Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βλέπουν… αποκλιμάκωση, διαφορετικά κόλαση - Το κρυφό μήνυμα Ισραήλ, η Mossad και η τακτική υποβάθμισης του Ιράν

Βλέπουν… αποκλιμάκωση, διαφορετικά κόλαση - Το κρυφό μήνυμα Ισραήλ, η Mossad και η τακτική υποβάθμισης του Ιράν
Πώς οι αλλεπάλληλες πυραυλικές επιθέσεις Ισραήλ και Ιράν φέρνουν… εκτόνωση στη Μέση Ανατολή
Με το βλέμμα του πλανήτη να είναι στραμμένο στην επόμενη κίνηση του Ιράν μετά την επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό έδαφος, και στο εάν αυτή θα σηματοδοτήσει μια γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές και στρατιωτικοί ειδικοί εκτιμούν πως μάλλον οδεύουμε προς μια αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Αυτό ανέφερε ήδη Ιρανός αξιωματούχος, ο οποίος διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει σχέδιο για άμεση απάντηση στο Ισραήλ.
Η πυραυλική επίθεση του Ισραήλ κατά της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό της Συρίας την 1η Απριλίου ήταν ένα γεγονός που ανέτρεψε τις εξαιρετικά ευαίσθητες ισορροπίες στην περιοχή και δεν είναι τυχαίο  ότι προκάλεσε την οργή των Αμερικάνων.
Το Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή πέρα από το να απαντήσει, πρωτίστως για να στείλει ένα μήνυμα ισχύος στους δικούς του συμμάχους.
Και απάντησε με μια επίθεση με πάνω από 400 πυραύλους και drones - το 99% καταρρίφθηκε - για την οποία είχε προειδοποιήσει σχεδόν τους πάντες, έτσι ώστε να προετοιμαστούν.
Στην επίθεση αυτή ήταν προφανές πως το Ισραήλ για λόγους… αξιοπρέπειας, έπρεπε να απαντήσει.
Και απάντησε με μια επίθεση με drones που όπως υποστηρίζουν οι Ιρανοί δεν προκάλεσε καμία ζημιά στο έδαφος, δεν προκάλεσε κανένα θάνατο ή τραυματισμό και δεν έπληξε καμία στρατηγική εγκατάσταση και υποδομή.
Ακριβώς ότι συνέβη και την ιρανική επίθεση της 13ης Απριλίου.
Ήδη Αμερικάνοι, Ισραηλινοί και Ρώσοι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν πως πλέον η ένταση Μέση Ανατολή, τουλάχιστον όσον αφορά το Ισραήλ και το Ιράν, οδεύει προς εκτόνωση προειδοποιώντας πως ... σε διαφορετική περίπτωση οδεύουμε στην κόλαση.

Υπολογισμένο μήνυμα

Η επίθεση του Ισραήλ προς το Ιράν ήταν ένα υπολογισμένο μήνυμα λέει ο Αμερικάνος απόστρατος στρατηγός, Mark MacCarley.
Σε ανάλυση του στο CNN o MacCarley λέει πως η ισραηλινή επίθεση δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα προειδοποιητικό μήνυμα.
Όπως επισημαίνει, οι Ισραηλινοί επί ημέρες ζύγιζαν την απάντηση τους στο Ισραήλ.
«Με την επίθεση αυτή που έβαλε στο στόχαστρο την επαρχία του Isfahan, περιοχή με σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, το Ισραήλ πιθανότατα ήθελε να προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε εύκολα να συντρίψει την άμυνα και αεράμυνα του Ιράν.
Πιστεύω ότι υπήρξε μια πολύ προσεγμένη διαδικασία σκέψης από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.
Οι Ισραηλινοί έπρεπε να απαντήσουν, αλλά την ίδια στιγμή, μέσα σε αυτά τα αντίποινα, υπήρχε ένα μήνυμα.
Το οποίο μήνυμα έλεγε, ότι «ναι, μπορούμε να περάσουμε….
Μην το ξανακάνετε.
Εάν το ξανακάνετε, τότε θα ξεσπάσει κόλαση» επισημαίνει ο Αμερικάνος στρατηγός, ο οποίος πάντως τονίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση.

Μπορεί να … ανεχθεί την επίθεση το Ιράν

Από την πλευρά της η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth αναφέρει πως η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν έγινε με τέτοιο τρόπο που οι Ιρανοί μπορούν να την ανεχθούν.
Αυτό εν πολλοίς σημαίνει, ότι το Ιράν δεν πρόκειται να ανταποδώσει και άρα να οδηγήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή στα άκρα.
«Όποιος πραγματοποίησε αυτή την επίθεση, στόχος του ήταν μια εγκατάσταση ή εγκαταστάσεις της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος γύρος ανταλλαγής επιθέσεων» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται και τα δημοσιεύματα από τα ιρανικά ΜΜΕ που έχουν σπεύσει να μεταδώσουν πως δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ή καταστροφές σε στρατηγικές υποδομές και εγκαταστάσεις και πως έχουν αποκατασταθεί οι αεροπορικές μεταφορές.
«Όλα αυτά δείχνουν πως η Τεχεράνη θεωρεί πως η υπόθεση έχει διευθετηθεί» τονίζει η ισραηλινή εφημερίδα.

Η τακτική… της υποβάθμισης του Ιράν και η δράση της Mossad

Η Jerusalem Post υποστηρίζει πως το Ιράν έχει ένα παρελθόν στο να υποβαθμίζει τις επιθέσεις που δέχεται στο έδαφος του.
Όπως αναφέρει, τον Ιανουάριο του 2023, πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά επιτυχημένη επίθεση drones στο Isfahan, την οποία και τότε το Ιράν είχε επιχειρήσει να διαψεύσει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην επίθεση αυτή είχαν καταγραφεί τέσσερις εκρήξεις σε εγκατάσταση κατασκευής προηγμένων όπλων.
Το Ιράν είχε κάνει λόγο μια μικρή ζημιά στην οροφή της εγκατάστασης, αν και στη συνέχεια φωτογραφίες από δορυφόρους, είχαν καταρρίψει την επιχειρηματολογία τους.
Η επίθεση αυτή είχε αποδοθεί στη Mossad, η οποία φέρεται να είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχες επιτυχημένες επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν τον Ιούλιο του 2020, σε άλλη πυρηνική εγκατάσταση στο Natanz τον Απρίλιο του 2021, σε πυρηνική εγκατάσταση στο Karaj τον Ιούνιο του 2021 και για την καταστροφή πάνω από 120 drones σε επιχείρηση τον Φεβρουάριο του 2022.
Αργότερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett είχε παραδεχθεί ότι είχε δώσει διαταγή για την επίθεση στη βάση παραγωγής drones του Ιράν τον Φεβρουάριο του 2022.
Σε κάθε μια από αυτές τις επιθέσεις το Ιράν είχε αναφέρει αρχικά ότι είτε απέτυχαν είτε είχαν προκαλέσει ελάχιστες ζημιές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση Ιρανού ειδικού, ο οποίος υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανό η επίθεση κατά του Ιράν με drones να έγινε μέσα από το ιρανικό έδαφος, προφανώς από πράκτορες ξένης δύναμης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης