Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, μετά την ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell – Στο +0,23% o Dow, ο Nasdaq -0,33%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, μετά την ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell – Στο +0,23% o Dow, ο Nasdaq -0,33%
Μεικτά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο...
Μεικτά πρόσημα παρουσίασαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Τετάρτη 1 Μαΐου, μετά τα όσα άκουσαν οι επενδυτές από το στόμα του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell έπειτα από το πέρας της διήμερης συνάντησης των Αμερικανών policy makers.
Στο μεταξύ, αμετάβλητα -όπως αναμενόταν- διατήρησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) στο εύρος 5,25% - 5,50%, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αν ο -ετήσιος- πληθωρισμός της αμερικανικής οικονομίας δεν επιστρέψει στο 2%.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε αύξηση +0,23% στις 37.903 μον., ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε πτώση -0,34% στις 5.018 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq διολίσθησε -0,33% στις 15.605 μον.
φσδαφσδασφαδσδφα.JPG
Στο ταμπλό, η Amazon σημείωσε αύξηση 2,21%, στα 179 δολ., μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα κέρδη και έσοδα που παρουσίασε το α’ τρίμηνο του 2024.
Η μετοχή της Super Micro Computer υποχώρησε κατά 14% στα 738 δολ., καθώς τα έσοδα ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της Wall Street.
Τέλος, τα Starbucks διολίσθησαν 15,88% στα 74,44 δολ., αφού ο γίγαντας του καφέ μείωσε τις προοπτικές του μετά τις απογοητευτικές πωλήσεις στα ίδια καταστήματα.

Στις αγορές εμπορευμάτων, πιέσεις ασκήθηκαν στις τιμές πετρελαίου στις διεθνής αγορές. Ειδικότερα, η τιμή του Brent υποχώρησε 3,3% στα 83,50 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημείωσε πτώση 3,4% στα 79,13δολάρια.
Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού κέρδισε 1,1% στα 2.327 δολ./oz.
Επιπλέον, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 4,59% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 11 μονάδες βάσης στο 4,93%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,6% έναντι του ευρώ, στο 1,0730 δολ.

Πιθανώς θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποκτήσει η FED αρκετή εμπιστοσύνη σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού και να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, δήλωσε ο πρόεδρος Jerome Powell κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της επιτροπής FOMC.
«Δηλώσαμε ότι δεν αναμένουμε ότι θα ήταν σκόπιμο να μειώσουμε το εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μέχρι να αποκτήσουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%» είπε ο Powell κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Μεγάλη Τετάρτη.
«Είναι πιθανό ότι η απόκτηση τόσο μεγαλύτερης εμπιστοσύνης θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», είπε ο Powell.
Στα μάκρο, με ρυθμό ταχύτερο του αναμενομένου αυξήθηκαν σύμφωνα με την έκθεση της ADP τα νέα μισθολόγια στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ADP την Τετάρτη 1 Μαΐου, οι εταιρείες προσέθεσαν 192.000 θέσεις εργασίας για τον μήνα Απρίλιο, πάνω από τις προβλέψεις του Dow Jones για 183.000.
Την ίδια στιγμή, σε σχέση με τους μισθούς, η έκθεση έδειξε ότι οι αμοιβές των εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με πέρυσι.
Η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν ισχυρότερη στον τομέα της αναψυχής και της φιλοξενίας, ο οποίος σημείωσε αύξηση 56.000 θέσεων εργασίας.
Άλλοι κλάδοι που παρουσίασαν αύξηση ήταν οι κατασκευές (35.000) και οι τομείς που καλύπτουν το εμπόριο, τις μεταφορές και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, καθώς και την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας, οι οποίοι σημείωσαν αύξηση κατά 26.000.
Οι εταιρείες με 500 ή περισσότερους εργαζόμενους παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στις προσλήψεις με 98.000.
Παράληλα, ο δείκτης μεταποίησης σημείωσε πτώση στις 49,2 μονάδες από 50,3 μονάδες τον Μάρτιο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 49,9 μονάδες.
Η αναπάντεχη άνοδος του Μαρτίου είχε βάλει τέλος σε 16 διαδοχικούς μήνες συρρίκνωσης της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Επιπροσθέτως, πτώση σημείωσαν οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, στα 8,5 εκατομμύρια από 8,8 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο.
Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2021.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που παραιτήθηκαν από την εργασία τους διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021, ένα σημάδι ότι μειώνεται η αυτοπεποίθηση ότι μπορούν να βρουν κάτι καλύτερο.
Οι ανοικτές θέσεις εργασίας βρίσκονται πλέον αρκετά χαμηλότερο από το ρεκόρ των 12,2 εκατομμυρίων στο οποίο σκαρφάλωσαν τον Μάρτιο του 2022, ωστόσο, παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα.
Πριν το 2021, δεν είχαν ξεπεράσει ποτέ τα 8 εκατομμύρια, επίπεδο το οποίο έχουν υπερβεί τους τελευταίους 37 διαδοχικούς μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης