Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τσεχία: Η Ουκρανία να λάβει την ίδια στήριξη που έλαβε το Ισραήλ

Τσεχία: Η Ουκρανία να λάβει την ίδια στήριξη που έλαβε το Ισραήλ
Η Τσεχία καταδικάζει σθεναρά την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Ιράν…
Η κατάσταση της Ουκρανίας δικαιολογεί μια συντονισμένη διεθνή απάντηση παρόμοια με εκείνη που έλαβε το Ισραήλ μετά τις ιρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, δήλωσαν ορισμένοι Τσέχοι αξιωματούχοι που εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ.
Το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ με περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους το Σάββατο, αλλά το 99% από αυτά αναχαιτίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις που υποστηρίζονταν από συμμάχους, ανέφεραν επίσημες ισραηλινές αναφορές. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Ιορδανία και η Γαλλία συμμετείχαν στην υπεράσπιση της χώρας.
«Η Τσεχία καταδικάζει σθεναρά την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Ιράν και των πληρεξουσίων του που αποφάσισαν να επιτεθούν στο Ισραήλ. Επαναλαμβάνουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Η μακροχρόνια επιθετική συμπεριφορά του Ιράν εμποδίζει την περιοχή της Μέσης Ανατολής να ζήσει με ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας αντιδρώντας στην επίθεση.
Ωστόσο, ορισμένοι Τσέχοι πολιτικοί πιστεύουν ότι η Ουκρανία, που αντιμετωπίζει παρόμοιες επιθέσεις από τη Ρωσία, θα πρέπει να λάβει την ίδια προστασία.
«Η ολονύκτια επίθεση του Αγιατολάχ στο Ισραήλ αποκρούστηκε με επιτυχία χάρη στην ταχεία διεθνή αντίδραση και την προθυμία υπεράσπισης του εναέριου χώρου. Είναι κρίμα που δεν υπερασπιζόμαστε τον εναέριο χώρο πάνω από την Ουκρανία με το ίδιο σθένος…», έγραψε στο Χ ο Τσέχος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μάρτιν Ντβόρζακ (STAN).
Άλλοι πολιτικοί που συνδέονται με το κεντρώο κόμμα STAN – το κόμμα συνασπισμού της κυβέρνησης – επανέλαβαν αυτά τα συναισθήματα.
«Η Ουκρανία αξίζει την ίδια σθεναρή υπεράσπιση που δικαίως έλαβε το Ισραήλ από τους συμμάχους του χθες το βράδυ», έγραψε στο X η Ντάνουτσε Νερούντοβα, η επικεφαλής υποψήφια του STAN για τις ευρωεκλογές.
Η Τσέχα ευρωβουλευτής Μαρκέτα Γκριγκόροβα (Πειρατές, Πράσινοι) προσχώρησε στην έκκληση για μεγαλύτερη προστασία της Ουκρανίας στα κοινωνικά δίκτυα.
«Καταδικάζω απόλυτα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ», δήλωσε η Γκριγκόροβα και πρόσθεσε: «Υπό το φως της χθεσινής υπόσχεσης του Σολτς να προμηθεύσει την Ουκρανία με περισσότερα Patriot, πιστεύω ότι η Δύση θα βοηθήσει επιτέλους στην κατασκευή αεράμυνας που θα προστατεύει και τους Ουκρανούς πολίτες». Αυτό αφορούσε την πρόσφατη απόφαση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς να στείλει επιπλέον συστήματα αεράμυνας και πυραύλους Patriot στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα τόνισε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η βοήθεια προς την Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία είναι απολύτως απαραίτητη», δήλωσε ο Φιάλα την Κυριακή, λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και εκπροσώπους του αμερικανικού Κογκρέσου.
Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Στιβ Σκαλίζ (R-LA-01) υποσχέθηκε ότι λόγω της επίθεσης αντιποίνων του Ιράν στο Ισραήλ, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα προχωρήσει σε ψηφοφορία σχετικά με τη βοήθεια προς το Ισραήλ αργότερα αυτή την εβδομάδα. Μέχρι στιγμής, οι Ρεπουμπλικάνοι την έχουν απορρίψει επειδή η βοήθεια προς το Ισραήλ βρίσκεται στο ίδιο πακέτο με τη βοήθεια προς την Ουκρανία ή την Ταϊβάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης