Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρά παιχνίδια στις Βρυξέλλες – Ποια ονόματα θα «σβήσουν» την Ursula von der Leyen

Σκληρά παιχνίδια στις Βρυξέλλες – Ποια ονόματα θα «σβήσουν» την Ursula von der Leyen
Ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι κάποια ονόματα σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να αναλάβει την Κομισιόν, αν όχι η von der Leyen
Σκληρό είναι το πόκερ που παίζεται στις Βρυξέλλες.
Πολιτικοί, διπλωμάτες, αλλά και αξιωματούχοι επικρίνουν την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέτοντας πολλές δεύτερες σκέψεις για το αν η Ursula von der Leyen θα τα καταφέρει να είναι η αδιαμφισβήτητη ηγέτις.
Ήδη άλλωστε έχουν πέσει στο τραπέζι κάποια ονόματα σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να αναλάβει την Κομισιόν, αν όχι η von der Leyen… σύμφωνα με το Politico.
Παρά τη λεγόμενη διαδικασία Spitzenkandidaten, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι απίθανο να «παραιτηθεί» από την προεδρία της Επιτροπής εάν παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στις Βρυξέλλες.
Ποιοι είναι όμως αυτοί;

Mario Draghi

Ο 76χρονος ηγήθηκε ενός ιταλικού συνασπισμού ευρείας βάσης έως ότου διαλύθηκε το 2022, και το όνομά του εμφανίζεται συχνά όταν οι διεθνείς ηγετικοί ρόλοι μένουν κενοί.
Μέχρι στιγμής, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει συνδεθεί κυρίως με τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (όταν αποχωρήσει ο Charles Michel).
Ο Draghi είναι ήδη πίσω στην πολιτική σκηνή της ΕΕ, δουλεύοντας σε ένα επίσημο σχέδιο των Βρυξελλών για να καταστήσει το μπλοκ πιο ανταγωνιστικό, το οποίο θα προσφέρει αμέσως μετά τις εκλογές στην ΕΕ, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα διαπραγματεύονται για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας του μπλοκ.
Επιπλέον, είναι κοντά στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.
Ο Ιταλός δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική πεποίθηση και είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί το ΕΛΚ θα παρέδιδε την ισχυρή θέση του προέδρου της Επιτροπής σε κάποιον χωρίς ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις.

Roberta Metsola

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το ΕΛΚ είναι απίθανο να παραιτηθεί από την ηγεσία της Επιτροπής στην επόμενη θητεία.
Ωστόσο, εάν η von der Leyen δεν λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται, η άλλη κορυφαία γυναίκα υποψήφια του ΕΛΚ θα μπορούσε να ανέβει στην επιφάνεια.
Καθώς η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Metsola κατάφερε να μείνει πάνω από την πολιτική διαμάχη, μια τακτική που την βοήθησε στο παρελθόν να εξασφαλίσει την τρέχουσα θέση της.
Ταυτόχρονα, έδειξε ηγετικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική και ήταν η πρώτη ηγέτης της ΕΕ που επισκέφθηκε το Κίεβο μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Με καταγωγή από τη Μάλτα, το Metsola θα μπορούσε να είναι μια νίκη για τη νότια Ευρώπη όταν συμπληρωθούν οι κορυφαίες θέσεις εργασίας.
Σε μια ανάρτηση στο Instagram την περασμένη εβδομάδα, η Metsola εθεάθη να συναναστρέφεται με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Donald Tusk – ένας υπαινιγμός ότι όποια και αν είναι η δουλειά, έχει υποστήριξη σε ψηλά σημεία.
Η Μάλτα όμως είναι η μικρότερη χώρα της ΕΕ, τόσο από μέγεθος όσο και από πληθυσμό.
Ούτε η Metsola έχει εκτελεστική εμπειρία, ακόμη και στην πατρίδα της.
Το συντηρητικό της ιστορικό σχετικά με τις αμβλώσεις χρησιμοποιήθηκε εναντίον της κατά την έναρξη της προεδρίας της στο κοινοτικό σώμα της ΕΕ.

Christine Lagarde

Απλά είναι Γαλλίδα.
Η απροθυμία του Macron να υποστηρίξει τη von der Leyen για την ανώτατη θέση θέτει ένα προφανές ερώτημα: Μετά από πέντε χρόνια γερμανικής κυριαρχίας και μια ακόμη μεγαλύτερη περίοδο Γερμανών ή Αυστριακών που κατέχουν τη βασική θέση του επικεφαλής του προσωπικού του προέδρου της Επιτροπής, θέλει ο Macron έναν Γάλλο να διευθύνει την Επιτροπή;
Ως πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Lagarde θα σημείωνε το πλαίσιο της εμπειρίας σε ανώτερα στελέχη και έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι γυναίκα.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Lagarde θα ήταν πρόθυμη να αποχωρήσει από την ΕΚΤ πριν από το τέλος της οκταετούς θητείας της, ή ακόμη ότι τα Ηλύσια εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προωθήσουν το όνομά της.
Από τότε που έφυγε από το ΔΝΤ, το όνομα της Lagarde εμφανίστηκε σχεδόν σε κάθε ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης ως πιθανής υπουργού.

Klaus Iohannis

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας θεωρείται σταθερό χέρι και είναι αγαπημένος των Ευρωπαίων ηγετών, ιδιαίτερα μεταξύ των συντηρητικών.
Τόσο ο Macron όσο και ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz τον επαίνεσαν γιατί κράτησε τη χώρα του αγκυροβολημένη στο φιλοδυτικό και φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για την Ουγγαρία, τη Σλοβακία ή τη Βουλγαρία.
Σε αντίθεση με την Πολωνία, η Ρουμανία τήρησε επίσης αυστηρά τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και δεν επέβαλε μονομερώς περιορισμούς στα ουκρανικά σιτηρά — ενισχύοντας τη φήμη του Iohannis ως φιλοευρωπαϊκού παίκτη.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι καιρός ένας Ανατολικοευρωπαίος να ηγηθεί της ΕΕ.
Αν ναι, ο γερμανόφωνος Iohannis είναι σε καλή θέση, προερχόμενος από την ίδια πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ.
Η απόφαση του ΕΛΚ να πραγματοποιήσει το εκλογικό του συνέδριο στο Βουκουρέστι μαρτυρεί επίσης τη θέση του μεταξύ των συντηρητικών ηγετών της ομάδας.
Με τη δεύτερη θητεία του να ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, ο Iohannis αναζητά μια κορυφαία διεθνή δουλειά.
Τον περασμένο μήνα συμφώνησε να είναι ο επόμενος ηγέτης του ΝΑΤΟ — αλλά αυτή θα είναι μια δύσκολη μάχη, δεδομένης της ευρείας υποστήριξης του Ολλανδού πρωθυπουργού Mark Rutte.
Παρόλα αυτά, η προσπάθεια του Iohannis να πάρει τον ηγετικό ρόλο του ΝΑΤΟ από τον Rutte έχει ενοχλήσει ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Andrej Plenković

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković προέρχεται επίσης από το ΕΛΚ, και όπως και με τον Iohannis, ο διορισμός του θα απαντούσε στις αυξανόμενες εκκλήσεις για την Ανατολική Ευρώπη να αποκτήσει κορυφαία θέση.
Η επιλογή ενός Κροάτη ως προέδρου της Επιτροπής θα έστελνε επίσης ένα θετικό μήνυμα στα επίδοξα μέλη της ΕΕ (η Κροατία είναι η νεότερη είσοδος της ΕΕ).
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Plenković ότι θα ηγηθεί της λίστας υποψηφίων ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος HDZ της Κροατίας έχει κάποιες υποψίες ότι θέλει να εγκαταλείψει την εσωτερική πολιτική.
Η εμπειρία του ως πρωθυπουργός από το 2016 σίγουρα του έχει προσφέρει εξουσία και ευκαιρίες δικτύωσης με τους συναδέλφους του Ευρωπαίους ηγέτες.

Thierry Breton

Είναι Γάλλος. Ο Breton είπε στο POLITICO πέρυσι ότι ήταν υποψήφιος «Σχέδιο Β» για να γίνει Ευρωπαίος Επίτροπος το 2019.
Έχει αφήσει έντονα να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός να γίνει ξανά το Plan B, εάν η υποψηφιότητα της von der Leyen δεν έχει αίσια κατάληξη.
Ως πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο Breton έχει πείρα σε ανώτερα στελέχη και, παρόλο που δεν είναι από το ΕΛΚ, είναι συντηρητικός.
Το ιστορικό του ως πρώην επίτροπος που επανέφερε τη βιομηχανική πολιτική στην ατζέντα της Επιτροπής του επιτρέπει να υποστηρίξει ότι πρέπει να ηγηθεί ενός στελέχους της ΕΕ που θα επικεντρώνεται πολύ περισσότερο στην ανταγωνιστικότητα.
Ο Breton έχει επίσης αναδειχθεί ως ο πλέον επικριτικός της von der Leyen στη «φούσκα» των Βρυξελλών.
Σε ένα περιβόητο tweet μετά την υποψηφιότητά της ως επικεφαλής υποψήφιας του ΕΛΚ, η Breton σημείωσε ότι η επικεφαλής της Επιτροπής δεν είχε ακριβώς ομόφωνη υποστήριξη στο ΕΛΚ για δεύτερη θητεία.
Ήταν επίσης μέρος της ομάδας των Επιτρόπων που επέκριναν την επιλογή της Markus Pieper ως απεσταλμένου της Επιτροπής για τις ΜΜΕ.
Και ενώ ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος είπε στο POLITICO ότι ο Macron ήταν «έξαλλος» με το tweet της von der Leyen, άλλοι Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν από τότε ότι ο πρόεδρος δεν ήταν τόσο ταραγμένος τελικά.
Παρόλα αυτά, ο Breton έχει ίσως περισσότερους εχθρούς παρά φίλους στους κορυφαίους κύκλους της ΕΕ, μεταξύ άλλων εντός της Επιτροπής και μεταξύ πολλών χωρών της ΕΕ, με πολλούς να αμφισβητούν το ιστορικό του.
Η αυτοπροβολή του και η φήμη του ότι μιλάει πριν από τους τύπους έχει εξοργίσει τους συναδέλφους Επιτρόπους - την επικεφαλής ανάμεσά τους την προϊσταμένη του Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, αλλά και πολλούς από το προσωπικό και τους δημόσιους υπαλλήλους με τους οποίους υποτίθεται ότι θα συνεργαζόταν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης