Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Θα τους σκοτώσω όλους» - Οργή στην Ουκρανία για την άρση της αποστράτευσης, στρατιώτες αφήνουν τις θέσεις τους στην Οδησσό

«Θα τους σκοτώσω όλους» - Οργή στην Ουκρανία για την άρση της αποστράτευσης,  στρατιώτες αφήνουν τις θέσεις τους στην Οδησσό
Οι στρατιώτες στην Οδησσό απειλούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις του και ακόμη και να σκοτώσουν εάν ο νέος νόμος δεν τους επιτρέψει να αποστρατευτούν
Σχετικά Άρθρα
Τουλάχιστον οκτώ μήνες θα χρειαστούν - εάν τα καταφέρουν-  οι ουκρανικές δυνάμεις προκειμένου να επιβάλουν τον νέο δρακόντειο νόμο για την επιστράτευση, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, παραδέχεται ο ουκρανικός ιστότοπος Strana.
Επιδεινώνοντας την κατάσταση, το στρατιωτικό προσωπικό στην Οδησσό απειλεί να εγκαταλείψει τις θέσεις του και ακόμη και να σκοτώσει εάν ο νέος νόμος δεν τους επιτρέψει να αποστρατευτούν.
Στις 11 Απριλίου, το Verkhovna Rada (Κοινοβούλιο) της Ουκρανίας ενέκρινε νομοσχέδιο για την επέκταση της επιστράτευσης για τον στρατό.
Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας αφαίρεσε τη διάταξη για την αποστράτευση από το νομοσχέδιο την παραμονή της κατάθεσής του στο Verkhovna Rada για δεύτερη ανάγνωσή του.
Ο Dmitry Lazutkin, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε αργότερα ότι σχεδιάστηκε ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο για την αποστράτευση και θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα. 
Ουκρανοί δημοσιογράφοι στην Οδησσό ρώτησαν το στρατιωτικό προσωπικό για τις σκέψεις του σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει την αποστράτευση από το νομοσχέδιο για την επιστράτευση.

«Θα τους σκοτώσω όλους»

Σε αυτή την περίπτωση, «θα φύγω από τη μονάδα χωρίς άδεια», είπε ένας από τους στρατιώτες στην ουκρανική πύλη Strana.
Ένας άλλος Ουκρανός στρατιώτης κάλεσε τους βουλευτές της Ουκρανίας πρέπει να πάνε στο μέτωπο ισότιμα με αυτούς, ενώ ένας άλλος πιστεύει ότι είναι απαραίτητες αλλαγές στη χώρα και ότι δεν είναι δυνατό να πολεμάς με τους ίδιους στρατιώτες όλη την ώρα, κάνοντας απαραίτητη την αποστράτευση.
«Θα τους σκοτώσω όλους. Δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα… Λοιπόν τώρα ενώ εγώ επιστρέφω στον πόλεμο, εκείνοι έχουν μεγαλώσει την κοιλιά τους και θα κάθονται στο Verkhovna Rada; Αυτό δεν πρέπει να συμβεί», είπε οργισμένος ένας άλλος στρατιώτης.
«Υπάρχει η έκφραση ‘’Υπηρέτης του Λαού’’. Δεν είμαστε εμείς που πρέπει να τους υπηρετούμε, αλλά αυτοί που πρέπει να μας υπηρετήσουν», πρόσθεσε ένας άλλος, αναφερόμενος στο όνομα του κυβερνώντος κόμματος που ίδρυσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodyrmyr Zelensky.

New York Times: Χιλιάδες Ουκρανοί κατέφυγαν στη Ρουμανία μέσω ενός ποταμού

Αυτές οι απειλές περί μαζικότατης «λιποταξίας» έρχονται καθώς οι New York Times ανέφεραν ότι από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, χιλιάδες Ουκρανοί άνδρες προσπάθησαν να διαφύγουν από τον ποταμό Tisza και να γλιτώσουν από την υποχρεωτική στράτευση.
Σύμφωνα με τις ρουμανικές αρχές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, περίπου 6.000 άνδρες έχουν φτάσει στη χώρα τους μέσω του ποταμιού από τον Φεβρουάριο του 2022.
«Το ότι χιλιάδες Ουκρανοί άντρες επέλεξαν να ρισκάρουν με το ποτάμι, αντί να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους καθώς στρατιώτες στο ανατολικό μέτωπο υπογραμμίζει την πρόκληση για τον Zelensky καθώς επιδιώκει να επιστρατεύσει νέα στρατεύματα μετά από περισσότερα από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου χαρακωμάτων με τη Ρωσία », σημειώνουν οι New York Times.
Ο νέος νόμος αυστηροποιεί τις ποινές για απόπειρα αποφυγής της στράτευσης και στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή.
Η εφημερίδα τονίζει επίσης ότι πολλοί από τους Ουκρανούς που κατετάγησαν εθελοντικά μάχονται αδιάκοπα από το 2022, με μόλις δύο εβδομάδες ετήσιας άδειας.
«Οι στρατιώτες στρατεύονται μέχρι το τέλος των εχθροπραξιών, χωρίς καθορισμένη ημερομηνία για την απαλλαγή από την υποχρέωσή τους να υπηρετήσουν.
Με υψηλά ποσοστά απωλειών, το να επιστρατεύονται, λένε οι στρατιώτες, είναι σαν να παίρνεις εισιτήριο για τον θάνατο», ανέφεραν οι New York Times.

Τραγικές ιστορίες με διακινητές

Η φυγή Ουκρανών από τη χώρα επέτρεψε την άνθηση των διακινητών
Το 2023, για παράδειγμα, η συνοριακή φρουρά του Mukachevo εξάρθρωσε 56 εγκληματικές συμμορίες που συμμετείχαν σε αυτή τη δραστηριότητα παράνομης μεταφοράς ανθρώπων στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με την υπολοχαγό Lesya Fedorova, εκπρόσωπο της συνοριακής φρουράς του Mukachevo, το κόστος του να μεταφερθεί κάποιος στην άλλη πλευρά των ουκρανικών συνόρων ανέρχεται επί του παρόντος σε 10.000 δολάρια.
Αυτό είναι απίστευτα ακριβό αν σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι περίπου 500 δολάρια.
Η διέλευση στη ρουμανική πλευρά μέσω του ποταμού Tisza εγκυμονεί επίσης κινδύνους, με τη Fedorova να αναφέρει ότι τουλάχιστον 22 πτώματα έχουν βρεθεί στις όχθες του ποταμού, με πολλούς περισσότερους Ουκρανούς να έχουν πνιγεί αλλά να μην έχουν βρεθεί ποτέ.
Ωστόσο, αυτός είναι ένας κίνδυνος που προφανώς είναι πρόθυμοι να αναλάβουν οι Ουκρανοί, δεδομένου ότι η ανάπτυξη στην πρώτη γραμμή εγγυάται μόνο θάνατο ή μόνιμους τραυματισμούς.
Είναι προφανές ότι ο νέος νόμος για την επιστράτευση θα δυσκολευτεί να στρατολογήσει τους 450.000-500.000 άνδρες που πιστεύεται ότι θέλει το καθεστώς του Κιέβου, καθώς δεν υπάρχει ηθικό στον γενικό πληθυσμό και επειδή όλοι όσοι έχουν κίνητρα να πολεμήσουν έχουν ήδη προσφερθεί εθελοντικά.
Η αποτυχία στράτευσης αρκετών ανδρών θα οδηγήσει επίσης σε εγκατάλειψη ενεργών στρατιωτών ή ακόμα και ανταρσία, ένα σενάριο που θα είναι καταστροφικό για τη χώρα όταν η Ρωσία ξεκινήσει την επίθεσή της, που αναμένεται στα τέλη της άνοιξης ή του καλοκαιριού και ο ουκρανικός στρατός απωθηθεί με υψηλός αριθμός θυμάτων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης