Διεθνή

H Γερμανία αντιτίθεται στην κατάσχεση των ρωσικών assets – Ρήγμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

H Γερμανία αντιτίθεται στην κατάσχεση των ρωσικών assets – Ρήγμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Το Βερολίνο σύμφωνα με τη WSJ φοβάται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αδυνατίσει τις νομικές του θέσεις όσον αφορά την καταβολή αποζημιώσεων για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτρέπει το μπλοκ να κατάσχει όλα τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να χρηματοδοτήσει αποζημιώσεις για την Ουκρανία, μετά από παρόμοια κίνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Η Γερμανία αντιτίθεται στην κατάσχεση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, φοβούμενη ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο και να οδηγήσει σε νέες αγωγές κατά του Βερολίνου για εγκλήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γράφει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της την Κυριακή 28 Απριλίου 2024.
«Το Βερολίνο έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πιο σκληρούς αντιπάλους της ιδέας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τη διαχείριση μερικών από τα σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που δεσμεύτηκαν.
[...] Η Γερμανία φοβάται ότι εάν κατασχεθούν, αντί να δεσμευθούν, τα κεφάλαια αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο και να εμπνεύσει νέες αξιώσεις εναντίον τους για εγκλήματα της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», ανέφερε η έκθεση.
Το Βερολίνο είπε ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει στα άτομα να παραπέμπουν κράτη σε ξένα δικαστήρια και ότι τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία προστατεύονται από δήμευση.
Γερμανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η παραβίαση αυτής της αρχής στην περίπτωση της Ρωσίας θα μπορούσε να υπονομεύσει μακροπρόθεσμα τις νομικές θέσεις της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις, ανέφερε η εφημερίδα.

Η στάση του ΕΛΚ

Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι χώρες της G7 και η ΕΕ έχουν παγώσει σχεδόν το ήμισυ των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας, αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι δυτικές χώρες αναζητούν ενεργά τρόπο να δεσμεύσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και να τα μεταφέρουν στο Κίεβο.
Στις 23 Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάλεσε το μπλοκ να κατάσχει όλα τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσει τις αποζημιώσεις για την Ουκρανία.
Αυτό έρχεται αφότου η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε σχέδιο νόμου στις 20 Απριλίου για τη μεταφορά παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο διαμήνυσε ότι τέτοιες αποφάσεις «θα ήταν ένα ακόμη βήμα για την παραβίαση όλων των αρχών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων κλοπή, σημειώνοντας ότι αυτά τα μέτρα στοχεύουν όχι μόνο τα κεφάλαια ιδιωτών, αλλά και τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Μόσχας.\

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης