Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Γερμανία θέλει να κερδίσει δισ. από το κουφάρι της Ουκρανίας - Τεράστια ευκαιρία για άμυνα και ενέργεια

H Γερμανία θέλει να κερδίσει δισ. από το κουφάρι της Ουκρανίας - Τεράστια ευκαιρία για άμυνα και ενέργεια
Στο Κίεβο ο αντικαγκελάριος Habeck μαζί με μια αντιπροσωπεία «αφεντικών» της αμυντικής και της ενεργειακής βιομηχανίας
Στην Ουκρανία, ο Robert Habeck σκέφτεται το μέλλον μετά τον πόλεμο.
Σύμφωνα με το Politico, μαζί με μια αντιπροσωπεία «αφεντικών» της αμυντικής και της ενεργειακής βιομηχανίας, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας έφτασε στο Κίεβο την Πέμπτη, επιδιώκοντας να συνδέσει τα βιομηχανικά βαρίδια της χώρας του με την οικονομία της Ουκρανίας, σε ό,τι αφορά τα πάντα, από την παραγωγή οπλισμού έως την ανθεκτικότητα του δικτύου ηλεκτροδότησης.
Αλλά, ενώ οι μεγάλοι Γερμανοί εργολάβοι όπλων παραδίδουν οπλικά συστήματα για τον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής, ετοιμάζονται επίσης να αξιοποιήσουν στο έπακρο μια σημαντική επιχειρηματική ευκαιρία για το μέλλον.

Πακτωλός χρημάτων

Από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα βγουν χρήματα.
Συν τοις άλλοις, οι αναλυτές λένε ότι το ζωντανό περιβάλλον μάχης μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαστήριο για τις εταιρείες όπλων για να δοκιμάσουν την τελευταία στρατιωτική τεχνολογία τους.
"Η γερμανική αμυντική βιομηχανία υποστηρίζει τον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία με τη δέσμευσή της στην Ουκρανία", δήλωσε ο Habeck σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
"Με τις ιδιωτικές επενδύσεις τους, συμβάλλουν στην ασφάλεια και την ανθεκτικότητα της χώρας".
Το ταξίδι του ακολουθεί μήνες επικρίσεων για την άρνηση της Γερμανίας να στείλει πυραύλους κρουζ Taurus στην Ουκρανία.
Το Βερολίνο ξεκίνησε επίσημα μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας συμμαχίας αεράμυνας για την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, καλώντας τους συμμάχους να βρουν και να χρηματοδοτήσουν επιπλέον συστήματα για την καταπολέμηση των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων.
Κατασκοπεύοντας επενδυτικές ευκαιρίες που θα ξεπεράσουν τον πόλεμο με τη Ρωσία, ο αμυντικός κατασκευαστής Rheinmetall έχει ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζει να αναπτύξει μονάδες παραγωγής εντός της Ουκρανίας - για τη συντήρηση οχημάτων και πυρομαχικών πυροβολικού.
Η δημιουργία εργοστασίων στην Ουκρανία προσφέρει τόσο μια γρήγορη αγορά, με χαμηλό κόστος παραγωγής και εξασφαλισμένη ζήτηση, όσο και την ευκαιρία να δοκιμαστούν τεχνικές καινοτομίες, δήλωσε ο Guntram Wolff, ανώτερος συνεργάτης του Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες.
"Ό,τι παράγετε εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε και να καινοτομήσετε συνεργαζόμενοι με τοπικούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες για την ανάπτυξη νέων συστημάτων αιχμής", δήλωσε ο Wolff.
"Αυτή είναι η πραγματική επιχειρηματική υπόθεση.
Είναι σαν ένα εργαστήριο".

Αμυντική βιομηχανία

Πριν ταξιδέψει στο Κίεβο, ο Habeck φιλοξένησε στελέχη για μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης τον Μάρτιο με στόχο να βρει τρόπους να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής αμυντικών προϊόντων για να βοηθήσει την Ουκρανία.
Η αντιπροσωπεία που πήρε μαζί του ο Habeck περιλαμβάνει εκπροσώπους των εταιρειών όπλων Rheinmetall και Diehl, οι οποίες πρόκειται να παραδώσουν κρίσιμο εξοπλισμό όπως το σύστημα αεράμυνας IRIS-T, δήλωσε στο POLITICO αξιωματούχος με γνώση του ταξιδιού.
Στην επίσκεψη συμμετέχουν επίσης άλλες εταιρείες όπως η FAE-Group και η Quantum Systems, οι οποίες παρέχουν οχήματα εκκαθάρισης ναρκών και αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Τις επόμενες ημέρες, ο Habeck και η κυβέρνηση του Κιέβου αναμένεται να εγκαινιάσουν πολλαπλά γερμανο-ουκρανικά έργα βιομηχανικής συνεργασίας - ορισμένα από αυτά υπό αυστηρή ασφάλεια.
Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης δύο εταιρείες ενέργειας που έχουν αναλάβει να εξασφαλίσουν την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Όσοι συμμετείχαν στο ταξίδι από την Πολωνία προς το Κίεβο, τους ζητήθηκε να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα στο σπίτι και ούτε να επιβεβαιώσουν ούτε να διαψεύσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια, δήλωσε ο αξιωματούχος που γνωρίζει το ταξίδι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή το θέμα είναι ευαίσθητο.
Το ταξίδι ξεκίνησε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με τον Habeck να ταξιδεύει στην ανατολική Πολωνία για να συναντήσει την αντιπροσωπεία.
Από εκεί, η ομάδα συνέχισε με νυχτερινό τρένο για το Κίεβο, φτάνοντας τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.
Ο αξιωματούχος που αναφέρθηκε παραπάνω επισήμανε την απογοήτευση του Habeck για τον αργό ρυθμό των δεσμεύσεων βοήθειας και προμηθειών από τους συμμάχους, γεγονός που τον ώθησε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης