Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aπέλπιδα προσπάθεια ενίσχυσης της ουκρανικής αεράμυνας από την Ιταλία: Στέλνει άλλο ένα σύστημα SAMP/T

Aπέλπιδα προσπάθεια ενίσχυσης της ουκρανικής αεράμυνας από την Ιταλία: Στέλνει άλλο ένα σύστημα SAMP/T
Η Ιταλία θα προμηθεύσει άλλο ένα σύστημα αεράμυνας SAMP/T στην Ουκρανία
Η ιταλική κυβέρνηση προετοιμάζει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία που θα περιλαμβάνει ένα σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς SAMP/T, το οποίο αναπτύχθηκε στη Σλοβακία, όπως έγραψε η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι η Ρώμη αποφάσισε να αποσύρει το σύστημα από τη χώρα του, χωρίς να διευκρινίσει τον λόγο.
Το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας φέρεται να περιλαμβάνει επίσης αμερικανικής κατασκευής ανθρωποφορητά συστήματα αεράμυνας Stinger, και όπως αναφέρει η La Repubblica, το πακέτο θα πρέπει να παρουσιαστεί από την επερχόμενη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά, G7, στην Ιταλία, η οποία θα ξεκινήσει στις 13 Ιουνίου.

Η Ιταλία διαθέτει μόνο πέντε συστήματα SAMP/T.

Πέρυσι, παρείχε το σύστημα στην Ουκρανία σε συνεργασία με τη Γαλλία και καταστράφηκε, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το σύστημα αεράμυνας, το οποίο αναπτύχθηκε από τη γαλλική Eurosam, είναι οπλισμένο με αναχαιτιστές ραντάρ Aster-30 που αρχικά αναπτύχθηκαν για ναυτικά σκάφη με βεληνεκές έως και 120 χιλιόμετρα.
Το σύστημα χρησιμοποιεί το πολυλειτουργικό ραντάρ X-band ελέγχου πυρός ARABEL της THALES, το οποίο έχει εμβέλεια 100 χιλιομέτρων και μπορεί να αντιμετωπίσει σειρά αεροπορικών απειλών, συμπεριλαμβανομένων επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ λέγεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά των πυραύλων κρουζ.
Το καθεστώς του Κιέβου ζητά εδώ και μήνες περισσότερη αεράμυνα για να ενισχύσει την ουκρανική αεράμυνα ενόψει των αυξανόμενων ρωσικών επιθέσεων με drone και πυραύλους.
Τον περασμένο μήνα, η Γερμανία δήλωσε ότι θα παράσχει στην Ουκρανία ένα ακόμη αμερικανικής κατασκευής σύστημα MIM-104 Patriot μεγάλης εμβέλειας.
Αναγνωρίζεται ωστόσο, πως τα πρόσθετα συστήματα Patriot και SAMP/T πιθανότατα δεν θα κάνουν καμία διαφορά.
Το κλείσιμο του ουκρανικού εναέριου χώρου είναι πολύ αδύνατο λόγω των προηγμένων πληροφοριακών και επιθετικών δυνατοτήτων του ρωσικού στρατού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης