Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Taliban θέλουν να μετατρέψουν το Αφγανιστάν σε logistics hub - Στόχος το ρωσικό πετρέλαιο

Οι Taliban θέλουν να μετατρέψουν το Αφγανιστάν σε logistics hub - Στόχος το ρωσικό πετρέλαιο
Καθώς η ξένη βοήθεια προς το Αφγανιστάν μειώνεται και η κατά κύριο λόγο αγροτική οικονομία πλήττεται από την επίμονη ξηρασία, η μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση των Ταλιμπάν αντιμετωπίζει ψάχνει τρόπους να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη
Οι Ταλιμπάν συμφώνησαν με το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν να κατασκευάσουν έναν κόμβο logistics στο δυτικό Αφγανιστάν, με στόχο να καταστήσουν την ισοπεδωμένη από τον πόλεμο χώρα hub για περιφερειακές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου από τη Ρωσία προς τη Νότια Ασία, δήλωσε ο εκτελών χρέη υπουργού Εμπορίου της χώρας.
Έπειτα από συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των τριών χωρών στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την περασμένη εβδομάδα, ο εκτελών χρέη υπουργού Εμπορίου των Ταλιμπάν Νορουντίν Αζίζι δήλωσε στο Reuters ότι τεχνικές ομάδες θα καταρτίσουν γραπτή συμφωνία εντός δύο μηνών σχετικά με τα επίσημα σχέδια για τον κόμβο, στον οποίο θα επενδύσουν και οι τρεις χώρες μετά από έξι μήνες συνομιλιών.
Καθώς η ξένη βοήθεια προς το Αφγανιστάν μειώνεται και η κατά κύριο λόγο αγροτική οικονομία πλήττεται από την επίμονη ξηρασία, η μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση των Ταλιμπάν αντιμετωπίζει ψάχνει τρόπους να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη.
Ο Αζίζι δήλωσε ότι ο νέος κόμβος αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών για την αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης του Αφγανιστάν, το οποίο κάποτε αποτελούσε μια οδική αρτηρία για τον αρχαίο εμπορικό Δρόμο του Μεταξιού, βρίσκεται μεταξύ της Νότιας και της Κεντρικής Ασίας και έχει γειτνιάζει με την Κίνα και το Ιράν.
«Βάσει των συζητήσεών μας, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα κέντρο εφοδιασμού στην επαρχία Χεράτ, το οποίο μπορεί να συνδέσει το βορρά με τη Νότια Ασία», δήλωσε ο Αζίζι, προσθέτοντας ότι οι Ταλιμπάν στοχεύουν τα εκατομμύρια τόνους πετρελαίου που αναμένουν ότι η Ρωσία θα πουλήσει τα επόμενα χρόνια σε χώρες της Νότιας Ασίας, ιδίως στο Πακιστάν, που θα περάσουν από το νέο κόμβο.
«Οι τρεις χώρες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποδείξουν τη διεκδίκηση του Αφγανιστάν ως σημείο σύνδεσης», είπε.
Το υπουργείο Εμπορίου του Καζακστάν ανέφερε σε δήλωσή του στο Reuters ότι θέλει να αναπτύξει δρόμους και έναν σιδηρόδρομο μέσω του Αφγανιστάν για να συνδεθεί με τη Νότια Ασία και τον Κόλπο, με τον κόμβο να χρησιμεύει ως σημαντικό σημείο εφοδιασμού.
Ο Αζίζι δήλωσε ότι η αρχική χωρητικότητα του κόμβου logistics θα είναι ένα εκατομμύριο τόνοι πετρελαίου, αλλά δεν δευκρινησε το πότε θα λειτουργήσει.
Ο Αζίζι δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν μιλούσαν επίσης με τις κινεζικές αρχές για την κατασκευή ενός δρόμου μέσω του στενού διαδρόμου Wakhan που συνδέει το Αφγανιστάν με την Κίνα και ότι ελπίζουν ότι το Αφγανιστάν θα εξελιχθεί τελικά σε μια διαδρομή για το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ιράν. Είπε ότι Αφγανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου στάλθηκαν πρόσφατα στην Κίνα για εκπαίδευση.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης