Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός δολαρίου εμπορικές συναλλαγές ύψους 260 δισ. δολ. μεταξύ Κίνας και Ρωσίας

Εκτός δολαρίου εμπορικές συναλλαγές ύψους  260 δισ. δολ. μεταξύ Κίνας και Ρωσίας
Το 95% του διμερούς εμπορίου αξίας 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα εκκαθαριστεί σε κινεζικό γιουάν
Τα ηγετικά μέλη των BRICS, η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν πρόσφατα μια εμπορική συμφωνία όπου θα χρησιμοποιούν τοπικά νομίσματα για την αξία εμπορικών συναλλαγών που προσεγγίζει τα 260 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου Οικονομικών στις 23 Απριλίου 2024.
Η εμπορική συμφωνία θα ξεκινήσει την εκκαθάριση συναλλαγών με αντάλλαγμα για εμπορεύματα στο πλαίσιο του διμερούς εμπορίου.
Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία θα διακανονίσουν τις πληρωμές σε κινεζικό γουάν και σε ρωσικό ρούβλι και όχι σε δολάριο ΗΠΑ.
Το 95% του εμπορίου αξίας 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διακανονιστεί στο κινεζικό γιουάν.
Το υπόλοιπο 5% θα διακανονιστεί σε ρούβλι και ευρώ.
Η εξέλιξη δείχνει ότι η συμμαχία BRICS διαθέτει μια νομισματική στρατηγική για να ανατρέψει την κυριαρχία του διλαρίο (αποδολαριοποίηση) και θα κάνει σχεδόν τα πάντα για να προωθήσει την ατζέντα αυτή.
«Εμπόριο αξίας 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Κίνας και Ρωσίας φέτος. Αλλά σχεδόν κανένα δολάριο ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιηθεί! Θα είναι κατά 95% γιουάν Κίνας και ρούβλια Ρωσίας. Ίσως να εμπλέκονται κάποια ευρώ.
Αυτή η αποδολαριοποίηση θα επαναληφθεί σύντομα σε όλα τα μέλη της BRICS+», είπε ένας αναλυτής.
Εάν πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες αρχίσουν να ακολουθούν την ατζέντα των BRICS, τότε το δολάριο ΗΠΑ θα τεθεί υπό πίεση καθώς η υπερπροσφορά του νομίσματος θα δημιουργήσει ένα θηριώδη πληθωρισμό που θα καταπιεί την οικονομία της χώρας.
Ως εκ τούτου, η επόμενη δεκαετία θα είναι εντελώς διαφορετική από τη σημερινή, καθώς τα τοπικά νομίσματα θα μπορούσαν να αποκτήσουν ισχύ στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-28_145634.png

Πώληση ομολόγων 74 δισ. δολ. από την Κίνα 


Η Κίνα πούλησε περισσότερα από 74 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με νέα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή 26 Απριλίου.
Η Κίνα μείωσε τα διαθέσιμά της στα ομόλογα από 849 δισεκατομμύρια δολάρια σε 775 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ των αρχών του δεύτερου τριμήνου του 2023 και του δεύτερου τριμήνου του 2024, φτάνοντας τα χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2009.
Άλλες χώρες εγκατέλειψαν μικρά ποσά διαθέσιμων ομολόγων κατά το τελευταίο τρίμηνο: η Ινδία να πούλησε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα, τη Βραζιλία ξεφορτώθηκε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια και τη Σαουδική Αραβία περιόρισε τα αποθέματά της κατά 0,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης