Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτη ιστορία: Πώς η Ουκρανία με τον «πειραγμένο» σοβιετικό πύραυλο S – 200 κατέρριψε ρωσικό βομβαρδιστικό Tu -22M3

Απίστευτη ιστορία: Πώς η Ουκρανία με τον «πειραγμένο» σοβιετικό πύραυλο S – 200 κατέρριψε ρωσικό βομβαρδιστικό Tu -22M3
Η κατάρριψη του Tu-22M3 αντιπροσωπεύει μια από τις πιο σημαντικές επιτυχίες που είχε η Ουκρανία στον εναέριο τομέα από την αρχή του πολέμου το 2022
Σχετικά Άρθρα
Στις 19 Απριλίου 2024 η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία έχασε ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-22M3 κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Το αεροσκάφος συνετρίβη ενώ τρία μέλη του πληρώματος πρόλαβαν να εκτιναχθούν, όπως επιβεβαιώνεται από πολλές ρωσικές πηγές.
Το συμβάν στη συνέχεια πιστώθηκε από δυτικές και ουκρανικές πηγές σε κατάρριψη από σοβιετικό σύστημα αεράμυνας S-200, το οποίο τροποποιήθηκε σε επιθετικό πύραυλο.
Το Tu-22M3 διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στόχων από τα μέσα του 2022, χρησιμοποιώντας κυρίως σοβιετικούς πυραύλους cruise Kh-22, τους οποίους ουκρανικές πηγές έχουν επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι η αεράμυνα τους δεν μπόρεσε ποτέ να καταρρίψει.
Πάνω από 300 από αυτούς τους πυραύλους είχαν εκτοξευθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 τους οποίους οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν σε μεγάλες ποσότητες.

H πιο σημαντική επιτυχία της Ουκρανίας στον αέρα

Η κατάρριψη του Tu-22M3 αντιπροσωπεύει μια από τις πιο σημαντικές επιτυχίες που είχε η Ουκρανία στον εναέριο τομέα από την αρχή του πολέμου το 2022, καθώς το τεχνολογικό μειονέκτημα που αντιμετωπίζει ο στόλος μαχητικών της χώρα τον αναγκάζει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην επίγεια αεράμυνα.
Το σύστημα S-200 δεν βρισκόταν σε λειτουργία στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία όταν ξέσπασαν ανοιχτές εχθροπραξίες με τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι είτε ήταν αποθηκευμένα, είτε είχαν σταλεί ως βοήθεια από την Πολωνία, η οποία εξακολουθούσε να βασιζόταν σε αυτά σε μεγάλο βαθμό για την άμυνά της.
Εκτός από τις επιχειρήσεις αεράμυνας, οι S-200 έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για να εκτοξεύουν τους πυραύλους V-880 σε ρωσικά πληθυσμιακά κέντρα.
TU22.jpg


Από τα πιο σημαντικά συστήματα αεράμυνας ο S -200

Οι εν λόγω πύραυλοι είναι μεγαλύτεροι και να έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια από τους περισσότερους βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας όπως ο Scud-B.
Αν και το S-200 ήταν ένα από τα πιο ικανά συστήματα αεράμυνας που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη μάχη λόγω των περιορισμένων εξαγωγών του εκτός του Συμφώνου της Βαρσοβίας, με μόνο τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα να τα απέκτησαν τη δεκαετία του 1980.
Τα συστήματα σχεδιάστηκαν για να προστατεύουν στόχους υψηλής αξίας από όλους τους τύπους αεροπορικών επιθέσεων, χρησιμεύοντας ως αντίστοιχα υψηλότερου επιπέδου και μεγαλύτερης εμβέλειας στο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα S-75 που τέθηκε σε λειτουργία το 1957 και είδε ευρεία χρήση στον πόλεμο του Βιετνάμ και στη σύγκρουση των Αράβων με το Ισραήλ.
Οι πρώτες μονάδες S-200 τέθηκαν σε λειτουργία 9 χρόνια αργότερα το 1966, με πολύ σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση που έγιναν τα επόμενα 15 χρόνια.

tI22M.png
Ένα παραγνωρισμένο όπλο

Τα χαρακτηριστικά του S-200 από πολλές απόψεις παραμένουν εξαιρετικά ακόμη και κοντά στα 60 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του, σε μεγάλο βαθμό λόγω του τεράστιου μεγέθους των πυραύλων επιφανείας-αέρος που διαθέτει.
Το S-200D εκτοξεύει πυραύλους με όριο πτήσης έως και 40 χλμ, συμβάλλοντας στην ικανότητά του να πλήττει βαλλιστικούς πυραύλους μικρής, μεσαίας και μεσαίας εμβέλειας που πετούν με ταχύτητα έως και 6 Mach, καθώς και αεροσκάφη αναγνώρισης SR-71.
Το σύστημα έχει βεληνεκές ανίχνευσης έως και 600 χιλιόμετρα και δυνατότητα αναζήτησης στόχων στο διάστημα σε υψόμετρα άνω των 45.000 μέτρων.
Το S-200 καταργήθηκε σταδιακά από τη δεκαετία του 1990 καθώς οι νέες παραλλαγές του συστήματος S-300, της σειράς S-300PM, διέθεταν σημαντικά ενισχυμένη εμβέλεια άνω των 200 χιλιομέτρων και εισήγαγαν ανώτερες δυνατότητες άμυνας έναντι βαλλιστικών πυραύλων.
Έχοντας αποκτήσει βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόδοσης, τα πιο εξελιγμένα ηλεκτρονικά του S-300 και, το πιο σημαντικό, η υψηλή κινητικότητά του, τον έκαναν ευνοϊκό έναντι των σταθερών σημείων εκτόξευσης S-200.
Σε αντίθεση με τη Ρωσία και τους πελάτες της μετασοβιετικής ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας όπως η Ινδία και η Λευκορωσία, η Ουκρανία δεν διαθέτει σύγχρονες παραλλαγές S-300 που αφήνουν το S-200 ως μακράν το αντιαεροπορικό της μέσο με τη μεγαλύτερη εμβέλεια.
Το S-200 αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της σοβιετικής αεράμυνας κατά τα τέλη του Ψυχρού Πολέμου, με το σύστημα να βρίσκεται σε 130 σημεία με 2.030 εκτοξευτές.
Η έλλειψη προηγούμενης σημαντικής πολεμικής χρήσης του καθιστά την ανάπτυξη του συστήματος στην Ουκρανία την πιο σημαντική δοκιμή της αξίας του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης