Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αξεπέραστο χτύπημα για Γερμανία, ΝΑΤΟ η αρπαγή του Leopard 2A6 από τη Ρωσία στην Ουκρανία

Αξεπέραστο χτύπημα για Γερμανία, ΝΑΤΟ η αρπαγή του Leopard 2A6 από τη Ρωσία στην Ουκρανία
Το Leopard 2A6 είναι μακράν η πιο σημαντική παραλλαγή του Leopard 2 που παρασχέθηκε στην Ουκρανία
Τα πλάνα που κυκλοφόρησαν στις 21 Απριλίου 2024επιβεβαιώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα άρμα Leopard 2A6 κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις ουκρανικές δυνάμεις.
Τα πλάνα έδειξαν ότι το όχημα φαίνεται να απομακρύνεται από περιοχή μάχης και να μεταφέρεται σε αγροτική περιοχή σχετικά άθικτο.
Το γερμανικό άρμα μάχης αναμένεται να τεθεί στο μικροσκόπιο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και να αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης.
Το Leopard 2A6 είναι μακράν η πιο σημαντική παραλλαγή του Leopard 2 που παρασχέθηκε στην Ουκρανία.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν λάβει ελάχιστα άρματα του συγκεκριμένου τύπου καθώς οι περισσότερες δυτικές χώρες, όπως η Πολωνία και η Ισπανία, έχουν στείλει τα πολύ παλαιότερα Leopard 2A4.

Τελικά αποδείχθηκαν ευάλωτα στη μάχη

Πάντως και οι δύο τύποι Leopard 2 έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ευάλωτοι στη μάχη.
Τα άρματα μάχης Leopard 2 έχουν υποστεί πολύ σοβαρές απώλειες από τότε που οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν μαζικές επιθέσεις εναντίον ρωσικών θέσεων στις αρχές Ιουνίου 2023, με τα Leopard 2A6 να είναι μεταξύ των πρώτων αρμάτων που προμήθευσαν οι Δυτικοί και καταστράφηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.
Τα πλάνα έδειξαν έκτοτε την καταστροφή των Leopard 2 σε πολλές περιπτώσεις, με επιτυχείς επιθέσεις που σημειώθηκαν με τη χρήση μίας σειρά όπλων από νάρκες και αντιαρματικούς Kornet έως νέους πυραύλους Vikr-1 που εκτοξεύτηκαν από ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα.
leopard_33.png
Τον Ιανουάριο επιβεβαιώθηκε ότι η πλειονότητα των Leopard 2 που είχε ο ουκρανικός στρατός είχε καταστεί ανενεργή στη μάχη, με πάνω από το 1/4 να έχει καταστραφεί ολοσχερώς και τα υπόλοιπα να έχουν υποστεί ζημιές, τέτοιες που δεν επιδέχονται επισκευής.
Το Foreign Affairs ήταν μεταξύ των πηγών που υπογράμμιζαν εκείνη την εποχή ότι τα εν τα λόγω άρματα μάχης «δεν ήταν τα υπερόπλα», που κάποιοι νόμιζαν.
«Από τα περίπου 100 Leopard 2 στην Ουκρανία, τουλάχιστον 26 έχουν τεθεί νοκ άουτ ενώ άλλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω προβλημάτων επισκευής και συντήρησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στις αρχές Ιανουαρίου αποκαλύφθηκε από γερμανικές πηγές ότι μόνο ελάχιστα από τα άρματα μάχης Leopard 2A6 της Ουκρανίας παραμένει διαθέσιμο.
tank_damages.JPG
Τραυματίστηκαν βαριά η φήμη των Leopard και οι προσδοκίες της Δύσης


Η εικόνα, που παρουσίασαν στα πεδία μάχης στην Ουκρανία, θεωρείται σίγουρο πως θα έχουν μόνιμο αντίκτυπο στη φήμη των Leopard.
Μαζί με την βαριά τραυματισμένη φήμη των γερμανικών τανκς πληγώθηκαν και οι προσδοκίες της Δύσης καθώς ανάλογη μοίρα έχουν και τα άρματα μάχης M1 Abrams που προμήθευσαν οι ΗΠΑ και εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε μάχη στην Ουκρανία την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2024.
Πολύ γρήγορα και τα Abrams άρχισαν να καταγράφουν μεγάλες απώλειες, υπενθυμίζει το Military Watch Magazine.
Leopard_444.jpeg

Ενώ η πιθανότητα περαιτέρω παραδόσεων αρμάτων μάχης Abrams από τις ΗΠΑ παραμένει αβέβαιη, η Ισπανία αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην προμήθεια νέων παρτίδων 19 Leopard 2A4.
Πέρα από το ζήτημα της δυσκολίας να συμβαδίσουν με τον ρυθμό καταστροφής των δυτικών αρμάτων μάχης, τα μέλη του ΝΑΤΟ που ενισχύουν την Ουκρανία αντιμετώπισαν επίσης μεγαλύτερα προβλήματα με τη διατήρηση των ουκρανικών μονάδων πρώτης γραμμής με επαρκή πυρομαχικά για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά το υλικό τους - ένα ζήτημα που έχει ακρωτηριάσει τον ουκρανικό στρατό και έπαιξε κεντρικό ρόλο επιτρέποντας στις ρωσικές δυνάμεις να σημειώσουν μεγάλα εδαφικά κέρδη.

leopard_ukraine.JPG
ΝΥΤ για τα Abrams στην Ουκρανία: Η Ρωσία χτυπά ανελέητα το πιο δυνατό σύμβολο στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ

Οι New York Times εμφανίζονται σοκαρισμένοι από τον αριθμό και τους ρυθμούς με τους οποίους οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν τα αμερικανικά τανκς Abrams στην Ουκρανία.
Τους τελευταίους δύο μήνες οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν πέντε αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης M1 Abrams που εστάλησαν στην Ουκρανία, ανέφεραν οι New York Times (NYT) επικαλούμενοι πηγές με σαφή γνώση του ζητήματος.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, τουλάχιστον άλλα τρία τανκς Abrams «έχουν υποστεί ζημιές» από τις αρχές του 2024.
Η μάχη με τα drones έχει «αρχίσει να πλήττει ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος», ανέφερε η εφημερίδα χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard είναι επίσης στόχοι ρωσικών επιδρομών και τουλάχιστον 30 από αυτά είχαν καταστραφεί.

«Νεκροταφείο τανκς»

«Ανάλογα με το μέγεθός τους και την τεχνολογική τους πολυπλοκότητα, τα drones μπορεί να κοστίζουν μόλις 500 δολάρια - μια ασήμαντη επένδυση- για την καταστροφή ή την απόσυρση από τις επιχειρήσεις ενός άρματος Abrams 10 εκατομμυρίων δολαρίων», ανέφεραν οι NYT.
Στις 6 Μαρτίου, ο Peter Suciu, αρθρογράφος του αμερικανικού περιοδικού The National Interest, περιέγραψε την Ουκρανία ως το «νεκροταφείο των τανκς» στον απόηχο της καταστροφής στη ζώνη σύγκρουσης δυτικών τεθωρακισμένων οχημάτων που παρασχέθηκαν στο Κίεβο.
Στις 2 Απριλίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu αποκάλυψε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν περισσότερους από 80.000 στρατιώτες και πάνω από 1.200 τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, από τον Ιανουάριο 2024.

abrams_4.JPG

Το σημαντικότερο άρμα μάχης των ΗΠΑ

Το M1 Abrams είναι το κύριο άρμα μάχης των Ηνωμένων Πολιτειών, η σειριακή παραγωγή του οποίου ξεκίνησε το 1980.
Τα εν λόγω άρματα έχουν ο Αμερικανικός Στρατός και το Σώμα Πεζοναυτών, καθώς και οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου, της Αυστραλίας, του Μαρόκου και ορισμένων κρατών της Μέσης Ανατολής.
Το M1 Abrams είναι ένα από τα βαρύτερα άρματα μάχης, το βάρος μάχης του ξεπερνά τους 62 τόνους.
Είναι εξοπλισμένο με κάνη λείας οπής 120 χιλιοστών.
Το τανκς έχει δυνατή θωράκιση μόνο μπροστά, ισχυρό κινητήρα με υψηλή κατανάλωση καυσίμου και ακτινοβολία θερμότητας, χειροκίνητη φόρτωση του όπλου αντί για αυτόματη, ευάλωτο πρόσθετο κινητήρα και υψηλή τιμή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν να μεταφέρουν 31 Abrams στο Κίεβο
Την ίδια στιγμή, όπως έγραψε η Wall Street Journal, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι η εμφάνιση αυτών των οχημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση στο μέτωπο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης