίστηκαν στην επίθεση με βομβαρδισμούς στην κατοικημένη περιοχή Komsomolets από τους ουκρανικούς ένοπλους σχηματισμούς έχει αυξηθεί σε επτά. Μεταξύ των τραυματιών είναι δύο παιδιά» σημείωσε,
Σύμφωνα με την αποστολή του Donetsk στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού Θεμάτων που σχετίζονται με Εγκλήματα Πολέμου της Ουκρανίας, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν πέντε φορές την Gorlovka το Σάββατο (13/4/2024), χρησιμοποιώντας ένα drone και πυροβολικό 155 mm.

Οι Ουκρανοί επιτέθηκαν στο Lugansk με δύο πυραύλους Storm Shadow

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Lugansk, εκτοξεύοντας δύο πυραύλους Storm Shadow, δήλωσε αξιωματούχος της Λαϊκής Δημοκρατίας στο Tass.
«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα ουκρανικά στρατεύματα εκτόξευσαν δύο πυραύλους Storm Shadow στο Lugansk», είπε η ίδια πηγή.
Νωρίτερα το Σάββατο (13/4/2024), δημοσιογράφος του TASS ανέφερε πως ακούστηκαν εκρήξεις σε μια γειτονιά του Lugansk και ότι αρκετές πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές.
Στο σημείο επιχειρούν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Η επίθεση αυτή ήταν η πρώτη στην πόλη από τον Μάιο του 2023.

Οι Ουκρανοί χτύπησαν με drone kamikaze το Energodar κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia

O ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε ένα drone kamikaze για να χτυπήσει την πόλη Energodar, η οποία βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhia (ZNPP), στην ομώνυμη περιοχή, δήλωσε στο TASS η εκπρόσωπος του NPP Evgeniya Yashina
«Υπήρξε ένα χτύπημα με ένα drone kamikaze στο πρώτο διαμέρισμα του Energodar.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και τραυματίες», είπε η Yashina.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Οι Ρώσοι χτύπησαν τους Ουκρανούς σε 112 περιοχές και κατάλαβαν το Pervomaiskoye στο Donetsk

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στρατιωτικούς και εξοπλισμό της Ουκρανίας σε 112 περιοχές την περασμένη ημέρα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο (13/4/2024).
«Μαχητικά αεροσκάφη, πυραυλικές δυνάμεις και πυροβολικό των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων έπληξαν ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό του ουκρανικού στρατού σε 112 περιοχές», ανέφερε το υπουργείο.
Εν τω μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον οικισμό Pervomaiskoye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR), ανέφερε το υπουργείο.
«Κοντά στον τομέα Avdeyevka της γραμμής εμπλοκής, η ομάδα μάχης Κέντρο κατέλαβε τον οικισμό Pervomaiskoye» ανέφερε το υπουργείο.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την περασμένη ημέρα, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας υπέστησαν περίπου 235 απώλειες κοντά στον τομέα Avdeyevka της γραμμής εμπλοκής, καθώς μονάδες από το Κέντρο Μάχης της Ρωσίας απέκρουσαν οκτώ ουκρανικές αντεπιθέσεις εκεί.

Βαριές απώλειες για τους Ουκρανούς σε μάχες με τους Ρώσους σε Donetsk και Kherson

Βαριές απώλειες για τις ουκρανικές δυνάμεις σε συγκρούσεις με τον ρωσικό στρατό σε Donetsk και Kherson.
Οι ουκρανικές δυνάμεις υπέστησαν πάνω από 500 απώλειες στην κατεύθυνση του Donetsk την περασμένη ημέρα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο (13/4/2024).
«Οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν πάνω από 500 στρατιώτες (νεκροί, τραυματίες) ένα άρμα μάχης, τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 23 αυτοκίνητα και ένα όχημα εκτόξευσης Strela-10», ανέφερε το υπουργείο.
Στη νότια κατεύθυνση του Donetsk οι απώλειες της Ουκρανίας ξεπέρασαν τους 110 στρατιώτες την τελευταία ημέρα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι απώλειες του εχθρού ανήλθαν σε πάνω από 110 στρατιώτες, τέσσερα φορτηγά, ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο Krab 155 χιλιοστών που προμήθευσε η Πολωνία, ένα οβιδοβόλο M777 155 χιλιοστών αμερικανικής κατασκευής και ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Nota», διευκρίνισε το υπουργείο.
Στην περιοχή Kherson, οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν περίπου 65 στρατιώτες, τρία αυτοκίνητα, ένα οβιδοβόλο M777 αμερικανικής κατασκευής, ένα οβιδοβόλο FH-70 155 χιλιοστών βρετανικής κατασκευής και ένα αυτοπροωθούμενο πυροβόλο Krab 155 χιλιοστών που προμηθεύτηκε από την Πολωνία», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Luhansk_Battle_Map_Draft_April_12_2024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_April_12_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_April_12_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης