Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άρον άρον εγκαταλείπουν την Ουκρανία επίδοξοι επενδυτές - Εκβιασμοί, διαφθορά από την κλίκα Zelensky

Άρον άρον εγκαταλείπουν την Ουκρανία επίδοξοι επενδυτές - Εκβιασμοί, διαφθορά από την κλίκα Zelensky
Ο πόλεμος έδωσε χώρο σε πολλά από τα διεφθαρμένα δίκτυα που συνδέονται με τον πρώην πρόεδρο Viktor Yanukovych να επανασυσταθούν
Άρον άρον εγκαταλείπουν την Ουκρανία επίδοξοι δυτικοί επενδυτές, καταγγέλλοντας ότι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας και η διοίκηση του προέδρου Volodymyr Zelensky προσπαθούν να του αποσπάσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ο Arnulf Damerau, Αγγλογερμανός επιχειρηματίας και πρώην σύμβουλος της Glencore και της Trafigura, είπε στους Financial Times ότι εκβιαζόταν από μια κλίκα ανώτερων Ουκρανών αξιωματούχων.
Οι δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την κυβερνητική διαφθορά στην Ουκρανία, αλλά σε μεγάλο βαθμό αποφεύγουν από το να κάνουν δημόσια την κριτική τους καθώς προσπαθούν να υποστηρίξουν το Κίεβο να κρατήσει την παραπαίουσα άμυνά του ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.
Ο πόλεμος έδωσε χώρο σε πολλά από τα διεφθαρμένα δίκτυα που συνδέονται με τον πρώην πρόεδρο Viktor Yanukovych να επανασυσταθούν, λένε ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας.
Ο Damerau είναι από τον Αύγουστο συνιδιοκτήτης της Cosmolot, ενός μεγάλου διαδικτυακού ιστότοπου τυχερών παιχνιδιών και τυχερών παιχνιδιών και ο 10ος μεγαλύτερος φορολογούμενος της χώρας.
Μετά από επιδρομή τον Οκτώβριο από το Γραφείο Οικονομικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, το οποίο το κατηγορεί για παραβίαση της νομοθεσίας περί τυχερών παιχνιδιών και φοροδιαφυγή 560 εκατομμυρίων ευρώ, μια σειρά νομικών υποθέσεων και μέτρων που διατάχθηκαν από πρακτορεία πάγωσαν τους λογαριασμούς της εταιρείας.
Σύμφωνα με τον Damerau οι αξιώσεις κατά της εταιρείας είναι κατασκευασμένες.
Η Cosmolot ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις το 2021, αφού η ουκρανική κυβέρνηση άλλαξε τους νόμους για τα τυχερά παιχνίδια, σημείωσε, και πέρυσι είχε συνολικά έσοδα 208 εκατ. ευρώ, από 4,8 εκατ. ευρώ το 2022 και 250.000 ευρώ το 2021, τα οποία αποκαλύπτονται δημόσια.
Η εταιρεία, η οποία προσφέρει θεματικά παιχνίδια μικρών στοιχημάτων στο διαδίκτυο, πλήρωσε 60 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους πέρυσι, σύμφωνα με τις επίσημες φορολογικές δηλώσεις.
Η κρατική φορολογική υπηρεσία υπέγραψε τους λογαριασμούς της τον Αύγουστο, είπε ο Damerau.

Υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων

Σύμφωνα με τον Damerau, ένας Ουκρανός ιδιώτης τον συνάντησε στη Βιέννη τον Δεκέμβριο και είπε ότι οι νομικές προκλήσεις για την Cosmolot θα απορρίπτονταν εάν ο ίδιος ήταν διατεθειμένος να μεταβιβάσει τον έλεγχο του μισού της εταιρείας σε ένα υπεράκτιο καταπίστευμα.
Μετά από αυτό, ο Damerau έδωσε φωτογραφίες και λεπτομέρειες της συνάντησης, καθώς και τα ονόματα των ατόμων που συμμετείχαν, με υπηρεσίες ασφαλείας στην Ευρώπη και την Ουάσιγκτον.
«Αυτές είναι δηλώσεις που δεν θέλω να κάνω.
Δεν θέλω να πω αυτά τα πράγματα για αυτό που μου συμβαίνει ως επιχειρηματίας που προσπαθώ να επενδύσω στην Ουκρανία επειδή οι υπεύθυνοι είναι μειοψηφία και προδίδουν μια νέα γενιά Ουκρανών που δίνουν το αίμα τους για να προσπαθήσουν να δώσουν στη χώρα τους ένα ευρωπαϊκό μέλλον», είπε ο Damerau.
«Πρόκειται για μια χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέρος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτό που συμβαίνει εκεί αυτή τη στιγμή –από μια μικρή μειοψηφία– μου δίνει ντεζά βου από τις πιο σκοτεινές εποχές του Yanukovych», πρόσθεσε.
Ο Damerau είπε ότι έχασε 25 εκατ. ευρώ επενδύοντας στην Ουκρανία υπό τον Yanukovych, έχοντας χρηματοδοτήσει ένα αιολικό πάρκο στην Κριμαία που εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο χερσαίο έργο του είδους του στην Ευρώπη, και ότι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι είχαν κάνει σχεδόν την ίδια προσέγγιση μαζί του τότε έχουν με την Cosmolot.
Είπε ότι το αιολικό έργο επλήγη από νομικά εμπόδια πριν τον πλησιάσει ένας άνδρας που ισχυριζόταν ότι εκπροσωπούσε την κυβέρνηση Yanukovych, ο οποίος ζήτησε να μεταφερθούν οι μισές μετοχές του έργου σε μια αδιαφανή υπεράκτια οντότητα.
Ο Damereau ενεπλάκη σε μια νομική υπόθεση για να το πάρει πίσω όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία, καθιστώντας τους ισχυρισμούς του αδύνατο να επιβληθούν.
Είπε ότι θα αναπτύξει τις εμπειρίες του στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Βερολίνο τον Ιούνιο, στην οποία έχει προσκληθεί να παραστεί ως σημαντικός ξένος άμεσος επενδυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης