Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την περιοχή του Karabakh στο Αζερμπαϊτζάν

Η Ρωσία αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την περιοχή του Karabakh στο Αζερμπαϊτζάν
Περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή βάσει συμφωνίας του 2020
Την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή του Karabakh στο Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε και επίσημα η Ρωσία.
Όπως επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο, η δύναμη των περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτών θα αποχωρήσει άμεσα από την περιοχή, η οποία πριν από περίπου 6 μήνες εκκενώθηκε από τον πληθυσμό των Αρμενίων.
Σύμφωνα με τους όρους της εκεχειρίας του 2020 μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, 1.960 Ρώσοι στρατιώτες καθώς και εκατοντάδες μονάδες τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός στάθμευαν στην περιοχή.
Η ρωσική αυτή δύναμη είχε εντολή διατήρησης της ειρήνης τουλάχιστον έως το τέλος του 2025, αλλά η Μόσχα πλέον κατευθύνει όλους τους διαθέσιμους πόρους στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται πως η περίφημη περιοχή του Nagorno – Karabakh διοικούνταν από τους Αρμένιους κατοίκους της μέχρι τον τελευταίο πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριου του 2023.
Οι Αζέροι κατάφεραν όχι μόνο να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής, αλλά και να επιτύχουν την απομάκρυνση και των τελευταίων χιλιάδων Αρμενίων που βρίσκονταν στο Karabakh.
Σχεδόν όλοι οι 100.000 Αρμένιοι που ζούσαν στην περιοχή εγκατέλειψαν μαζικά τα σπίτια τους υπό τον φόβο πιθανών αντιποίνων από τους Αζέρους δεδομένου ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα περνούσε και διοικητικά στο Αζερμπαϊτζάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης