Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνος προβοκάτορας ο Macron – Οι αυτοκρατορικές αυταπάτες για Ρωσία απειλούν Γαλλία, ΕΕ με ολοκαύτωμα, καταπέλτης Bloomberg

Επικίνδυνος προβοκάτορας ο Macron – Οι αυτοκρατορικές αυταπάτες για Ρωσία απειλούν Γαλλία, ΕΕ με ολοκαύτωμα, καταπέλτης Bloomberg
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει συμμάχους και στρατό παρά μόνο αυτοκρατορικές φιλοδοξίες - Οι ΗΠΑ μέσω Bloomberg τον χαρακτηρίζουν επικίνδυνο
Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο (13/4/2024) ήταν η πιο ζοφερή απόδειξη ότι η διάγνωση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για τις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σωστή, ανέφερε το Bloomberg στις 16 Απριλίου σε άρθρο με τίτλο «Η πίεση του Macron στην Ευρώπη για εξοπλισμό γίνεται πιο επείγουσα — και πιο επικίνδυνη».
Το πρόβλημα του Γάλλου προέδρου, ωστόσο, είναι ότι δεν έχει ακόμη επιτύχει την υποστήριξη των Γάλλων ψηφοφόρων ενόψει της δύσκολής του θέσης να κλιμακώσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία στέλνοντας γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία.
Αντίθετα, έχει προσελκύσει την αντιπάθεια των συμμάχων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Ο Macron, που αμφιταλαντεύεται μεταξύ του ρόλου του ειρηνοποιού και του προβοκάτορα, απέδειξε ότι θέλει να ηγηθεί της ΕΕ στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Αυτοκρατορικές φιλοδοξίες...χωρίς στρατό


Ενώ ο Macron ισχυρίζεται ότι επιθυμεί τον τερματισμό της ουκρανικής σύγκρουσης, αφού συνάντησε Ευρωπαίους ηγέτες στο Παλάτι των Βερσαλλιών νωρίτερα το 2024 αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποκλείσει την πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Ωστόσο, αντί να συγκεντρώσει υποστήριξη και να αποτρέψει τη Μόσχα από τη διεξαγωγή οποιασδήποτε επίθεσης, οι Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι απέρριψαν δημόσια την ιδέα και έτσι υπονόμευσαν κάθε ασάφεια που είχε σπείρει.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η χαμηλή στρατολόγηση περιορίζει τις φιλοδοξίες της Γαλλίας για μεγαλεία.
Συγκριτικά, ενώ η Ρωσία έχει περίπου 1,15 εκατομμύρια στρατιώτες - που αντιπροσωπεύει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της γειτονικής Εσθονίας - η Γαλλία έχει μόλις 200.000.
Το 2023, το πεζικό της Γαλλίας στρατολόγησε 3.000 λιγότερους από τον στόχο των 16.000 νέων στελεχών.

Αναιμική πολεμική βιομηχανία και οικονομικά προβλήματα


Τον Μάρτιο 2024, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας προέτρεψε τη βιομηχανία όπλων της χώρας να επιταχύνει την παραγωγή εξοπλισμού για την Ουκρανία, απειλώντας να επιτάξει εταιρείες που δεν κατάφεραν να επιτύχουν τον επιθυμητό ρυθμό.
Ορισμένα μέλη του κλάδου εξεπλάγησαν από τη δημόσια επίπληξη, καθώς θεωρούν ότι τα εργοστάσιά τους λειτουργούν ήδη με τις μηχανές στο φουλ.
Τα νέα στοιχεία του γαλλικού προϋπολογισμού θα μπορούσαν επίσης να υπονομεύσουν την πολεμική προσπάθεια του Macron.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο το 2024, απαιτώντας την εξοικονόμηση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον του αριθμού που έχει ήδη γίνει γνωστός.
Εξίσου ανησυχητικό για τον Macron είναι και το γεγονός πως η γαλλική κοινή γνώμη στρέφεται ενάντια στη συνέχιση της ουκρανικής σύγκρουσης —πέφτοντας από το 82% στο 58% σύμφωνα με τα στοιχεία του IFOP.
Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν επίσης ότι η πλειονότητα των Γάλλων αντιτάσσεται στην ανάπτυξη στρατευμάτων όπως πρότεινε ο Macron.

Επικίνδυνος προβοκάτορας ο Macron


Παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να κλιμακώσει τον πόλεμο στέλνοντας στρατεύματα, απαιτεί επίσης …την παγκόσμια ειρήνη κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε σε πρόσφατη συνέντευξη στο RMC και το BFMTV πως θα έκανε ό,τι μπορούσε θα μπορούσε να επιτύχει μια «ολυμπιακή εκεχειρία», αναφερόμενος συγκεκριμένα στη σύγκρουση Ισραήλ- Hamas, τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις μάχες στο Σουδάν ενώ πρόσθεσε ότι υπολογίζει στη βοήθεια του Κινέζου προέδρου Xi Jinping για να το πετύχει.
«Ο ηγέτης της Κίνας έρχεται στο Παρίσι σε λίγες εβδομάδες.
Του ζήτησα να με βοηθήσει. Το 2022, αντιμετώπισε επίσης ένα τέτοιο καθήκον κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, τους οποίους φιλοξένησε η Κίνα», είπε ο Macron.
Από τη μια πλευρά, ο Macron επιδιώκει ενεργά να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά από την άλλη, ζητά από το Πεκίνο να πείσει τη Μόσχα να σταματήσει την αναμενόμενη καλοκαιρινή της επίθεση, όχι για χάρη της επίτευξης διαρκούς ειρήνης, αλλά για να αποφύγει την απόσπαση της προσοχής από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο απελπισμένος Macron απειλεί την Ευρώπη με ολοκαύτωμα


Το Παρίσι δεν θέλει άλλα άσχημα νέα από το ουκρανικό μέτωπο, όταν θα φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα στον κόσμο.
Ανεξάρτητα, ακόμα κι αν η Κίνα ήθελε να αποτρέψει τη Ρωσία από την καλοκαιρινή επίθεση, το Κρεμλίνο δεν είναι υποχρεωμένο να κάνει τη χάρη στον Macron.
Οι αυταπάτες μεγαλοπρέπειας του Macron έχουν αποτρέψει πολλούς ψηφοφόρους από το να τον υποστηρίξουν.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι χάνει τη στήριξη κορυφαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, όπως ΗΠΑ και Γερμανία που απορρίπτουν την πρόταση για αποστολή στρατού στην Ουκρανία.
Αν και η ιδέα του Macron, έχει απορριφθεί στο εσωτερικό και από ξένους εταίρους, είναι μια απόδειξη του πώς η ώθησή του να εξοπλίσει την Ευρώπη γίνεται σίγουρα πιο επείγουσα και πιο επικίνδυνη, όπως προειδοποιεί το Bloomberg.
Η βαθύτερη σύγχυση έγκειται στο γεγονός ότι ο Macron προσπαθεί να επικοινωνήσει υπογείως με τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την ειρήνη για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά οι δημόσιες δηλώσεις του δείχνουν την πρόθεση να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μόλις τελειώσει η αθλητική διοργάνωση στο Παρίσι.
Αυτό σημαίνει ότι ο Macron όχι μόνο γίνεται πιο επικίνδυνος στις πράξεις του, αλλά και απελπισμένος.


bloomberg_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης