Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Χρυσές» δουλειές κάνει στη Ρωσία η αυστριακή Raiffeisen - Τα ρωσικά κέρδη της υπερτριπλασιάστηκαν στα 1,8 δισ. ευρώ το 2021 – 2023

«Χρυσές» δουλειές κάνει στη Ρωσία η αυστριακή Raiffeisen - Τα ρωσικά κέρδη της υπερτριπλασιάστηκαν στα 1,8 δισ. ευρώ το 2021 – 2023
Πάνω από 800 εκατ. ευρώ οι φόροι κερδοφορίας των δυτικών τραπεζών στη Ρωσία
Οι μεγαλύτερες δυτικές τράπεζες που παραμένουν στη Ρωσία πλήρωσαν στο Κρεμλίνο περισσότερους από 800 εκατ. ευρώ φόρους πέρυσι, τετραπλάσια από τα προ του πολέμου στην Ουκρανία επίπεδα, παρά τις υποσχέσεις να ελαχιστοποιήσουν τη ρωσική έκθεσή τους.
Οι επτά κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες με στοιχεία ενεργητικού στη Ρωσία — Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo και OTP — ανέφεραν συνδυασμένα κέρδη άνω των 3 δισ. ευρώ το 2023.
Αυτά τα κέρδη ήταν τρεις φορές περισσότερα από το 2021 και προήλθαν εν μέρει από κεφάλαια που οι τράπεζες δεν μπορούν να αποσύρουν από τη χώρα.
Το άλμα στην κερδοφορία είχε ως αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές τράπεζες να πληρώσουν περίπου 800 εκατ. ευρώ σε φόρο, από 200 εκατ. ευρώ το 2021, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.
Ήρθε επιπλέον των κερδών των αμερικανικών τραπεζών, όπως η Citigroup και η JPMorgan.
Οι φόροι που πληρώνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που ισοδυναμούν με περίπου 0,4% όλων των αναμενόμενων εσόδων του προϋπολογισμού της Ρωσίας εκτός ενέργειας για το 2024, αποτελούν παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ξένες εταιρείες που παραμένουν στη χώρα βοηθούν το Κρεμλίνο να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παρά τις δυτικές κυρώσεις, αναφέρουν οι αναλυτές.

Τα οφέλη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι ξένες τράπεζες επωφελήθηκαν όχι μόνο από τα υψηλότερα επιτόκια αλλά και από τις διεθνείς κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες.
Τέτοια μέτρα έχουν στερήσει από τους ανταγωνιστές τους την πρόσβαση στα διεθνή συστήματα πληρωμών και έχουν αυξήσει την απήχηση των ίδιων των δυτικών τραπεζών στους πελάτες στη χώρα.
Περισσότερες από τις μισές φορολογικές πληρωμές των 800 εκατ. ευρώ των ευρωπαϊκών τραπεζών αντιστοιχούν στην αυστριακή Raiffeisen Bank International, η οποία έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στη Ρωσία.
Column chart of revenue, profit and tax paid (€mn) showing European banks in Russia

Τα ρωσικά κέρδη της RBI υπερτριπλασιάστηκαν στα 1,8 δισ. ευρώ μεταξύ 2021 και 2023, αντιστοιχώντας στο μισό των συνολικών κερδών του αυστριακού ομίλου, σε σύγκριση με περίπου το ένα τρίτο πριν από τον πόλεμο.
Εκτός από τις τακτικές φορολογικές εισφορές το 2023, η Raiffeisen κατέβαλε 47 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα μιας απροσδόκητης εισφοράς που επέβαλε το Κρεμλίνο σε ορισμένες εταιρείες πέρυσι.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η RBI εξέφρασε επανειλημμένα το σχέδιό της να περιορίσει και να εκχωρήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.
Αντιμετώπισε επίμονη κριτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επειδή δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την απόσυρση.
Αν και η RBI έχει καταβάλει κάποιες προσπάθειες για να μειώσει την έκθεσή της στη Ρωσία - όπως μια μείωση κατά 56% στο χαρτοφυλάκιο δανείων της από τις αρχές του 2022 - ορισμένα μέτρα δείχνουν το αντίθετο.
Πρόσφατες αγγελίες εργασίας από την RBI στη Ρωσία υποδηλώνουν φιλόδοξα σχέδια για «πολλαπλή επέκταση της ενεργής βάσης πελατών», ανέφεραν οι FT.

Μειωμένη η παρουσία αρκετών τραπεζών

Η Deutsche Bank, η OTP της Ουγγαρίας και η Commerzbank είχαν μειώσει σημαντικά την παρουσία τους στη Ρωσία, η οποία ήταν ήδη μικρή σε σύγκριση με την RBI, δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους.
Η Intesa είναι η πιο κοντά στην έξοδο, αλλά δεν έχει ακόμη πουλήσει τις ρωσικές της επιχειρήσεις.
Παρά το κλείσιμο των εταιρικών και λιανικών δραστηριοτήτων της, η Citigroup, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία κέρδισε 149 εκατομμύρια δολάρια και πλήρωσε 53 εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία το 2023, έγινε ο τέταρτος μεγαλύτερος φορολογούμενος μεταξύ των δυτικών τραπεζών στη Ρωσία, σύμφωνα με τη Σχολή Οικονομικών του Κιέβου.

1_660.JPG
Ένας άλλος αμερικανικός κολοσσός, η JPMorgan, κέρδισε 35 εκατομμύρια δολάρια και πλήρωσε 6,8 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους, σύμφωνα με το ερευνητικό ίδρυμα.
Η JPMorgan, κάποτε ο κύριος ανάδοχος των ρωσικών τραπεζών για το άνοιγμα λογαριασμών ανταποκριτών σε δολάρια ΗΠΑ, προσπαθεί να φύγει από το 2022.
Η τράπεζα είναι τώρα κολλημένη και αντιμετωπίζει μια αγωγή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από τον πρώην συνεργάτη της στη Ρωσία, VTB.
Τα στοιχεία των αμερικανικών τραπεζών δεν περιλαμβάνονται στο σύνολο των 800 εκατ. ευρώ, καθώς δεν αναφέρουν συγκρίσιμα ρωσικά αποτελέσματα στους λογαριασμούς του ομίλου που χρησιμοποιήθηκαν για τους υπολογισμούς FT.

Οι «μεσάζοντες»

Οι δυτικές τράπεζες επωφελήθηκαν από την επιβολή κυρώσεων στο μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος δεν έχει πρόσβαση στο διεθνές διατραπεζικό σύστημα πληρωμών Swift.
Αυτό έκανε τις διεθνείς τράπεζες μεσάζοντες μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.
Τέτοιοι παράγοντες συνέβαλαν στο να τριπλασιαστούν τα καθαρά έσοδα από προμήθειες και προμήθειες της RBI από 420 εκατ. ευρώ το 2021 σε 1,2 δισ. ευρώ το 2023.
«Δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της RBI να παραμείνει στη Ρωσία.
Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην τους αφήσει να φύγουν, επειδή υπάρχουν λίγες τράπεζες που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις μέσω των οποίων η Ρωσία μπορεί να λαμβάνει και να στέλνει πληρωμές με τη Swift», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος ρωσικών τραπεζών.
Σύμφωνα με το στέλεχος, Ρώσοι και ξένοι αντισυμβαλλόμενοι τώρα συχνά διακανονίζουν διασυνοριακές πληρωμές σε ρούβλια, αλλά το ρωσικό νόμισμα περνάει επίσης μέσω λογαριασμών στην RBI και παρόμοιες τράπεζες «για να μειώσει τον κίνδυνο κυρώσεων» και να «επιταχύνει τη διαδικασία».
Τα συνδυασμένα στοιχεία εσόδων, κερδών και φόρων των διεθνών τραπεζών έχουν μειωθεί από το 2022, αλλά παραμένουν πολύ υψηλότερα από τα προ του πολέμου αποτελέσματα.
Οι τράπεζες επωφελήθηκαν επίσης από τις αυξήσεις των επιτοκίων με το βασικό επιτόκιο της ρωσικής κεντρικής τράπεζας τώρα στο 16%, σχεδόν δύο φορές υψηλότερο από ό,τι πριν από τον πόλεμο.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων βοήθησαν τις τράπεζες να κερδίσουν μεγάλα έσοδα από τα δάνειά τους με κυμαινόμενο επιτόκιο και να συσσωρεύσουν επιπλέον έσοδα από κεφάλαια παγιδευμένα σε λογαριασμούς καταθέσεων της Ρωσίας.
Οι τράπεζες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μετρητά που κερδίζουν στη Ρωσία λόγω των ρυθμιστικών περιορισμών που επιβλήθηκαν το 2022, οι οποίοι απαγόρευαν τις πληρωμές μερισμάτων από ρωσικές θυγατρικές σε επιχειρήσεις από «μη φιλικές» δυτικές χώρες.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με τις ρωσικές καταθέσεις εκτός από το να τις κρατάμε στην κεντρική τράπεζα.
Έτσι, καθώς ανέβαιναν τα επιτόκια, αυξάνονταν και τα κέρδη μας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος ευρωπαϊκής τράπεζας με ρωσική θυγατρική.
Περίπου το 20% των πληρωμών φόρων στον ρωσικό προϋπολογισμό το 2023 που πραγματοποιήθηκαν από την OTP αποτελούνταν από φόρους επί των μερισμάτων, ανέφερε η τράπεζα.
Μεγάλο μέρος των κεφαλαίων της παραμένει κολλημένο σε καταθετικούς λογαριασμούς στη Ρωσία, πρόσθεσε.
Τα δεσμευμένα μετρητά αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την έξοδο από τη Ρωσία.
Από τις αρχές του 2022, οι τράπεζες απαιτούν επίσης προσωπική εξουσιοδότηση από τον Πρόεδρο Vladimir Putin για την πώληση των ρωσικών δραστηριοτήτων τους.
Μόνο επτά δυτικές τράπεζες - από τις 45 που περιλαμβάνονται στη λίστα εκείνων που χρειάζονται προεδρική έγκριση για έξοδο - έχουν λάβει τέτοια εξουσιοδότηση, συμπεριλαμβανομένων της Mercedes-Benz Bank και της Intesa.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης