Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία - Οργή στο ΥΠΕΞ: Απορρίπτει την «γενοκτονία» του Biden για Αρμενία

Τουρκία - Οργή στο ΥΠΕΞ: Απορρίπτει την «γενοκτονία» του Biden για Αρμενία
Σε «ριζοσπαστικούς κύκλους» αποδίδει η τουρκική διπλωματία τις δηλώσεις Biden για την γενοκτονία των Αρμενίων
Οργή επικρατεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο μάλιστα απορρίπτει την έκφραση «γενοκτονία» του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden για τα «γεγονότα», όπως τα αποκαλεί η Τουρκία, το 1915 κατά των Αρμενίων.
Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέφρασε δυσφορία του για τις εν λόγω δηλώσεις, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν «κάποιοι ριζοσπαστικοί κύκλοι».
Επιπροσθέτως, το υπουργείο κάλεσε όλες τις πλευρές να υποστηρίξουν την πρότασή του για τη δημιουργία μιας Κοινής Ιστορικής Επιτροπής και τη διαδικασία εξομάλυνσης με την Αρμενία.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Απορρίπτουμε τις μονομερείς δηλώσεις που γίνονται για τα γεγονότα του 1915, προκειμένου να ικανοποιήσουν κάποιους ριζοσπαστικούς κύκλους.
Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα, είναι επίσης αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει σημειώσει σαφώς ότι τα γεγονότα του 1915 αποτελούν θέμα νομικής συζήτησης.
Αυτές οι μεροληπτικές και μονόπλευρες δηλώσεις για την ιστορία όχι μόνο υπονομεύουν τις προσπάθειες για συμφιλίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά και ενθαρρύνουν ριζοσπαστικές ομάδες που έχουν την τάση να διαπράττουν εγκλήματα μίσους.
Καλούμε όλες τις πλευρές να υποστηρίξουν την πρότασή μας για μια Κοινή Ιστορική Επιτροπή και τη διαδικασία εξομάλυνσης με την Αρμενία», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης