Διεθνή

Σοκαριστική αποκάλυψη της ισραηλινής θηριωδίας στη Γάζα: 392 πτώματα γυμνά, με «χαριστική βολή» βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους

Σοκαριστική αποκάλυψη της ισραηλινής θηριωδίας στη Γάζα: 392 πτώματα γυμνά, με «χαριστική βολή» βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους
Το Ισραήλ απορρίπτει τις εκκλήσεις για ανεξάρτητη έρευνα στους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν - Κλίμα ατιμωρισίας στο Ισραήλ
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ζήτησαν να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τους ομαδικούς τάφους που ανακαλύφθηκαν στην Παλαιστίνη με πτώματα γυμνά, δεμένα με χειροπέδες και με «χαριστική βολή» στο κεφάλι.
Υπενθυμίζεται πως η υπηρεσία πολιτικής άμυνας στη Λωρίδα της Γάζας επιβεβαίωσε στις 22/4 στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει προχωρήσει από το Σάββατο 20/4 στην εκταφή εκατοντάδων πτωμάτων ανθρώπων που σκοτώθηκαν και θάφτηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις σε ομαδικούς τάφους εντός του νοσοκομείου Nasser στην Khan Yunis.
Ο Mohammed al Mugayer, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας της Λωρίδας της Γάζας, είπε ότι συνολικά 283 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί στους τάφους..
«Μέχρι στιγμής, έχουμε βρει θαμμένα τα πτώματα 283 ανθρώπων, που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τον (ισραηλινό) στρατό κατοχής», είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ismail al-Taubtekh επικεφαλής της υπηρεσίας Επικοινωνίας της κυβέρνησης της Hamas.

Κλίμα ατιμωρισίας στο Ισραήλ - Διαψεύδει τα ευρήματα το Ισραήλ

Ο Volker Türk, επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε ότι απαιτείται ανεξάρτητη έρευνα για τους ομαδικούς τάφους -όχι ισραηλινή- «δεδομένου του κλίματος ατιμωρησίας που επικρατεί».
«Αισθανόμαστε την ανάγκη να κηρύξουμε συναγερμό γιατί έχουν ανακαλυφθεί πολλά πτώματα», δήλωσε η Ravina Shamdasani, εκπρόσωπος του Türk.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τους ομαδικούς τάφους, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων Nadav Shoshani αγνόησε τις αναφορές ως «ψευδείς ειδήσεις».
Ρώτησε επίσης, «να διερευνήσει τι;»
Όταν ρωτήθηκε εάν το Ισραήλ θα ερευνήσει τις αναφορές για τους ομαδικούς τάφους, ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ είχε ήδη εξετάσει την έκθεση και δεν βρήκε στοιχεία για αδικοπραγία.
«Δώσαμε απαντήσεις.
Δεν θάβουμε ανθρώπους σε ομαδικούς τάφους.
Δεν είναι κάτι που κάνουμε», είπε ο Shoshani, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την έρευνα.
Ωστόσο, ένας Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα είπε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι «σε θέση» να επικυρώσουν τους ισχυρισμούς του Ισραήλ.
«Οι Ισραηλινοί μας είπαν ιδιωτικά αυτά που είπαν δημόσια, ότι απορρίπτουν πλήρως τους ισχυρισμούς», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
«Δεν είμαστε σε θέση να το επικυρώσουμε αυτό και θα θέλαμε μια διεξοδική και διαφανή έρευνα για τις αναφορές».

Δύο οι ομαδικοί τάφοι, 392 πτώματα αναζητούνται περισσότεροι...

Η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα δήλωσε ότι βρήκε έναν ομαδικό τάφο που περιείχε 283 πτώματα στο νοσοκομείο Nasser στη νότια πόλη Khan Younis.
Αυτή η ανακάλυψη ακολουθεί ένα περιστατικό πριν από δύο εβδομάδες, όταν βρέθηκε ένας άλλος ομαδικός τάφος στο νοσοκομείο Al-Shifa στην πόλη της Γάζας.
Ορισμένα από τα πτώματα που βρέθηκαν στον ομαδικό τάφο είχαν δεθεί χειροπέδες, πυροβολήθηκαν στο κεφάλι ή βρέθηκαν φορώντας στολές κρατουμένων, σύμφωνα με τον Mahmoud Basal, εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας.
Περαιτέρω αναφορές προσέθεσαν ότι ορισμένα από τα πτώματα που βρέθηκαν είχαν απογυμνωθεί από τα ρούχα τους ή είχαν ταφεί με νοσοκομειακές ρόμπες με σωλήνες ή βελόνες ακόμα μέσα τους.
Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα ευρήματα, αλλά αναγνώρισαν τα πτώματα των εκταφών που ισχυρίζονται ότι είχαν ήδη ταφεί πριν από την αναζήτησή τους για Ισραηλινούς ομήρους.
Σύμφωνα με μια αναφορά, τουλάχιστον δύο από τους τρεις τόπους ταφής δημιουργήθηκαν πριν από την άφιξη των στρατευμάτων του IDF, αλλά η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα είπε ότι μόνο 100 πτώματα βρίσκονταν σε ομαδικούς τάφους πριν από την άφιξη των στρατευμάτων του IDF και συνολικά 392 πτώματα ανακτήθηκαν.

ΗΠΑ: «Βαθιά ανησυχητικές» οι αναφορές

Ο John Kirby εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αναφορές για τους ομαδικούς τάφους είναι «βαθιά ανησυχητικές» και πρόσθεσε «θα θέλαμε να το δούμε αυτό να διερευνηθεί».
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan επανέλαβε αυτά τα συναισθήματα, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Θέλουμε απαντήσεις», προσθέτοντας, «θέλουμε να το δούμε να διερευνάται διεξοδικά και με διαφάνεια».
Από την ίδρυση του Ισραήλ, ήταν ο μεγαλύτερος αθροιστικά αποδέκτης εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ και έχει λάβει συνολικά περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια για οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη.
Το νέο αίτημα βοήθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν για 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν η υψηλότερη υποστήριξη βοήθειας που έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο μέχρι στιγμής, από το 1979 όταν 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια (προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό) δόθηκαν στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Συγκλονιστικά στοιχεία για την γενοκτονία παιδιών: To αιμοσταγές Ισραήλ σκότωσε σε 6 μήνες 13.000 παιδιά, όσα σκοτώθηκαν διεθνώς σε 4 χρόνια

Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους έξι μήνες από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ είναι συγκλονιστικός, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη ο Philippe Lazzarini, Γενικός Επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
Τόνισε ωστόσο, ότι είναι πολύ δύσκολο να ληφθούν ακριβή στοιχεία σε συνθήκες πολέμου.
"Αλλά πιστεύω ότι οι αριθμοί που δημοσιεύονται (από το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ξεπέρασε τους 34.000 - TASS) δίνουν μια αρκετά καλή ιδέα για την κλίμακα του αριθμού των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.
Και αυτό είναι φρικτό», είπε ο Lazzarini.
"Είναι άνευ προηγουμένου όταν σκέφτεσαι ότι σε έξι μήνες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι.

Γνωρίζουμε ότι ανάμεσά τους υπάρχουν 13.000 παιδιά.

Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν περισσότερα παιδιά που σκοτώθηκαν στη Γάζα σε έξι μήνες από ό,τι σε όλες τις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια», είπε ο επικεφαλής της UNRWA.
«Άρα, είναι πρωτοφανές σε κλίμακα, όπως και σε επίπεδο καταστροφής», τόνισε.
«Σήμερα, αν συγκρίνω τον αριθμό των εργαζομένων που σκοτώθηκαν στην UNRWA (σ.σ. στη Λωρίδα της Γάζας - TASS), δηλαδή 180, και τον συγκρίνω με τον συνολικό αριθμό του προσωπικού που έχουμε, 13.000, και μετά κοιτάξω τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο πλαίσιο του ευρύτερου πληθυσμού της Γάζας, και ακολούθως το συγκρίνω με τον συνολικό πληθυσμό, θα έχουμε λίγο πολύ τον ίδιο τύπο αναλογίας, οπότε νομίζω ότι η αναλογία σε αυτή την περίπτωση είναι σίγουρα κάτι που δυστυχώς ακούγεται πιθανό», σημείωσε ο Lazzarini.
Όταν ρωτήθηκε εάν ήταν ασφαλές να πούμε ότι ο αριθμός των 34.000 δεν ήταν υπερεκτιμημένος, είπε ότι τα δεδομένα «είναι σίγουρα σε αυτήν την κλίμακα, όσον αφορά στον αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί».
«Και δεν είμαι καν σίγουρος ότι αυτός ο αριθμός αιχμαλωτίζει όλους όσοι βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια, γιατί τις περισσότερες φορές ο αριθμός των νεκρών αναφέρεται και καταγράφεται μέσω νοσοκομειακών εγκαταστάσεων», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ.
"Λοιπόν, θα έλεγα ότι η αναλογία που δίνεται, δυστυχώς, μπορεί να είναι κοντά στην πραγματικότητα.
Θα μπορούσε να είναι υψηλότερη ή θα μπορούσε να είναι δυσανάλογη.
Και πιστεύω ότι δεν είναι υπερεκτίμηση", κατέληξε.

Σχετικά με την UNRWA

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή ιδρύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1949.
Καθώς η κατάσταση στην Παλαιστίνη παραμένει άλυτη, η εντολή της υπηρεσίας συνεχίζει να επεκτείνεται.
Μέχρι σήμερα, ο οργανισμός παρέχει βοήθεια σε περίπου 5,9 εκατομμύρια ανθρώπους.
Περίπου το ένα τρίτο ζει σε 58 επίσημα αναγνωρισμένους καταυλισμούς στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Συρίας.
Οι υπόλοιποι ζουν σε ή κοντά σε πόλεις υποδοχής, συχνά όχι μακριά από επίσημους καταυλισμούς.
Ο οργανισμός διευθύνεται από έναν γενικό επίτροπο που διορίστηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.·
Στα τέλη Ιανουαρίου, αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσαν την αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA λόγω ύποπτων διασυνδέσεων με τον ριζοσπαστικό Παλαιστίνιο κίνημα Hamas.
Ο Lazzarini διέταξε την απόλυση αρκετών υπαλλήλων που μπορεί να είχαν εμπλακεί σε επίθεση μαχητών της Hamas στο Ισραήλ το φθινόπωρο.
Η υπηρεσία κατηγόρησε αργότερα το Ισραήλ ότι βασάνιζε αιχμάλωτους υπαλλήλους για να αποσπάσει «ψευδείς ομολογίες» για διασυνδέσεις με το ριζοσπαστικό κίνημα.
Μια έκθεση που κυκλοφόρησε στις 23 Απριλίου από μια ανεξάρτητη ομάδα αξιολόγησης του ΟΗΕ για τις δραστηριότητες της UNRWA ανέφερε ότι οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν παράσχει μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τις κατηγορίες τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης