Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σπέρνουν στρατηγική χάους σε Ασία και Ειρηνικό - Προετοιμάζουν την τελική σύγκρουση με την Κίνα

ΗΠΑ: Σπέρνουν στρατηγική χάους σε Ασία και Ειρηνικό - Προετοιμάζουν την τελική σύγκρουση με την Κίνα
Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται επί του παρόντος στη μέση μιας «σύνθετης κατάστασης» όπου ανταγωνισμός, πίεση και συνεργασία συνυπάρχουν αντιφατικά
Η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στην Κίνα έγινε εν μέσω μιας μάλλον ταραχώδους περιόδου στις σινο-αμερικανο σχέσεις, καθώς η Ουάσιγκτον φαίνεται πρόθυμη να ... τραβήξει τον ανταγωνισμό με το Πεκίνο στα άκρα.
Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ασκούν πρόσφατα ολοένα πιο οξυμένη κριτική στις οικονομικές πολιτικές του Πεκίνου που επιτρέπουν στην κινεζική οικονομία να αναπτυχθεί και να ευημερήσει, ενώ η οικονομία των ΗΠΑ δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά τα τελευταία χρόνια.
Ο Blinken θεώρησε μάλιστα σκόπιμο να απειλήσει ουσιαστικά την Κίνα με επιπτώσεις εάν η τελευταία συνεχίσει την αμοιβαία επωφελή οικονομική συνεργασία της με τη Ρωσία, ως εάν η Ουάσιγκτον να έχει κάποιο νόμιμο ή ηθικό δικαίωμα να υπαγορεύει σε άλλες χώρες με ποια κράτη θα συναλλάσσονται.
Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται επί του παρόντος στη μέση μιας «σύνθετης ιστορικής περιόδου όπου ο ανταγωνισμός, η πίεση και η συνεργασία συνυπάρχουν αντιφατικά», σύμφωνα με τον Wang Zhimin, διευθυντή του Ινστιτούτου Παγκοσμιοποίησης και Εκσυγχρονισμού της Κίνας στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Επιχειρήσεων και Οικονομικών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Κίνα ως τον μεγαλύτερο αντίπαλό τους και έτσι προσπαθούν να καταστείλουν και να περιορίσουν την ανάπτυξη του Πεκίνου, αναφέρει ο Wang στο Sputnik, σημειώνοντας ότι τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ συμφωνούν ουσιαστικά σε μια σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα παρά τις διαφορές τους σε πολλά άλλα θέματα.
«Όσον αφορά την πολιτική, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κατά κύριο λόγο μια χώρα που σπέρνει το χάος, δημιουργεί πολυάριθμα σοβαρά προβλήματα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και επηρεάζει την κατάσταση στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, στα στενά της Ταϊβάν και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», παρατηρεί.
Ο μελετητής σημειώνει ότι γενικά, οι σινοαμερικανικές σχέσεις είναι «δύσκολες» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ασκούν πίεση στην Κίνα «προς όλες τις κατευθύνσεις».
Ο Wang υπενθυμίζει, άλλωστε, μια δήλωση που έκανε πρόσφατα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi, ο οποίος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν την κύρια ευθύνη για τα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Πάντως, η Κίνα ελπίζει οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι σε θέση να σεβαστούν τις ανησυχίες του Πεκίνου και να παίξουν ενεργό ρόλο στην αμοιβαία εξομάλυνση, διότι όπως επισημαίνει ο Wang Yi, η Κίνα επιδιώκει να διευκολύνει τη βιώσιμη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων  επί τη βάσει των αρχών του αλληλοσεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης