Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απότομη… προσγείωση από τον Holzmann της ΕΚΤ: Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, η μεγαλύτερη απειλή για τις μειώσεις επιτοκίων

Απότομη… προσγείωση από τον Holzmann της ΕΚΤ: Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, η μεγαλύτερη απειλή για τις μειώσεις επιτοκίων
Σύμφωνα με τον Αυστριακό κεντρικό τραπεζίτη, το γεωπολιτικό ρίσκο είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα
Με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συνδέει ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και αξιωματούχος της ΕΚΤ, Robert Holzmann, τις μειώσεις επιτοκίων.
Όπως επεσήμανε, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για μια μελλοντική μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Σε αυτό το στάδιο, νομίζω ότι η μεγαλύτερη απειλή είναι η γεωπολιτική, διότι έχουμε δει τι έχει συμβεί στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Holzmann μιλώντας στο CNBC, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αρκεί να βυθιστεί ένα πλοίο στο [Στενό] του Ορμούζ για να έχουμε διαφορετική τιμή πετρελαίου... κι αυτό φυσικά μπορεί να απαιτήσει από εμάς να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας», πρόσθεσε.
Τα σχόλιά του απηχούν την άποψη του υπεύθυνου χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Oli Rehn, ο οποίος την Τρίτη δήλωσε ότι η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο εξαρτάται από την αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού, σημειώνοντας ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη νομισματική πολιτική προέρχονται από τις εντάσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ και τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. «Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι πηγάζουν από τη γεωπολιτική, τόσο από την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία όσο και από την πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με όλες τις προεκτάσεις τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο Rehn, ο οποίος εκτελεί χρέη διοικητή της Τράπεζας της Φινλανδίας. «Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, μπορούμε να αρχίσουμε να μειώνουμε το επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτικής, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται όπως προβλέπεται».
Ο Holzmann θεωρείται ευρέως ως ένα από τα πιο συντηρητικά μέλη του κύριου οργάνου λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ και έχει προειδοποιήσει ότι είναι ασφαλέστερο να μην επισπεύδονται οι μειώσεις των επιτοκίων. Πρόσφατα δήλωσε στο Reuters ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να μετριάσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, υποδηλώνοντας μια αυξανόμενη συναίνεση για μια βραχυπρόθεσμη κίνηση.

Οι δηλώσεις Lagarde

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Chritine Lagarde, δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα πλησιάζει σε μείωση των επιτοκίων, εκτός αν υπάρξουν σημαντικές εκπλήξεις.
«Παρατηρούμε μια αποπληθωριστική διαδικασία που κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας», δήλωσε η Lagarde μιλώντας στο CNBC. «Πρέπει απλώς να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά αν κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, αν δεν έχουμε κάποιο σημαντικό σοκ στην εξέλιξη, οδεύουμε προς μια στιγμή όπου θα πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική» τόνισε η ίδια.
Σε περίπτωση απουσίας σοκ, η Lagarde δήλωσε ότι θα έρθει η ώρα για την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια «σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης