Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανική υποχώρηση για τον αυστηρό έλεγχο των κινεζικών επενδύσεων - Κίνδυνος για την οικονομική ανάκαμψη

Γερμανική υποχώρηση για τον αυστηρό έλεγχο των κινεζικών επενδύσεων - Κίνδυνος για την οικονομική ανάκαμψη
Το νομοσχέδιο, που περιγράφεται σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας που περιήλθε στα χέρια της WSJ, πρότεινε να δοθεί στην κυβέρνηση εξουσίες να ελέγχει τις ξένες επενδύσεις για κινδύνους όσον αφορά την εθνική ασφάλεια
Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τα σχέδια για αυστηρότερο έλεγχο των κινεζικών επενδύσεων από την κυβέρνηση, ανέφερε η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της τη Κυριακή 18 Απριλίου 2024.
Η απόφαση να χαλαρώσει έναν προγραμματισμένο νόμο ελέγχου ξένων επενδύσεων είχε γίνει πιο πιθανή λόγω των φόβων ότι ο έλεγχος των κινεζικών επενδύσεων θα μπορούσε να βλάψει τις προσπάθειες του Βερολίνου να αναζωογονήσει τη γερμανική οικονομία, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.
Το νομοσχέδιο, που περιγράφεται σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας που περιήλθε στα χέρια της WSJ, πρότεινε να δοθεί στην κυβέρνηση εξουσίες να ελέγχει τις ξένες επενδύσεις για κινδύνους όσον αφορά την εθνική ασφάλεια.
Το μέτρο θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να επανεξετάσει νέους τύπους επενδύσεων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της κβαντικής τεχνολογίας, των εξελιγμένων ημιαγωγών, της τεχνητής νοημοσύνης και των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, ανέφερε η WSJ, επικαλούμενη το έγγραφο.
Η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει και επεκτείνει το νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο επενδύσεων αρκετές φορές για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις ασφάλειας και ο νόμος εγγυάται την προστασία των γερμανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων ασφάλειας σε υψηλό βαθμό χωρίς να αμφισβητείται το άνοιγμα της χώρας στις ξένες επενδύσεις, είπε  εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Τα μαζεύει η κυβέρνηση…

Οι μεταβαλλόμενες παγκόσμιες γεωπολιτικές ισορροπίες όσον αφορά το καθεστώς ασφάλειας και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι οικονομικών εξαρτήσεων επάγονται ότι ο νόμος απαιτεί αναθεώρηση, και αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα.
Η Γερμανία συμμετέχει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για την οικονομική ασφάλεια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης