Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η τρομοκρατία, ο μεγάλος εφιάλτης του Macron - Φοβούνται επιθέσεις με drones στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Η τρομοκρατία, ο μεγάλος εφιάλτης του Macron - Φοβούνται επιθέσεις με drones στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού
Η Γαλλία ανησυχεί για επιθέσεις με drones στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δεσμεύθηκε ότι η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 στις όχθες του Σηκουάνα τον Ιούλιο θα είναι μια «στιγμή ομορφιάς, τέχνης, εορτασμού του αθλητισμού και των αξιών μας».
Αντ' αυτού, η μεγάλη έναρξη απειλεί να μετατραπεί σε εφιάλτη για τον μηχανισμό ασφαλείας της Γαλλίας, σημειώνει το Politico.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Macron άφησε για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο για μεταφορά της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων μακριά από τον Σηκουάνα σε έναν πιο συμβατικό χώρο, όπως το Stade de France, το οποίο θα φιλοξενήσει επίσης αγώνες στίβου.
Ο Σηκουάνας, ο οποίος διασχίζει την καρδιά του Παρισιού, είναι ευάλωτος σε επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελεύθερους σκοπευτές, φοβούνται οι αξιωματούχοι.
Η πρόσφατη αναζωπύρωση των ομάδων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος - οι οποίες πραγματοποίησαν μια θανατηφόρα μαζική δολοφονία στη Μόσχα και απείλησαν ποδοσφαιρικούς αγώνες σε όλη την Ευρώπη - και οι κυβερνοεπιθέσεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία προκαλούν φρίκη στις γαλλικές αρχές.
Η Γαλλία έχει ήδη μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να παρευρεθούν στην προτεινόμενη τελετή στον Σηκουάνα σε περίπου 300.000, ενώ έχει αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις εισόδου.
Αλλά αυτό ακόμα δεν έχει καθησυχάσει τις υπηρεσίες ασφαλείας. Ούτε κατά διάνοια, σημειώνει χαρακτηριστικά το Politico.

To Plan B για την τελετή έναρξης

Μετά τους πυροβολισμούς στη Μόσχα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin δήλωσε ότι οι αρχές αποτρέπουν τρομοκρατικές επιθέσεις «κάθε μήνα» και δεσμεύτηκε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θα είναι εγκαίρως έτοιμες να αντιμετωπίσουν όλες τις απειλές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι αναμένεται να υποδεχθούν 13 εκατομμύρια επισκέπτες στο Παρίσι.
«Το σχέδιο Β έγινε σχέδιο Α», δήλωσε ο ΥΠΕΣ στους γερουσιαστές τον περασμένο μήνα, όταν παρουσίασε τα σχέδια για την τελετή έναρξης.
Ένας λόγος για τη δραστική μείωση της τελετής έναρξης ήταν η μεγάλη ανησυχία για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είναι φορτωμένα με θανατηφόρα πυρομαχικά, πρόσθεσε.
«Ήταν ή αυτό ή καμία τελετή έναρξης», τόνισε.
Το πρόσφατο ιστορικό της Γαλλίας που έχει υποστεί επιθέσεις μεγάλης κλίμακας από ισλαμιστικές ομάδες - από το Charlie Hebdo μέχρι το Bataclan - ήταν ένα άλλο έναυσμα για αυξημένα προληπτικά μέτρα.
«Δεν είναι μυστικό: η Γαλλία έχει ζήσει με την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων», δήλωσε στο POLITICO ο Bruno Le Ray, επικεφαλής ασφαλείας της Ολυμπιακής Επιτροπής του Παρισιού και πρώην υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος.
Πρόσθεσε ότι έχει συσταθεί μια ειδική υπηρεσία πληροφοριών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία ενοποιεί τις πληροφορίες που συλλέγονται για όλες τις τρομοκρατικές απειλές.
«Από την αρχή, όλα τα σχέδια κατασκευάστηκαν με την παραδοχή ότι θα υπήρχε τρομοκρατική απειλή. Κάθε κομμάτι του εξοπλισμού, από την κατασκευή, ενσωμάτωσε αυτή την αντίληψη", πρόσθεσε.
Αλλά η τελετή εγκαινίων είναι μόνο μία από τις πολλές προκλήσεις ασφαλείας, δήλωσε ο Gérard Lacroix, αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την ασφάλεια στην ένωση της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας (GICAT).

«Εξαντλημένη» αστυνομία

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών απέκρουσε τις κατηγορίες για απροετοιμασία.
«Εργάζομαι καθημερινά για να διασφαλίσω ότι αυτή η τελετή έναρξης θα είναι μια στιγμή γαλλικής υπερηφάνειας», δήλωσε ο Gérald Darmanin σε συνέντευξή του στη Le Parisien νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Η τρομοκρατία μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε, ανά πάσα στιγμή.
Και ειρωνικά, εφόσον είναι ιδιαίτερα ασφαλείς, οι μεγάλες εκδηλώσεις είναι αναμφίβολα από τα ασφαλέστερα μέρη».
Για τους Αγώνες, οι ανάγκες ασφαλείας θα κατανεμηθούν μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων, με συνολικά 22.000 ιδιωτικούς πράκτορες ασφαλείας που θα αναπτυχθούν από εταιρείες για την ασφάλεια των χώρων και 45.000 στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που θα κινητοποιηθούν για τις γύρω περιοχές.
Οι Γάλλοι φορολογούμενοι φοβούνται ότι θα πληρώσουν τον λογαριασμό για τα έξοδα ασφαλείας της εκδήλωσης.
Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος του εθνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Pierre Moscovici, δήλωσε ότι οι δημόσιες δαπάνες θα μπορούσαν να διαμορφωθούν μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεπερνώντας ενδεχομένως την αρχική εκτίμηση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η υπουργός Αθλητισμού Amélie Oudéa-Castéra δήλωσε ότι δεν ήταν ακόμη σε θέση να δώσει ένα ποσό για τον προϋπολογισμό ασφαλείας των Αγώνων.
Ο Anthony Caillé, επικεφαλής της Ένωσης Αστυνομικών CGT, δήλωσε ότι οι ανησυχίες των γαλλικών αρχών επιβολής του νόμου δεν εξετάστηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο δεν τους συμπεριέλαβε σε καμία ενημέρωση για την ασφάλεια.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έρχονται δύο χρόνια μετά το φιάσκο της ασφάλειας στο Stade de France κατά τη διάρκεια του τελικού του Champions League, για το οποίο η αστυνομία, το υπουργείο Εσωτερικών και η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανέλαβαν μερίδιο ευθύνης.
«Έχουμε ήδη χειριστεί τις διαδηλώσεις κατά του COP, δύο κύματα τρομοκρατικών επιθέσεων και τις διαδηλώσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης...» δήλωσε ο Caillé στο POLITICO. «Είμαστε εντελώς εξαντλημένοι».
Οι αστυνομικοί στη Γαλλία δεν επιτρέπεται να απεργούν, αλλά η αύξηση των αναρρωτικών αδειών σε ορισμένα τμήματα τα τελευταία χρόνια έχει θεωρηθεί ως συγκαλυμμένη μορφή διαμαρτυρίας.
Ο Caillé προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ξανά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Απειλή κυβερνοεπιθέσεων

Την ίδια ώρα, η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας της Γαλλίας (ANSSI) προετοιμάζεται επίσης για το γεγονός τα τελευταία δύο χρόνια, πραγματοποιώντας δοκιμές διείσδυσης.
Θέλει να προστατεύσει όλες τις οντότητες που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων υποδομών όπως η ενέργεια και οι μεταφορές.
Σε συνέντευξη Τύπου τον Φεβρουάριο, ο Macron δήλωσε ότι «η Ρωσία έχει γίνει συστηματικός παράγοντας αποσταθεροποίησης στον κόσμο» και ότι οι ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν «επίθεση» κατά της Γαλλίας.
«Ο στόχος μας δεν είναι να εμποδίσουμε το 100% των επιθέσεων που θα συμβούν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε ο Vincent Strubel, διευθυντής της ANSSI, στο POLITICO. «Ο στόχος είναι να μπλοκάρουμε τις περισσότερες επιθέσεις αυξάνοντας το επίπεδο ασφαλείας».
Κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018 που φιλοξενήθηκαν στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας, η τελετή έναρξης διακόπηκε από ένα κακόβουλο λογισμικό γνωστό ως «Olympic Destroyer», το οποίο έθεσε εκτός λειτουργίας τους υπολογιστές διαγράφοντας κρίσιμα αρχεία του συστήματος με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι ιστότοποι των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οθόνες προβολής και το δημόσιο Wi-Fi.
Σύμφωνα με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, υπεύθυνη ήταν μια ρωσική ομάδα χάκερ.
Η Γαλλία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για περισσότερες επιθέσεις κατά των Αγώνων, δήλωσε ο Franz Regul, επικεφαλής της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για την Ολυμπιακή Επιτροπή του Παρισιού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης