Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποταμός ο Dimon της JP Morgan: Ο Putin είναι ένας πυρηνικός εκβιαστής - Κινδυνεύουμε από κρίση τύπου δεκαετίας 1970

Ποταμός ο Dimon της JP Morgan: Ο Putin είναι ένας πυρηνικός εκβιαστής - Κινδυνεύουμε από κρίση τύπου δεκαετίας 1970
Η Αμερική, προτού τα βάλει με τον «κινεζικό δράκο», πρέπει να πάρει βαθιά ανάσα
Δεν ξυπνά και κοιμάται με την απειλή της Κίνας, ωστόσο δεν υποτιμά τη θέση της στο τραπέζι των διμερών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.
Ο λόγος για τον πλέον επιδραστικό τραπεζίτη των τελευταίων ετών, τον ελληνικής καταγωγής CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, που με μια παρέμβαση ποταμό αναφέρθηκε στα όσα τεκταίνονται στη γεωπολιτική κονίστρα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Ρώσο πρόεδρο Putin «πυρηνικό εκβιαστή».
Ειδικότερα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο τιτάνας της αμερικανικής αγοράς ανέφερε, εν αρχή, πως η Αμερική, προτού τα βάλει με τον «κινεζικό δράκο» πρέπει να πάρει βαθιά ανάσα.
«Έχουμε όλη την τροφή, το νερό και την ενέργεια που χρειαζόμαστε» είπε, προσθέτοντας: «Μεταξύ των δύο κρατών μεσολαβούν δύο τεράστιοι ωκεανοί, στο εύρος των οποίων δεν γίνονται πόλεμοι, ούτε υπάρχουν γεωπολιτικές εντάσεις.
Από την άλλη, οι ΗΠΑ είναι αυτάρκεις, ενώ η Κίνα εισάγει 11 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Κίνα είναι 15.000 δολ. έναντι 80.000 δολ. στις ΗΠΑ.
Είναι ένας πολύ περίπλοκος γείτονας - οι ενέργειες του είναι αναθεωρητικές.
Συνεχώς προκαλούν τους γείτονές τους».
Στην πραγματικότητα βέβαια, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, το χάσμα μεταξύ της Κίνας και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Αμερικής είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Κίνα είναι περίπου 13.000 δολάρια, ενώ οι ΗΠΑ ξεπερνούν τα 85.000 δολάρια ανά άτομο.
Έχοντας αυτή την προοπτική κατά νου, ο 68χρονος Dimon είπε: «Πρέπει να αναδιαρθρώσουμε το εμπόριο γύρω από την εθνική ασφάλεια».
Ανάλογη προειδοποίηση είχε δώσει και στο παρελθόν.
Στην επιστολή του προς τους μετόχους, έγραψε ότι η εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα για τη δική τους εθνική ασφάλεια είναι η «πιο κρίσιμη» πτυχή του προβλήματος.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να βασίζονται σε πιθανούς αντιπάλους για υλικά απαραίτητα για την εθνική τους ασφάλεια.
Σκεφτείτε τις σπάνιες γαίες, το 5G και τους ημιαγωγούς, την πενικιλίνη και τα υλικά ζωτικής σημασίας για βασικά φαρμακευτικά προϊόντα.
Δεν μπορούμε να μοιραζόμαστε ζωτικές τεχνολογίες που μπορούν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες ενός αντιπάλου.
Εκείνοι, από την άλλη, χρειάζονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο» σημείωσε.

«Δύσκολο να έχεις μια υπέροχη σχέση»

Δεδομένων ορισμένων γεωπολιτικών συμμαχιών, ο Dimon είπε ότι είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ και την Κίνα να έχουν μια «εξαιρετική» σχέση αυτή τη στιγμή.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είπε στην Κίνα ότι αν θέλει να έχει σχέσεις στη Δύση πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τη Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία.
Όπως επεσήμανε κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, «η Κίνα συμβάλλει στήριξη της ρωσικής οικονομίας μοιράζοντας τεχνολογία.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Stoltenberg είπε ότι η Ρωσία εισήγαγε το 90% των μικροηλεκτρονικών της -που χρειάζονται για πυραύλους, τανκς και αεροσκάφη- από την Κίνα.
Το Πεκίνο βοηθά επίσης τη Ρωσία με βελτιωμένες δορυφορικές και δυνατότητες απεικόνισης.
«Η Κίνα λέει ότι θέλει καλές σχέσεις με τη Δύση.
Ταυτόχρονα, το Πεκίνο συνεχίζει να τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο» είπε ο Stoltenberg.
Ο Dimon απηχεί το αυτό συναίσθημα, λέγοντας: «Όσο η Ουκρανία βιώνει όσα βιώνει, και κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τη Ρωσία, νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να αναπτύξουμε μια εξαιρετική σχέση μαζί τους.
Χαίρομαι που η κυβέρνηση έχει τη θέληση να κάνει ορισμένα πράγματα.
Εάν, στην πραγματικότητα, κάποια από αυτά τα πράγματα που λένε είναι αλήθεια, τότε ναι, θα πρέπει να επιβάλουν κάποιες κυρώσεις.
Αλλά θα πρέπει να περιμένουν τον κατάλληλο χρόνο».
Αυτή την εβδομάδα η WSJ ανέφερε -επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν το θέμα- πως οι ΗΠΑ επεξεργάζονται κυρώσεις για να αποκόψουν ορισμένες κινεζικές τράπεζες από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη σχέση της Κίνας με τη Ρωσία.

Κι αν κερδίσει η Ρωσία;

Ο Dimon, ο οποίος πληρώθηκε 36 εκατομμύρια δολάρια για τη δουλειά του το 2023, έχει επανειλημμένα πει ότι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία είναι η γεωπολιτική.
Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ο Dimon είπε στο δίκτυο CNBC CNBC TV-18: «Έχουμε αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό στο παρελθόν, είχαμε αντιμετωπίσει τα ελλείμματα στο παρελθόν, είχαμε αντιμετωπίσει υφέσεις στο παρελθόν, αλλά δεν έχουμε δει πραγματικά κάτι σαν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία λίγο πολύ από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Και αν ο Πρόεδρος Putin νικήσει τον Πρόεδρο Zelensky, αυτό θα μπορούσε να είναι μια πιθανή καταστροφή.
Αυτός είναι ο πρώτος πόλεμος στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο.
Ένα ελεύθερο δημοκρατικό έθνος δέχθηκε την εισβολή 200.000 ή 300.000 Ρώσων στρατιωτών, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα έναν πυρηνικό εκβιασμό.
Δεν είχαμε ποτέ πυρηνικό εκβιασμό στο παρελθόν.
Ο τωρινός διδάσκει σε όλο τον κόσμο ότι ίσως είναι καλό να έχεις πυρηνικά όπλα γιατί οι άνθρωποι θα σε φοβούνται και μπορείς να κακομεταχειριστείς έναν γείτονα αν θες».
Ωστόσο, μια ρωσική νίκη θα μπορούσε επίσης να αναδιατάξει τις παγκόσμιες δυνάμεις, είπε ο Dimon, με άλλα έθνη να αμφισβητούν εάν η Αμερική θα τους βοηθήσει - είτε από στρατιωτική είτε από οικονομική άποψη.
«Ανησυχώ λίγο… Εάν η Ρωσία κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, θα υπάρξει ένα μικρό χάος στον κόσμο.
Τα κράτη θα επαναπροσδιορίσουν τις συμμαχίες και τις οικονομικές σχέσεις τους», είπε.

«Μην νανουρίζεστε σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας»

Σε ό,τι αφορά τις αγορές, ο Dimon είπε πως τα πράγματα δεν είναι ρόδινα.
Οι πιθανότητες για μια ομαλή προσγείωση είναι 70%.
Πιστεύω ότι είναι το μισό από αυτό» δήλωσε ο επικεφαλής της JPMorgan.
«Η κατάσταση μοιάζει με τη δεκαετία του ’70.
Και τότε τα πράγματα έμοιαζαν αρκετά ρόδινα το 1972 – δεν ήταν ρόδινα το 1973».
Ο Dimon θύμισε σε όλους την ύφεση που βίωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εκείνη την εποχή:
Μια πετρελαϊκή κρίση εκτόξευσε τον πληθωρισμό στα ύψη.
Παντού επικράτησε οικονομική κρίση, στασιμοπληθωρισμός.
Ωστόσο, αυτή τη φορά, ο Dimon βλέπει διάφορους παράγοντες εξαιτίας των οποίων οι αγορές πρέπει να παραμείνουν προσεκτικές: τα τεράστια χρηματοοικονομικά ελλείμματα, οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές και η πράσινη ανάπτυξη αποτελούν κόκκινες σημαίες.
Επίσης, είναι σκεπτικιστής σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να ελαχιστοποιήσει τον ισολογισμό της, αναφέροντας ότι κανείς δεν κατανοεί τα πλήρη αποτελέσματα αυτής της απόφασης.
«Μην παρασυρθείτε σε έναν εσφαλμένο εφησυχασμό λόγω του γεγονότος ότι το σήμερα φαίνεται εντάξει, ότι το αύριο θα είναι εντάξει», δήλωσε, συμπληρώνοντας:
«Το έλλειμμα είναι 6% του ΑΕΠ, σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό οδηγεί σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις, θα υπάρξουν επιπτώσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης