Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Διεθνές Δικαστήριο Χάγης απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο Χάγης απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ
Η Νικαράγουα κατηγορεί το Βερολίνο για παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948
Σχετικά Άρθρα
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) αποφάσισε κατά μέρους της προσφυγής της Νικαράγουα, η οποία ζητούσε την έκδοση έκτακτων μέτρων για τη διακοπή των γερμανικών εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Νικαράγουα είχε ζητήσει από το ICJ να διατάξει τη Γερμανία να σταματήσει τις εξαγωγές στρατιωτικών όπλων στο Ισραήλ και να συνεχίσει τη χρηματοδότησή της στην παλαιστινιακή υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA), λέγοντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος γενοκτονίας στη Γάζα.
Το δικαστήριο απέρριψε επίσης το γερμανικό αίτημα για απόσυρση της υπόθεσης, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορέσει να συνεχιστεί η εκδίκαση της υπόθεσης.
Το δικαστήριο αρνήθηκε να εκδώσει οποιεσδήποτε εντολές προς τη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι οι τρέχουσες συνθήκες που παρουσιάστηκαν από τη Νικαράγουα δεν ήταν τέτοιες ώστε το δικαστήριο να χρειαστεί να εκδώσει έκτακτα μέτρα.
Ο προεδρεύων δικαστής και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Nawaf Salam, πρόσθεσε: «Το δικαστήριο εξακολουθεί να ανησυχεί βαθύτατα για τις καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως εν όψει της παρατεταμένης και εκτεταμένης στέρησης τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στην οποία έχουν υποβληθεί».
Η Νικαράγουα κατηγορεί το Βερολίνο για παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948, συνεχίζοντας να προμηθεύει το Ισραήλ με όπλα, αφού οι δικαστές του ICJ αποφάνθηκαν τον Ιανουάριο ότι υπάρχουν εύλογες ανησυχίες ότι το Ισραήλ παραβιάζει ορισμένα δικαιώματα, ερχόμενο σε αντίθεση με τη σύμβαση που έχει συνυπογράψει.
Από μεριάς της, η εκπρόσωπος της Γερμανίας στο ICJ, Τάνια φον Ουσλάρ-Γκλάιχεν, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Συμμορφωνόμαστε με το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον».
Πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια πριν το ICJ καταλήξει σε τελική απόφαση για την υπόθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης