Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα από το Axios: Οι ΗΠΑ απειλούν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο - Στόχος να μην εκδοθεί ένταλμα σύλληψης κατά του Netanyahu

Βόμβα από το Axios: Οι ΗΠΑ απειλούν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο - Στόχος να μην εκδοθεί ένταλμα σύλληψης κατά του Netanyahu
«Ενθαρρύνουμε αθόρυβα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να μην το κάνει. Θα ανατινάξει τα πάντα» διαμηνύει η Ουάσινγκτον
Μετά την απειλή κατά της Παλαιστινιακής Αρχής από το Ισραήλ, οι ΗΠΑ συνέχισαν το παιχνίδι των πιέσεων, καθώς φέρεται να διεμήνυσαν  κατ' ιδίαν σε αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι η έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Netanyahu «θα ήταν ένα λάθος».
«Ενθαρρύνουμε αθόρυβα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να μην το κάνει. Θα ανατινάξει τα πάντα», αναφέρει σε αποκαλυτπικό του ρεπορτάζ το αμερικανικό πρακτορείο Axios, επικαλούμενο ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο η ισραηλινή κυβέρνηση εκτιμάει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή ενθαρρύνει το ΔΠΔ, που εδρεύει στη Χάγη της Ολλανδίας, να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Netanyahu και άλλων ανώτερων αξιωματούχων, και ως εκ τούτου είναι έτοιμη να ... αντεπιτεθεί.
Τα αντίποινα θα μπορούσαν να έρθουν με τη μορφή διακοπής της μεταφοράς φορολογικών εσόδων που εισπράττει το Ισραήλ και ανακατευθύνονται στην παλαιστινιακή οργάνωση, κάτι που ενδεχομένως να οδηγούσε στην οικονομική της κατάρρευση.
Επισημαίνεται ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Karim Khan τόνισε τον Οκτώβριο ότι το Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία επί πιθανών εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν οι μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ ή οι Ισραηλινοί στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ομάδα του ερευνά επί του παρόντος πιθανά εγκλήματα στη Γάζα και, όπως είπε, όσοι διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν τον νόμο θα λογοδοτήσουν.
Ο Matthew Gillet, λέκτορας Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ στην Αγγλία, ανέφερε ότι όποιος βαρύνεται με ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ δεν θα μπορεί να ταξιδέψει στις περισσότερες από 120 χώρες που είναι μέλη του Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, αλλιώς ενδέχεται να συλληφθεί.
Ο Gillet τόνισε ότι αν εκδοθούν εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων, ορισμένες συμμαχικές χώρες ενδέχεται να λάβουν μέτρα όπως η μείωση μεταφοράς όπλων ή μείωση των διπλωματικών επισκέψεων, αυξάνοντας τη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ.
Το ΔΠΔ έχει 124 μόνιμα μέλη και μπορεί να ασκήσει διώξεις σε πρόσωπα για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία και επίθεση.
Η υπόθεση που ερευνά είναι ξεχωριστή από εκείνη της κατηγορίας για γενοκτονία η οποία εξετάζεται από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ), που εδρεύει επίσης στη Χάγη.
Το ΔΔ είναι δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών και ασχολείται με διαφορές μεταξύ των κρατών ενώ το ΔΠΔ είναι ποινικό δικαστήριο, που συστάθηκε με συνθήκη και επικεντρώνεται στην ατομική ευθύνη για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.

GettyImages-1009659416.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης