Τελευταία Νέα
Διεθνή

To αμερικανικό CNBC παραδέχεται - Απίθανη η νίκη για τους Ουκρανούς - Πρόθυμοι για εδαφικές παραχωρήσεις

To αμερικανικό CNBC παραδέχεται - Απίθανη η νίκη για τους Ουκρανούς - Πρόθυμοι για εδαφικές παραχωρήσεις
Οι συζητήσεις σχετικά με εναλλακτικές επιλογές διευθέτησης που είναι αποδεκτές από το Κίεβο θα μπορούσαν να ενταθούν το 2024
Με μια ακόμη δόση αμερικανικής βοήθειας καθ' οδόν προς την Ουκρανία, το Κίεβο μπορεί να ανασάνει με ανακούφιση ότι οι δυνάμεις του θα λάβουν νέες προμήθειες όπλων και εξοπλισμού για να συνεχίσουν να πολεμούν τις προελαύνουσες δυνάμεις της Ρωσίας.
Αλλά, όπως μεταδίδει το CNBC, με τη μελλοντική βοήθεια να είναι αβέβαιη, οι αναλυτές διερωτώνται ποια «νίκη» θα μπορούσε ρεαλιστικά να επιτύχει η Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία - μια χώρα που έχει θέσει τις βιομηχανίες της σε πολεμική ετοιμότητα και είναι σε θέση να κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερους άνδρες για πόλεμο.
Ενώ η πρόσθετη βοήθεια επιτρέπει στην Ουκρανία να συνεχίσει να πολεμά τις ρωσικές δυνάμεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια «νίκη» στο εγγύς μέλλον είναι μια απίθανη προοπτική.
Επιπλέον, το πώς μοιάζει η «νίκη» για την Ουκρανία, ή τους συμμάχους της, θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή τριβής.
«Ενώ η ανανεωμένη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ θα αποτρέψει πιθανότατα μια πιθανή στρατιωτική ήττα το 2024, οι τελευταίοι μήνες έχουν καταδείξει σαφώς τους κινδύνους της (υπερβολικής) εξάρτησης του Κιέβου από την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια», δήλωσε ο Andrius Tursa, σύμβουλος Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην εταιρεία συμβούλων Teneo.
«Υπάρχει επίσης έλλειψη κοινού οράματος μεταξύ του Κιέβου και των συμμάχων του σχετικά με το τι σημαίνει μια ουκρανική “νίκη” και ποια βήματα και πόροι θα χρειαστούν για την επίτευξή της», σημείωσε.
«Επισήμως, το Κίεβο εξακολουθεί να στοχεύει στην απελευθέρωση όλων των εδαφών που έχουν καταληφθεί από το 2014, αλλά λίγοι θεωρούν ότι αυτό είναι ρεαλιστικό βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα».

Πρόθυμοι οι Ουκρανοί για εδαφικές παραχωρήσεις

Οι συζητήσεις σχετικά με εναλλακτικές επιλογές διευθέτησης που είναι αποδεκτές από το Κίεβο θα μπορούσαν να ενταθούν αργότερα το 2024, δήλωσε ο Tursa, ιδίως «καθώς το ποσοστό του ουκρανικού πληθυσμού που είναι πρόθυμο να εξετάσει εδαφικές παραχωρήσεις με αντάλλαγμα την παύση των εχθροπραξιών/την ειρήνη αυξάνεται σταθερά».
Το Κίεβο επιμένει ότι θα απελευθερώσει όλα τα εδάφη του που έχει καταλάβει η Ρωσία από το 2014, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και 4 ουκρανικών περιοχών που η Ρωσία προσάρτησε  το 2022, τις οποίες έκτοτε προσπαθεί να «ρωσικοποιήσει», χορηγώντας ρωσικά διαβατήρια, συντάξεις και επιδόματα, ενώ παράλληλα διαγράφει την ουκρανική κουλτούρα, ιστορία και γλώσσα από τους δημόσιους χώρους και τα σχολεία.
Η ηγεσία της Ρωσίας έχει ουσιαστικά ποντάρει την εξουσία, τη νομιμότητα και την κληρονομιά της στη νίκη στην Ουκρανία και είναι απίθανο να αποσύρει οικειοθελώς τα στρατεύματά της από τη νότια και την ανατολική Ουκρανία.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην ανατολική Ουκρανία, όπου απολαμβάνει την υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών για πάνω από μια δεκαετία.
Οι αναλυτές λένε ότι πρέπει να γίνει μια «ειλικρινής» συζήτηση μεταξύ των συμμάχων και της Ουκρανίας για να καθοριστεί πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια νίκη, καθώς και ποιες παραχωρήσεις και συμβιβασμοί θα πρέπει να γίνουν σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διευθέτηση ή κατάπαυση του πυρός.
«Θέλω να δω την απελευθέρωση των [ρωσικών] κατεχομένων εδαφών, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Επομένως, πρέπει να μιλήσουμε γι' αυτό με τους εταίρους μας και να έχουμε αυτή την ενότητα με τους εταίρους μας", δήλωσε ο Oleksandr Musiyenko, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας με έδρα το Κίεβο και επικεφαλής του Κέντρου Στρατιωτικών και Νομικών Μελετών.
Η τόνωση του ηθικού από την τελευταία ένεση βοήθειας από τις ΗΠΑ σημαίνει ότι επί του παρόντος υπάρχει μικρή όρεξη μεταξύ της ηγεσίας της Ουκρανίας να συζητήσει ένα πιθανό τέλος του πολέμου που δεν περιλαμβάνει την απόλυτη νίκη, δήλωσε ο Musiyenko.
«Εδώ στην Ουκρανία, οι άνθρωποι και οι πολιτικοί, αισθάνονται λίγο ευαίσθητοι όταν μιλούν γι' αυτό, αλλά είμαι βέβαιος ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον ουκρανικό λαό και επίσης με τους δυτικούς εταίρους μας, αυτό είναι πολύ σημαντικό", δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη.

Τα σενάρια

Η καλύτερη περίπτωση για την Ουκρανία θα ήταν να απελευθερώσει όλο το έδαφός της από τα ρωσικά στρατεύματα και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, «αλλά είμαι βέβαιος ότι πρέπει να μιλήσουμε για διαφορετικά σενάρια», δήλωσε ο Musiyenko.
Πολλά θα μπορούσαν να εξαρτηθούν από τη διαφορά που θα κάνει στο πεδίο της μάχης το τελευταίο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και τα όπλα και ο εξοπλισμός που δίνει στην Ουκρανία - και από το πόση μελλοντική υποστήριξη θα λάβει η Ουκρανία μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές αργότερα φέτος.
Εάν οι ρωσικές δυνάμεις μπορέσουν να αποδυναμωθούν, να εξαντληθούν και να απωθηθούν τους επόμενους μήνες, ιδίως στις νότιες περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, τότε αυτό θα μπορούσε να ανοίξει ένα χώρο για συνομιλίες και μια κατάπαυση του πυρός με την υποστήριξη συμμάχων, σύμφωνα με τον Musiyenko.
Αυτό εξαρτάται επίσης από το αν η Ουκρανία λάβει ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας και άμυνας.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, θα μπορούσε να υπάρξει ένα είδος ισορροπίας δυνάμεων, είπε, σε αυτό που θα μπορούσε τελικά να γίνει μια παρατεταμένη, αν και αβέβαιη κατάπαυση του πυρός.
″Σε ένα τέτοιο σενάριο οι Ουκρανοί δεν θα έχουν τόση δύναμη να απελευθερώσουν παλιό έδαφος, σύμφωνα με τα διεθνή σύνορα, και οι Ρώσοι δεν θα έχουν τόση δύναμη να καταλάβουν περισσότερα εδάφη", εξήγησε.
Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τα κατεχόμενα εδάφη ως ανήκοντα στη Ρωσία, δήλωσε ο Musiyenko, αλλά μια κατάπαυση του πυρός θα αναμένει τη χώρα.
«Έτσι, σε αυτό το σενάριο, η Ουκρανία θα διατηρήσει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της, η δυτική υποστήριξη θα είναι υψηλή και θα μπορούμε να επικοινωνούμε με τους εταίρους μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης