Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κακά νέα για τις σοκολάτες: Υπερμεταδοτικός ιός καταστρέφει τα κακαόδεντρα και απειλεί την παγκόσμια παραγωγή σοκολάτας

Κακά νέα για τις σοκολάτες: Υπερμεταδοτικός ιός καταστρέφει τα κακαόδεντρα και απειλεί την παγκόσμια παραγωγή σοκολάτας
Ο ιός του διογκωμένου βλαστού κακάο που μεταδίδεται από αλευροφόρα παράσιτα οδηγεί σε καταστροφή τη μισή παραγωγή
Ιός που εξαπλώνεται ταχύτατα από παράσιτο αποδεικνύεται καταστροφικός για την υγεία του κακαόδεντρου και των αποξηραμένων σπόρων κακάο, από τους οποίους παρασκευάζεται η σοκολάτα, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια προσφορά της πιο δημοφιλούς λιχουδιάς στον κόσμο!
Περίπου το 50% της παγκόσμιας σοκολάτας προέρχεται από κακαόδεντρα στις χώρες της Δυτικής Αφρικής της Ακτής Ελεφαντοστού και της Γκάνας.
Το επιβλαβές παθογόνο επιτίθεται στα κακαόδεντρα στην Γκάνα, με αποτέλεσμα απώλειες συγκομιδής από 15% ακόμη και ως 50%.
Ο ιός εξαπλώνεται από μικρά έντομα που ονομάζονται αλευροφόρα (Pseudococcidae, Homoptera) που τρώνε τα μπουμπούκια, τα λουλούδια και τα φύλλα, και προκαλεί την ασθένεια του διογκωμένου βλαστού κακάο (CSSVD), μια από τις πιο επιζήμιες απειλές για το συστατικό ρίζας της σοκολάτας.
Το CSSVD παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην ανατολική περιοχή της Γκάνας το 1936 από έναν αγρότη και η φύση του ιού επιβεβαιώθηκε το 1939, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί.
«Αυτός ο ιός είναι μια πραγματική απειλή για την παγκόσμια προσφορά σοκολάτας», δήλωσε ο μαθηματικός καθηγητής Benito Chen-Charpentier του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Arlington και συγγραφέας της μελέτης στο περιοδικό PLOS One με τίτλο «Βιωσιμότητα του κακάο: Η περίπτωση της συνλοίμωξης από τον ιό του διογκωμένου βλαστού κακάο».

Η παγκοσμιοποίηση ως βασική αιτία

Μια πρόσφατη αύξηση της εξάπλωσης παρασίτων και ασθενειών των φυτών προκαλείται από την παγκοσμιοποίηση, την κλιματική αλλαγή, την εντατικοποίηση της γεωργίας και τη μειωμένη ανθεκτικότητα στα συστήματα παραγωγής.
Ένας τεράστιος αριθμός παθογόνων φυτών αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των τροφίμων, τις εθνικές οικονομίες, τη βιοποικιλότητα και το αγροτικό περιβάλλον, όπως είπε.
«Τα φυτοφάρμακα δεν λειτουργούν καλά κατά των αλευροφόρων, αφήνοντας τους αγρότες να προσπαθούν να αποτρέψουν την εξάπλωση της νόσου κόβοντας μολυσμένα δέντρα και αναπαράγοντας ανθεκτικά δέντρα.
Όμως, παρά αυτές τις προσπάθειες, η Γκάνα έχει χάσει περισσότερα από 254 εκατομμύρια κακαόδεντρα τα τελευταία χρόνια», προειδοποίησε.
Οι αγρότες μπορούν να καταπολεμήσουν τους αλευρωτούς (αλευροφόρα) δίνοντας εμβόλια στα δέντρα για να τα εμβολιάσουν από τον ιό – αλλά τα εμβόλια είναι ακριβά, ειδικά για αγρότες με χαμηλό μισθό, και τα εμβολιασμένα δέντρα παράγουν μικρότερη σοδειά κακάο, επιδεινώνοντας έτσι την καταστροφή του ιού.

Νέα στρατηγική

Ο Chen-Charpentier και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, το Prairie View A&M, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Κακάο της Γκάνα ανέπτυξαν μια νέα στρατηγική: χρησιμοποιώντας μαθηματικά δεδομένα για να καθορίσουν πόσο μακριά μπορούν οι αγρότες να φυτέψουν εμβολιασμένα δέντρα για να αποτρέψουν τους αλευρώδεις από το άλμα από το ένα δέντρο στο άλλο και τη διάδοση του ιού.
«Αυτά τα έντομα έχουν πολλούς τρόπους κίνησης, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης από θόλο σε θόλο, μεταφοράς από μυρμήγκια ή φυσήματος από τον άνεμο», εξήγησε ο Chen-Charpentier
«Αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο για τους καλλιεργητές κακάο ώστε να μπορούν να ξέρουν πόσο μακριά θα μπορούσαν να φυτέψουν με ασφάλεια εμβολιασμένα δέντρα από μη εμβολιασμένα δέντρα προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού, διατηρώντας παράλληλα το κόστος διαχειρίσιμο για αυτούς τους μικρούς αγρότες».
Πειραματιζόμενος με μαθηματικές τεχνικές διαμόρφωσης, η ομάδα δημιούργησε δύο διαφορετικούς τύπους μοντέλων που επιτρέπουν στους αγρότες να δημιουργήσουν ένα προστατευτικό στρώμα από εμβολιασμένα κακαόδεντρα γύρω από μη εμβολιασμένα δέντρα.
«Ενώ ακόμα είναι πειραματικά, αυτά τα μοντέλα είναι συναρπαστικά γιατί θα βοηθούσαν τους αγρότες να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους ενώ θα τους βοηθούσαν να επιτύχουν καλύτερη συγκομιδή», είπε ο Chen-Charpentier.
«Αυτό είναι καλό για τον τους αγρότες πρωτίστως» κατέληξε.

Πτώση παραγωγής, τιμές από... χρυσάφι!

Σύμφωνα με την Ecom Agroindustrial, η παραγωγή κακάο της Ακτής Ελεφαντοστού αναμένεται να μειωθεί έως και 20% αυτή την καλλιεργητική περίοδο.
Σε έκθεση που προβλήθηκε από το Bloomberg, η Ecom Agroindustrial προβλέπει 1,75 εκατομμύρια τόνους κακάο από την περιοχή τη σεζόν που λήγει τον Σεπτέμβριο.
Με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο, αυτό θα ήταν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών.
xhox_0.jpg
Με βάση τα παραπάνω, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χύδην σοκολάτας στον κόσμο σχεδιάζει να περικόψει περίπου το 19% του εργατικού της δυναμικού, συνολικά 2.500 θέσεις εργασίας, ως μέρος της στρατηγικής μείωσης του κόστους για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης της έλλειψης κακάο στη Δυτική Αφρική, η οποία έχει οδηγήσει τις τιμές σε ιστορικά υψηλά.
«Πρόκειται για τη μείωση της πολυπλοκότητας και την αντιμετώπιση των επικαλύψεων και των αναποτελεσματικών δομών», δήλωσε ο CEO της ελβετικής σοκολάτας Barry Callebaut, Peter Feld, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Οι περικοπές θέσεων εργασίας θα εφαρμοστούν σε όλες τις δραστηριότητες του Barry Callebaut παγκοσμίως τους επόμενους 18 μήνες.
Η κίνηση σημαίνει ότι ο Barry Callebaut πιθανότατα προετοιμάζεται για μελλοντικά δεινά στη ζήτηση, καθώς η παραγωγή κακάο στην κορυφαία παραγωγό της Ακτής Ελεφαντοστού καταρρέει, οδηγώντας τις τιμές στο Λονδίνο σε υψηλά ρεκόρ.

Εκρηκτική άνοδος


Η άνοδος της τιμής του κακάο ήταν εκπληκτική τους τελευταίους 15 μήνες.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά ρεκόρ, ξεπερνώντας τα υψηλά που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά το 1977.
Η Citigroup έχει προειδοποιήσει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 10.000 δολάρια ο τόνος.
Και η εταιρεία παραγωγής σοκολάτας US Hershey Company προειδοποίησε τις τελευταίες εβδομάδες: «Οι ιστορικές τιμές του κακάο αναμένεται να περιορίσουν την αύξηση των κερδών φέτος».
Είναι θέμα χρόνου να επηρεαστούν οι καταναλωτές από τον πληθωρισμό των γλυκών.
Snag_25d72e17.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης