Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Bloomberg: Ο Trump θα κλείσει το μέτωπο στην Ουκρανία αλλά θα ανοίξει έναν άλλο πόλεμο με τα BRICS...

Αποκάλυψη Bloomberg: Ο Trump θα κλείσει το μέτωπο στην Ουκρανία αλλά θα ανοίξει έναν άλλο πόλεμο με τα BRICS...
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει κυρώσεις για τις οικονομίες των BRICS προκειμένου να βάλει φρένο στην απο-δολαριοποίηση
Οι στενοί οικονομικοί σύμβουλοι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε έθνη που απομακρύνονται από το αμερικανικό νόμισμα, εφόσον ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ειδικότερα, ο Donald Trump και η ομάδα του ανησυχούν για την τάση αποδολαριοποίησης που άρχισε να ενισχύεται μετά την αποσύνδεση της Ρωσίας από τη Δύση από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την κατάσχεση των assets της το 2022 λόγω της ειδικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η εργαλειοποίηση του δολαρίου -ως πολεμικού μοχλού- εκ μέρους της Ουάσιγκτον ώθησε τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις και να στραφούν στη χρήση εθνικών νομισμάτων στο αμοιβαίο τους εμπόριο.
Αντιδρώντας σε αυτή τη στρατηγική, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov ανακοίνωσε στις 22 Απριλίου ότι η Ρωσία και η Κίνα ολοκληρώνουν την αποδολαριοποίηση των διμερών οικονομικών σχέσεων, με περισσότερο από το 90% των αμοιβαίων πληρωμών τους να γίνονται στα εθνικά νομίσματα.
Νωρίτερα, ο υπουργός επεσήμανε ότι δεν ήταν η Ρωσία που τράβηξε την ... σκανδάλη της αποδολαριοποίησης, αλλά οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους που άρχισαν να χρησιμοποιούν το πράσινο νόμισμα και τις κυρώσεις ως οικονομικά όπλα.

Με ... άλλο νομισμα απαντούν οι BRICS

Τον Ιανουάριο του 2023, τα BRICS - το ακρωνύμιο για τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική - ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να διερευνήσουν τη δημιουργία του δικού της νομίσματος για να παρακάμψει το δολάριο ΗΠΑ εν μέσω του ξεφαντώματος των κυρώσεων της Ουάσιγκτον.
Ρώσοι οικονομικοί παρατηρητές εξήγησαν τότε ότι ένα ενιαίο νόμισμα BRICS θα μπορούσε αρχικά να παίξει το ρόλο μιας λογιστικής μονάδας για διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα και μετατροπή χωρίς τη χρήση του δολαρίου.
Δεν απέκλεισαν μάλιστα το ενδεχόμενα ένα νόμισμα των BRICS να καθίστατο ένα πλήρες μέσο πληρωμώνκαι να αποκτήσει status αποθεματικού νομίσματος.
Δεδομένου ότι οι BRICS επεκτείνονται ραγδαία, η ζώνη του δυνητικού εμπορίου χωρίς δολάρια φαίνεται να αυξάνεται.

Σηκώνει το γάντι ο Trump

Ο Trump έδειξε τον Μάρτιο ότι είναι αντίθετος στην αποδυνάμωση της κυριαρχίας του δολαρίου σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Το μισώ όταν οι χώρες σβήνουν το δολάριο», τόνισε ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος στο CNBC στις 11 Μαρτίου.
«Δεν θα επέτρεπα στις χώρες να σβήσουν το δολάριο γιατί όταν χάσουμε αυτό το πρότυπο, αυτό θα είναι σαν να χάνουμε έναν επαναστατικό πόλεμο. Αυτό θα είναι ένα χτύπημα στη χώρα μας».
Έτσι, το οικονομικό επιτελείο του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου αναζητούν αθόρυβα τρόπους να εμποδίσουν τα έθνη να απομακρυνθούν από το δολάριο με επιλογές που περιλαμβάνουν ελέγχους εξαγωγών, χρεώσεις χειραγώγησης νομισμάτων και δασμούς, μετέφεραν στο Bloomberg άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Θα σταματήσουν περισσότερες κυρώσεις την αποδολαριοποίηση;

Αν και μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η πιθανή κίνηση της Ομάδας Trump, η Saleha Mohsin, Αμερικανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος, υποστηρίζει στο νέο της βιβλίο «Χάρτινοι Στρατιώτες» ότι η εργαλειοποίηση του δολαρίου αναγκάζει τα έθνη να γυρίσουν την πλάτη τους στο πράσινο νόμισμα.
Επισημαίνεται, ότι, όπως αποκάλυψε το 2021 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το μερίδιο των αποθεματικών σε δολάρια ΗΠΑ που κατείχαν οι κεντρικές τράπεζες μειώθηκε από 73% το 2001 σε 59% - το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών.
Αφορμώμενη από αυτή την τάση, η Mohsin εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η σταθερή διολίσθηση συνέπεσε με την επέκταση της χρήσης οικονομικών κυρώσεων από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ κατά των αντιπάλων τους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Quincy Institute for Responsible Statecraft, οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον καλύπτουν επί του παρόντος το 29% της παγκόσμιας οικονομίας, με το 40% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου να τίθεται ουσιαστικά υπό τέτοιους περιορισμούς.
Για να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο Joe Biden να υφαρπάξει τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ και να τα μεταβιβάσει στο καθεστώς του Κιέβου για τις εξοπλιστικές του ανάγκες.
Νωρίτερα, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, συμπεριλαμβανομένων των Rand Paul και J.D. Vance, προειδοποίησαν ότι η αυτή κίνηση θα μπορούσε να υπονομεύσει τη ζήτηση για ομόλογα των Η.Π.Α....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης