Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Εισβολή της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Columbia - Πάνω από 100 συλλήψεις

ΗΠΑ: Εισβολή της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Columbia - Πάνω από 100 συλλήψεις
Περισσότεροι από 1.100 φοιτητές και διαδηλωτές από 30 αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων
(upd) Σε τουλάχιστον 100 συλλήψεις φοιτητών που διαμαρτύρονται για την πολιτική των ΗΠΑ στη Γάζα και απέναντι στους Παλαιστίνιους, προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης ύστερα από επέμβαση στο ακαδημαϊκό κτήριο του Hamilton Hall αλλά και σε χώρο που είχαν καταλάβει εντός του πανεπιστημίου οι διαδηλωτές.
Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν όχημα της αστυνομίας να πλησιάζει με σκάλα το κτήριο που τελούσε υπό κατάληψη, και κατόπιν δυνάμεις της αστυνομίας να εισβάλλουν στο κτήριο και να προχωρούν σε συλλήψεις.
Μάλιστα σε επιστολή της η πρόεδρος του πανεπιστήμιου Columbia, Minouche Shafik κάλεσε την αστυνομία να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη τουλάχιστον έως τις 17 Μαΐου προκειμένου να «διατηρηθεί η τάξη» και να διασφαλιστεί ότι δεν θα επιστρέψουν… οι καταυλισμοί.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας υποστήριξε πως μέσα σε τρεις ώρες ο χώρος του πανεπιστημίου είχε «καθαριστεί» από τους διαδηλωτές, κάνοντας λόγο για δεκάδες συλλήψεις, με τους συλληφθέντες να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ελευθερίας της Παλαιστίνης.
9_69.JPG
3_199.jpg
10_27.jpg
Τα αιτήματα των φοιτητών


Με τις κινητοποιήσεις υπέρ της Παλαιστίνης να φουντώνουν σε δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ – είναι χαρακτηριστικό πως έχουν συλληφθεί περισσότερα από 1.100 άτομα σε 30 πανεπιστήμια – οι φοιτητές του Columbia είχαν διατυπώσει τρία αιτήματα: αποεπένδυση από εταιρείες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Ισραήλ, μεγαλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά των πανεπιστημίων και αμνησία για όλους τους φοιτητές και καθηγητές που τιμωρήθηκαν για τις διαμαρτυρίες αυτές.

Κατηγορίες από το πανεπιστήμιο

Πάντως, η πρόεδρος του πανεπιστημίου του Columbia κατηγόρησε τους φοιτητές ότι προχώρησαν σε βανδαλισμούς κατά περιουσίας του πανεπιστημίου καθώς και ότι καταπάτησαν ξένη περιουσία όσοι έστησαν καταυλισμούς στους χώρους της πανεπιστημιούπολης.
Μάλιστα το πανεπιστήμιο υποστήριζε – πριν την επέμβαση της αστυνομίας – πως οι αναταραχές στο πανεπιστήμιο «έχουν δημιουργήσει ένα απειλητικό περιβάλλον για πολλούς από τους Εβραίους φοιτητές και τους καθηγητές μας και μια θορυβώδη απόσπαση της προσοχής που παρεμποδίζει τη διδασκαλία, τη μάθηση και την προετοιμασία για τις τελικές εξετάσεις».
11_49.jpg
7_70.JPG
Φοιτητικός ακτιβισμός

Ο πόλεμος στη Γάζα αλλά και η στάση της κυβέρνησης Biden πυροδότησαν τη μεγαλύτερη έκρηξη φοιτητικού ακτιβισμού στις ΗΠΑ.
Πολλές από αυτές τις κινητοποιήσεις ήρθαν αντιμέτωπες με αντι-διαδηλώσεις που τους κατηγορούσαν ότι υποδαυλίζουν το μίσος κατά των Εβραίων.
Η φιλοπαλαιστινιακή πλευρά, συμπεριλαμβανομένων Εβραίων που αντιτίθενται στις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα, λένε ότι χαρακτηρίζονται άδικα ως αντισημιτικοί επειδή επικρίνουν την κυβέρνηση του Ισραήλ και εκφράζουν την υποστήριξη τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πολιτικές διαστάσεις

Το θέμα έχει λάβει πολιτική χροιά ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, με τους Ρεπουμπλικάνους να κατηγορούν ορισμένους διοικητές πανεπιστημίων ότι έκλεισαν τα μάτια στην αντισημιτική ρητορική και την παρενόχληση.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου John Kirby χαρακτήρισε την Τρίτη την κατάληψη κτιρίων της πανεπιστημιούπολης «λανθασμένη προσέγγιση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης