Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποια σενάρια πολέμου θα εκτοξεύσουν τις τιμές πετρελαίου - Τι βλέπουν κορυφαίοι αναλυτές ενέργειας

Ποια σενάρια πολέμου θα εκτοξεύσουν τις τιμές πετρελαίου - Τι βλέπουν κορυφαίοι αναλυτές ενέργειας
Οι αγορές θα παρακολουθούν επίσης στενά για τις εξελίξεις ή το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ, ένα βασικό σημείο ασφυξίας που βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ομάν και μέσω του οποίου ρέει καθημερινά το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 100 δολάρια το βαρέλι και πέρα, συμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, μετά την αεροπορική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ αναζωπυρώνοντας τους φόβους για έναν περιφερειακό πόλεμο.
Το Ιράν διαθέτει τεράστιους πετρελαϊκούς πόρους και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στο καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ.
Οποιαδήποτε διαταραχή στην ικανότητά της να προμηθεύει τις παγκόσμιες αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερες, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο CNBC.
Οι αγορές θα παρακολουθούν επίσης στενά για τις εξελίξεις ή το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ, ένα βασικό σημείο ασφυξίας που βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ομάν και μέσω του οποίου ρέει καθημερινά το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
«Οποιαδήποτε επίθεση σε εγκαταστάσεις παραγωγής ή εξαγωγής πετρελαίου στο Ιράν θα οδηγούσε την τιμή του αργού πετρελαίου Brent στα 100 δολάρια και το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ θα οδηγούσε σε τιμές από 120 έως 130 δολάρια», δήλωσε ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.

Οι ενέργειες του Ιράν

Το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλους στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, σηματοδοτώντας την πρώτη περίπτωση που το Ιράν εξαπέλυσε απευθείας στρατιωτική επίθεση στο εβραϊκό κράτος.
Η «συντριπτική πλειοψηφία» των ιρανικών drones και πυραύλων αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Αντιναύαρχο Daniel Hagari.
Είπε ότι ένα 10χρονο κορίτσι "τραυματίστηκε σοβαρά από θραύσματα", αλλά ότι δεν υπήρξαν άλλα θύματα.
Η επίθεση του Ιράν έγινε ως αντίποινα σε μια ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό της Συρίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βομβάρδισε τμήμα της πρεσβείας του την 1η Απριλίου, σκοτώνοντας επτά Ιρανούς στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων τριών ανώτερων διοικητών.
Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών του Ιράν δήλωσε ότι μετά την αεροπορική επίθεση, «το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί».
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η απάντησή της θα ήταν «σημαντικά πιο αυστηρή» εάν υπάρξουν περαιτέρω ισραηλινά αντίποινα.

Η κίνηση των τιμών του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύτηκαν ελαφρώς χαμηλότερα στις πρώτες πρωινές συναλλαγές στην Ασία.
Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent υποχώρησε 0,31% στα 90,17 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate υποχώρησαν 0,44% στα 85,28 δολάρια το βαρέλι.
Σε συνδυασμό με χρόνια υποεπενδύσεων στην εξερεύνηση και ανάπτυξη πετρελαίου, η πρόσφατη γεωπολιτική ανάπτυξη καθιστά τις παγκόσμιες προμήθειες αργού πιο ευάλωτες, δήλωσε ο Josh Young, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην εταιρεία επενδύσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου Bison Interests.
«Οι ανεπαρκείς επενδύσεις καθιστούν την προσφορά πιο εύθραυστη και αυξάνει την πιθανότητα μιας σούπερ αιχμής πολύ πάνω από τα 100 δολάρια εάν διακοπεί η προσφορά», είπε.
«Νομίζω ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πάνε σε υψηλά όλων των εποχών αυτόν τον κύκλο, λόγω μιας δεκαετίας ανεπαρκών επενδύσεων στην εξερεύνηση και την ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Young.
Το πετρέλαιο αντιμετωπίζει σημαντική φυσική μείωση της παραγωγής.
Το ποσοστό πτώσης για μια συμβατική πετρελαιοπηγή είναι περίπου 15%, απουσία κεφαλαιουχικών δαπανών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανέβει τους τελευταίους μήνες λόγω των διαταραχών στο εμπόριο και των καθυστερήσεων που προκαλούνται από τις θαλάσσιες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούτι, οι οποίοι διεκδικούν την αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό.

Εντατικοποίηση των κυρώσεων κατά του Ιράν

Μια κυρίαρχη δύναμη στην πολιτική της Μέσης Ανατολής, το Ιράν χρηματοδοτεί και υποστηρίζει ομάδες που αντιτίθενται στο Ισραήλ, όπως η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα Χαμάς, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι Χούτι της Υεμένης και η συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα έχει συχνά αναφερθεί ως πόλεμος αντιπροσώπων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden καταδίκασε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον βοήθησε «να καταρριφθούν σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι».
«Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι απειλών από το Ιράν και τους πληρεξούσιους του είναι σιδερένια», είπε ο Biden ξεχωριστά στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Αλλά είπε επίσης στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε επιθετικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν, ένας ανώτερος αξιωματούχος. δήλωσε στο NBC News αξιωματούχος της διοίκησης.
Εάν το Ιράν κλιμακώσει περαιτέρω τις εχθροπραξίες, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα δεχτούν «ανανεωμένη πίεση για να ενισχύσουν ξανά τις κυρώσεις», έγραψε σε σημείωμα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Betashares, David Bassanese, μετά την επίθεση.
Οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με τις ΗΠΑ «φαινομενικά να το αποδέχονται παθητικά ως μέσο για να διατηρήσουν πτωτική πίεση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης