Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλυδωνίζεται η εξουσία των «μεγάλων» της Wall Street – Κρίσιμες ψηφοφορίες για Solomon, Moynihan, Dimon, Fink

Κλυδωνίζεται η εξουσία των «μεγάλων» της Wall Street – Κρίσιμες ψηφοφορίες για Solomon, Moynihan, Dimon, Fink
Ψηφοφορίες για να διαχωριστούν οι θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και των προέδρων τους σε 29 εισηγμένες της Wall Street
Μερικά από τα πιο ισχυρά στελέχη της Wall Street αντιμετωπίζουν νέες προτάσεις αυτή την άνοιξη που θα τους αφαιρούσαν την εξουσία διαχωρίζοντας τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και των προέδρων τους.
Οι μέτοχοι της Goldman Sachs και της Bank of America θα κληθούν να αποφασίσουν αν ο David Solomon και ο Brian Moynihan θα διατηρήσουν τους διπλούς ρόλους τους.
Τον Μάιο, ο Jamie Dimon της JPMorgan Chase και ο Larry Fink της BlackRock θα αντιμετωπίσουν επίσης τέτοιου είδους δοκιμασίες.
Και οι μέτοχοι της Citigroup θα ψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα για να επισημοποιήσουν τη διάσπαση των ρόλων του προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου στα καταστατικά της, παρόλο που η εταιρεία έχει ανεξάρτητη προεδρία του διοικητικού συμβουλίου από το 2009.
Δεν είναι μόνο η Wall Street που αντιμετωπίζει νέες εκκλήσεις για CEO να εγκαταλείψουν μέρος της εξουσίας τους.
Μέχρι στιγμής το 2024, οι μέτοχοι έχουν υποβάλει 29 τέτοιες προτάσεις σε εταιρείες του S&P 500 και αναμένονται περισσότερες, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων ISS-Corporate.
Άλλες γνωστές εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα που αντιμετωπίζουν τέτοιες προτάσεις φέτος είναι οι ασφαλιστικοί κολοσσοί American International Group, Allstate Corporation και Prudential Financial μαζί με τη μητρική εταιρεία του NYSE Intercontinental Exchange.
Το ίδιο ισχύει και για την περιφερειακή τράπεζα του Κλίβελαντ, KeyCorp.

«Μερικές φορές βοηθά, μερικές φορές όχι»

Η διάσπαση των θέσεων του Διευθύνοντος Συμβούλου και του προέδρου είναι εδώ και καιρό αντικείμενο συζήτησης στον εταιρικό κόσμο, που προωθείται από ακτιβιστές που υποστηρίζουν ότι μειώνει τις συγκρούσεις μέσα σε έναν οργανισμό.
Οι εταιρείες συχνά απωθούνται υποστηρίζοντας ότι ένας επικεφαλής διευθυντής μπορεί να προσφέρει εξίσου ανεξάρτητη εποπτεία.
Η πίεση για διαχωρισμό των ρόλων του Διευθύνοντος Συμβούλου και του προέδρου στις ΗΠΑ αυξήθηκε πραγματικά μετά την οικονομική κρίση του 2008.
Μεταξύ 2010 και 2023, 76 εταιρείες εντός του S&P 500 το έκαναν, σύμφωνα με την ISS.
Μέχρι το τέλος του 2023, σχεδόν το 60% των εταιρειών του S&P 500 είχαν χωρίσει αυτούς τους ρόλους.
Πέρυσι, 69 εταιρείες του S&P 500 αντιμετώπισαν μια τέτοια πρόταση, σχεδόν διπλάσιες από το 2022.
Όλα, όμως, απέτυχαν.
Η ώθηση για διαχωρισμό του ρόλου του Διευθύνοντος Συμβούλου και του προέδρου "τείνει να αυξάνεται όταν οι τιμές των μετοχών δεν πάνε καλά σε μια εταιρεία και οι μέτοχοι αναζητούν κάτι που να ενοχλεί τη διαχείριση", ο Shivaram Rajgopal, καθηγητής λογιστικής και εταιρικής στο Columbia Business School.
"Μερικές φορές βοηθά. Μερικές φορές όχι, και ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι επειδή δεν είναι το ίδρυμα αυτό καθεαυτό, είναι πιθανώς το άτομο και ο τρόπος με τον οποίο ασκεί την εξουσία στην εταιρεία", πρόσθεσε ο Rajgopal.
Πολλές από αυτές τις προτάσεις δεν είναι συνήθως επιτυχημένες.
Πέρυσι, οι προτάσεις της Goldman και της Bank of America, για παράδειγμα, συγκέντρωσαν μόλις 16% και 26% υποστήριξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης