Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιπρόεδρος Ουκρανίας: Δεν θα προχωρήσουμε σε αναγκαστικό επαναπατρισμό πολιτών λόγω της επιστράτευσης

Αντιπρόεδρος Ουκρανίας: Δεν θα προχωρήσουμε σε αναγκαστικό επαναπατρισμό πολιτών λόγω της επιστράτευσης
Πάντως η Ουκρανή αντιπρόεδρος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν ευχάριστες λύσεις κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.
Η Ουκρανία δεν θα προχωρήσει σε αναγκαστικές επαναπροωθήσεις πολιτών της από το εξωτερικό για να επιστρατευθούν, δηλώνει η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ένταξη της Ουκρανίας Olga Stefanishyna, η οποία, ωστόσο, έσπευσε αμέσως να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν ευχάριστες λύσεις κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.
«Δεν θα υπάρξουν περιορισμοί ή αναγκαστική επιστροφή Ουκρανών πολιτών οποιουδήποτε φύλου ή ηλικίας σε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Αλλά σε θέματα πολέμου δεν υπάρχουν ευχάριστες λύσεις, ας μην ξεχνάμε ότι ο πόλεμος συνεχίζεται», τόνισε σχετικά σε συνέντευξή της στη γερμανική Deutsche Welle.
Η αντιπρόεδρος του καθεστώτος πρόσθεσε ότι η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Yohansson θα επισκεφθεί την Ουκρανία τον Μάιο για να συζητήσει το περαιτέρω νομικό καθεστώς των Ουκρανών στο εξωτερικό, καθώς ο τρέχων μηχανισμός προσωρινής προστασίας στην ΕΕ θα ισχύει μέχρι τον Μάρτιο του 2025.
Ταυτόχρονα, η Stefanishyna υποστήριξε ότι οι ουκρανικές αρχές θέλουν μόνο να προσδιορίσουν τις ευκαιρίες επιστράτευσης, επομένως η παροχή των δεδομένων τους στα στρατολογικά γραφεία δεν σημαίνει «αυτόματη κλήση στο μέτωπο».
«Η Ουκρανία έχει υιοθετήσει νόμο για την επιστράτευση και πρέπει να καταλάβουμε σε ποιο βαθμό μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα παιδιά στο μέτωπο. Μιλάμε για δυνατότητες στράτευσης – λογιστικής και ενημέρωσης. Και αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος της απόφασής μας», εξήγησε σε μια απόπειρα να κατευνάσει τα ... άγρια πνεύματα των Ουκρανών πολιτών που ανησυχούν για την κληση τους στο μέτωπο.
Επισημαίνεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2022, γενική επιστράτευση έχει κηρυχτεί και παρατείνεται επανειλημμένα στην Ουκρανία.
Στις 16 Απριλίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky υπέγραψε έναν νέο νόμο που θα επιτρέψει την επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων ακόμη πολιτών της χώρας.
Επίσης, από τις 23 Απριλίου, η Ουκρανία έχει αναστείλει την παροχή προξενικών υπηρεσιών σε άνδρες στρατιωτικής ηλικίας που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Ο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Dmitry Kuleba επισήμανε ότι αυτή η απόφαση υπαγορεύτηκε από το γεγονός ότι άνδρες υπόχρεοι για στρατιωτική θητεία κρύβονται εκεί από την επιστράτευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης