Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται ολοταχώς για πόλεμο με τη Ρωσία - Zakharova: Έρχονται πολύ κρίσιμες εξελίξεις

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται ολοταχώς για πόλεμο με τη Ρωσία - Zakharova: Έρχονται πολύ κρίσιμες εξελίξεις
Η Maria Zakharova είπε ότι το ΝΑΤΟ προβαίνει σε ενέργειες συνασπισμού κατά της Ρωσίας
Η στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ Steadfast Defender 2024 δείχνει ότι η συμμαχία προετοιμάζεται σοβαρά για έναν πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
"Σύμφωνα με το σενάριό τους που περιλαμβάνει όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών, καθώς και των συμβατικών όπλων, δηλώνει ξεκάθαρα ασκούν ενέργειες συνασπισμού κατά της Ρωσίας.
Πρέπει να δηλώσουμε ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται σοβαρά για έναν πόλεμο μαζί μας, και αυτό είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο και το κύριο θέμα συζήτησης εκπροσώπων του ΝΑΤΟ, αφού όλοι οι υψηλόβαθμοι μιλούν γι'αυτό: από τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Rob Bauer και τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Christopher Cavoli», είπε η διπλωμάτης, σχολιάζοντας την άσκηση.

H Δύση είναι σε «υβριδικό» πόλεμο proxy με την Ρωσία

Nωρίτερα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών David Cameron, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είπε ότι ισοδυναμούν με παραδοχή ότι η Δύση διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας χρησιμοποιώντας «ουκρανικά χέρια».
Ο Cameron είπε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα όπλα που της παρέχει το Λονδίνο για να πλήττει στόχους εντός της Ρωσίας και ότι επαφίεται στο Κίεβο να αποφασίσει εάν θα το πράξει.
«Τα λόγια του Cameron είναι περαιτέρω απόδειξη του υβριδικού πολέμου που διεξάγει η Δύση εναντίον της χώρας μας. Η Ρωσία απαντά σε αυτό και θα συνεχίσει να απαντά», είπε η Zakharova.
Η εκπρόσωπος προειδοποίησε επίσης ότι σε οποιοδήποτε ουκρανικό πλήγμα, υποστηριζόμενο από τη Δύση, εναντίον της γέφυρας της Κριμαίας ή στην ίδια την Κριμαία, η Ρωσία θα ανταποδώσει.
«Θέλω να προειδοποιήσω την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες ότι οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες εναντίον της Κριμαίας όχι μόνο είναι καταδικασμένες να αποτύχουν αλλά επίσης θα αντιμετωπιστούν με ένα καταστροφικό ανταποδοτικό πλήγμα».
Η Zakharova είπε επίσης ότι η Ρωσία θα ανταποδώσει σε μια πιθανή κίνηση της Δανίας να περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των ρωσικών πλοίων στα στενά της Βαλτικής, την οποία θα θεωρήσει εχθρική ενέργεια.
«Υποσχόμαστε σκληρή απάντηση σε περίπτωση περιορισμών στα ρωσικά πλοία στη Βαλτική Θάλασσα» είπε.
Η εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει "σοβαρές" προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου, που θα βασίζονται στις υπάρχουσες "πραγματικότητες", εφόσον η Ουκρανία δεσμευτεί να παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερη στο μέλλον.
Οι προϋποθέσεις αυτές είναι ίδιες με εκείνες που έχουν ήδη απορριφθεί από το Κίεβο στο παρελθόν.

Όχι μόνο «υβριδικός» πόλεμος proxy αλλά και εμπορικός

Επίσης, σχολιάζοντας το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ την Τετάρτη (1/5/2024) το χαρακτήρισε ως μία ακόμη πράξη ενός εμπορικού πολέμου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
«Είναι ένας εμπορικός πόλεμος που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για την αναδιανομή της αγοράς, ώστε να μπορέσουν οι ΗΠΑ να διατηρήσουν τον δικό τους ρυθμό ανάπτυξης
Η έλλειψη πόρων τους ωθεί σε τέτοιες επιθετικές ενέργειες», είπε.
Η Zakharova σημείωσε ότι οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να θεωρηθούν ως προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να «διατηρήσουν την ηγεμονία τους ελλείψει ευκαιριών να γίνει αυτό νόμιμα».
Ο κατάλογος κυρώσεων περιελάμβανε 29 φυσικά πρόσωπα και περισσότερα από 250 νομικά πρόσωπα από διάφορες χώρες.
Οι αμερικανικές αρχές λένε ότι οι κυρώσεις στοχεύουν το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα και τις οδούς εφοδιασμού του.
Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε χλωροπικρίνη εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Σε αυτή τη βάση, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στα στρατεύματα ακτινοβολίας, χημικής και βιολογικής άμυνας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Ρωσία πάντα έτοιμη για ειρήνη

Η εκπρόσωπος είχε επαναλάβει ακόμη την ετοιμότητας της Ρωσίας επιβεβαίωσε για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία το 2022, σχολιάζοντας τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα για διάλογο με τη Μόσχα για την επίλυση της τρέχουσας σύγκρουσης σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν τον Χάρτη του ΟΗΕ - κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία.
Τον Νοέμβριο του 2023, ο επικεφαλής της παράταξης του κόμματος Υπηρέτης του Λαού του Zelensky και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών, David Arakhamia, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα μπορούσαν να είχαν τελειώσει την άνοιξη του 2022, αλλά οι αρχές του Κιέβου δεν συμφώνησαν στην ουδετερότητα, γιατί μετά από διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά στην Κωνσταντινούπολη, ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Johnson κάλεσε την Ουκρανία να μην υπογράψει τίποτα με την Ρωσία και «απλώς να πολεμήσει».
Η Maria Zakharova υπενθύμισε επίσης ότι η Ρωσία έχει ήδη επιδείξει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο εγκαινιάζοντας τις συμφωνίες του Μινσκ και την εδραίωση τους με τη μορφή ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την Maria Zakharova, ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες που ανάγκασαν τον Zelensky να απαγορεύσει στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί.
Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι ο Blinken δεν θέλει να θυμάται ότι ήταν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία αγνόησαν εσκεμμένα τη διεθνή νομική λύση στην ουκρανική κρίση, συμμετέχοντας στο σχήμα της Νορμανδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης