Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

tags :
Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat
Η βόμβα ακολουθεί την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας της περασμένης εβδομάδας
Ο πρώην πρωθυπουργός του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (S&D) της Μάλτας Joseph Muscat, ο πρώην επικεφαλής του επιτελείου του Keith Schembri και ο πρώην υπουργός Konrad Mizzi κατονομάζονται από τον γενικό εισαγγελέα της χώρας ως ύποπτοι για ξέπλυμα χρήματος σε μια αμφιλεγόμενη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τα νοσοκομεία.
Η δικαστής Edwina Grima διέταξε το τρίο, καθώς και περίπου δώδεκα άλλα άτομα να δώσουν στην αστυνομία πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία και τα κεφάλαιά τους και να δηλώσουν στις αρχές την πηγή του πλούτου τους. Τους έχει επίσης απαγορευτεί να πουλήσουν οποιοδήποτε από τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Η βόμβα ακολουθεί την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας της περασμένης εβδομάδας, τα πορίσματα της οποίας έχουν πλέον παραδοθεί στη Γενική Εισαγγελέα Victoria Buttigieg. Περίπου 78 κούτες με αποδεικτικά στοιχεία έχουν παραδοθεί στη γενική εισαγγελέα, η οποία αναμένεται να αποφασίσει ποιοι θα αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες.
Ο Muscat προετοιμάζεται εδώ και αρκετούς μήνες για το αποτέλεσμα της έρευνας, χαρακτηρίζοντάς την προσωπική «βεντέτα» και κατηγορώντας την δικαστή που διηύθυνε την έρευνα, Gabriella Vella, ότι διεξάγει πόλεμο εναντίον του ίδιου και του Εργατικού Κόμματος.
«Οι θεσμοί εργάζονται- εργάζονται εναντίον των Εργατικών», δήλωσε ο Muscat. Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν έχει «καμία αμφιβολία» ότι θα αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες, αλλά υποστηρίζει την αθωότητά του.
«Αν υπάρχει δικαιοσύνη, θα είμαι ελεύθερος άνθρωπος και στη συνέχεια θα λάβω αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστην… Ξέρω ότι δεν έκανα τίποτα κακό», είπε.

Δόλια συμφωνία

Το 2014, μια ομάδα επενδυτών υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση των Εργατικών. Αυτή η ομάδα θα σχημάτιζε στη συνέχεια τη Vitals Global Healthcare και θα κέρδιζε έναν κυβερνητικό διαγωνισμό το 2015 για τη διαχείριση τριών κρατικών νοσοκομείων, τη δημιουργία νέων κλινών και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων. Παρά το γεγονός ότι έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τους Μαλτέζους φορολογουμένους, δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους.
Λίγα χρόνια αργότερα, η Steward Healthcare, η οποία συνδέεται με τον αμερικανικό κολοσσό της υγειονομικής περίθαλψης, ανέλαβε την παραχώρηση. Η παραχώρηση συνέχισε να μην τηρεί τις υποχρεώσεις της και τελικά παραιτήθηκε, αφήνοντας το νησί με σωρεία χρεών και απλήρωτους λογαριασμούς προς τις φορολογικές αρχές και τους προμηθευτές. Καμία από τις υποσχέσεις του διαγωνισμού δεν τηρήθηκε.
Στα τέλη του 2023, ένα δικαστήριο διαπίστωσε ότι η συμφωνία φαινόταν να είναι «δόλια» και ότι υπήρξε «συμπαιγνία μεταξύ της Steward και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων ή των υπηρεσιών της».
Αν και τα πορίσματα της δικαστικής έρευνας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, πιστεύεται ότι, εκτός από την εμπλοκή του στην απατηλή συμφωνία, μπορεί να έλαβε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ σε μίζες.

Επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης

Ο Muscat παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 μετά από εβδομάδες πανεθνικών διαδηλώσεων, ύστερα από τις αποκαλύψεις για τους δεσμούς του με τον Yorgen Fenech, τον άνθρωπο που δικάζεται σήμερα για την οργάνωση της δολοφονίας της δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia. Στη συνέχεια ανακηρύχθηκε διεφθαρμένο πρόσωπο της χρονιάς 2019 από το Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).
Αντικαταστάθηκε από τον σημερινό πρωθυπουργό Robert Abela, ο οποίος έχει επίσης επιτεθεί στο έργο της έρευνας και του δικαστικού σώματος. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αυτό έγινε σε χρόνο που συνέπεσε με τις ευρωεκλογές της 8ης Ιουνίου. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η έρευνα ζητήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και η Caruana Galzia έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη συμφωνία το 2015, δύο χρόνια πριν δολοφονηθεί.
Ο ίδιος είπε ότι «το κατεστημένο» που εργάζεται «στο παρασκήνιο» και «δεν ξεχνά ούτε συγχωρεί και που πιστεύει ότι έχει θεϊκό δικαίωμα να κυβερνά» βρίσκεται πίσω από τα αποτελέσματα. Είπε ότι εναπόκειται στο εκλογικό σώμα να αποφασίσει αν θα επιτρέψει «στο κατεστημένο να κλέψει την κυριαρχία της ηγεσίας της χώρας».
Μια πηγή προσκείμενη στην κοινωνία των πολιτών δήλωσε στο Euractiv ότι ο Muscat επιτίθεται στον δικαστή που χειρίστηκε την έρευνα εδώ και «χρόνια».
Πρόσθεσε ότι «υπήρξε μια υπόθεση όπου ένας νεαρός άνδρας ονόματι Jean Paul Sofia πέθανε στον χώρο εργασίας του και ένας δικαστής ήταν υπεύθυνος για τη διερεύνηση της υπόθεσης αυτή. Καθώς κατέστη σαφές ότι η κυβέρνηση και τα θεσμικά της όργανα ήταν υπεύθυνα για ό,τι οδήγησε στην τραγωδία, ο πρωθυπουργός Robert Abela επέκρινε δημοσίως τον δικαστή. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πώς προσπαθούν να παρέμβουν στη δικαιοσύνη, ειδικά όταν δεν τους αρέσει το πού οδηγείται».
Ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κόμματος και της αντιπολίτευσης Bernard Grech δήλωσε την Τετάρτη ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί να πάρει τον δρόμο της, ανεξάρτητα από το αν είσαι πρώην πρωθυπουργός ή πολίτης.
Ο Schembri και ο Mizzi δεν έχουν ακόμη σχολιάσει δημόσια την είδηση.

«Αισχρή» συμφωνία για το φυσικό αέριο

Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο σκάνδαλο που εμπλέκει τους Muscat, Mizzi και Schembri. Το τρίο έχει επίσης εμπλακεί στο σκάνδαλο Electrogas, το οποίο χαρακτηρίστηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης που διεξήγαγε έρευνα ως «σκοτεινό».
Λίγους μήνες αφότου το κυβερνών Εργατικό Κόμμα ανέβηκε στην εξουσία το 2013, μια μεγάλη δημόσια σύμβαση ανατέθηκε σε μια κοινοπραξία εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Electrogas και η κρατική εταιρεία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν SOCAR. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι Μαλτέζοι φορολογούμενοι θα πληρώνουν διπλάσια τιμή για το υγροποιημένο φυσικό αέριο από την SOCAR για δέκα χρόνια.
Ο προηγούμενος διευθυντής της Electrogas ήταν ο Fenech, και ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του εξακολουθούν να κατέχουν βασικά μερίδια στην εταιρεία.
Περαιτέρω αποκαλύψεις έδειξαν ότι μέσω μιας εταιρείας με την επωνυμία 17 Black, ο Fenech είχε οριστεί να πραγματοποιεί πληρωμές ύψους 150.000 ευρώ μηνιαίως σε εταιρείες του Παναμά που ανήκαν στον Mizzi και τον Schembri.
Η έκθεση του 2019 του Omtzigt ανέφερε ότι «τα γεγονότα έχουν δημιουργήσει εκτεταμένες υποψίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος».
Οι έρευνες σχετικά με τη συμφωνία, τους εμπλεκόμενους υπουργούς και τον Fenech συνεχίζονται.
Εν τω μεταξύ, η ΕΕ πρόκειται να διοχετεύσει χρηματοδότηση στον αγωγό Melita TransGas Hydrogen Read Pipeline, ο οποίος εκτείνεται μεταξύ Μάλτας και Σικελίας και τροφοδοτείται από ΥΦΑ που εισάγεται στο πλαίσιο της συμφωνίας Electrogas.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, ο Fenech θα λάβει αποζημίωση εκατομμυρίων ευρώ, επειδή το αέριο που χρησιμοποιεί το εργοστάσιο θα προέρχεται από διαφορετική πηγή.
Ο Muscat υποστηρίζει την αθωότητά του και σε αυτό το σκάνδαλο, παρά την παραπλάνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ενώ η Επιτροπή υποστηρίζει ότι δεν θα χρηματοδοτήσει έργα που συνδέονται με το έγκλημα ή τη διαφθορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης