Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία απειλεί τη JPMorgan με κατάσχεση των assets στη Ρωσία – Τι θα γίνει με τους λογαριασμούς τύπου C

Η Ρωσία απειλεί τη JPMorgan με κατάσχεση των assets στη Ρωσία – Τι θα γίνει με τους λογαριασμούς τύπου C
Πώς η Ρωσία μπορεί να κατάσχει χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και τίτλους ξένων επενδυτών μέσω νομικών διαδικασιών
Η JPMorgan Chase ανακοίνωσε την Τετάρτη 1 Μαΐου ότι τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρωσία ενδέχεται να κατασχεθούν μετά την υποβολή αγωγών σε ρωσικά και αμερικανικά δικαστήρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 4 Μαΐου.
Την ίδια ώρα, ρωσικό δικαστήριο ακύρωσε την κατάσχεση ορισμένων κεφαλαίων της JPMorgan στη Ρωσία στο πλαίσιο δικαστικής διένεξης με τη ρωσική κρατική τράπεζα VTB, ανέφερε το Reuters στις 2 Μαΐου.
Η JPMorgan αντιμετώπισε αρκετές νομικές αντιπαραθέσεις με την VTB κυρίως ως αποτέλεσμα των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ και της Ευρώπης στη Ρωσία και τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα μετά το ξέσπασμα της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης  στη Ουκρανία.
Το ρωσικό δικαστήριο διέταξε αρχικά την κατάσχεση όλων των δεσμευμένων κεφαλαίων στους λογαριασμούς της JPMorgan.
Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, το δικαστήριο αντέστρεψε αυτή την απόφαση και αποφάσισε ότι μόνο ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία της JPMorgan θα κατασχεθούν.
Τα κεφάλαια που δεν μπορούν να κατασχεθούν περιλαμβάνουν «λογαριασμούς τύπου C», που δεν μπορούν να μεταφερθούν εκτός Ρωσίας και τρεχούμενους λογαριασμούς που χρησιμοποιούνται για την πληρωμή προσωπικού και φόρων.
Τα ρωσικά δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι η JPMorgan έχει 243,3 δισεκατομμύρια ρούβλια (2,64 δισεκατομμύρια δολάρια) περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία, 204,7 δισεκατομμύρια από τα οποία είναι σε λογαριασμούς τύπου C.

Το κύμα των κυρώσεων

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αρχικά εκτεταμένες οικονομικές κυρώσεις κατά της VTB Bank.
Η αξία των απαιτήσεων και των εντολών για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων υπερβαίνει τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία της JPMorgan στη Ρωσία, δήλωσε η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ.
Ρωσικό δικαστήριο διέταξε τον περασμένο μήνα την κατάσχεση κεφαλαίων σε λογαριασμούς της JPMorgan, αφού η ρωσική κρατική τράπεζα VTB κατέθεσε αγωγή για να ανακτήσει τα κεφάλαιά της που είχαν δεσμευτεί στο εξωτερικό.
Η JPMorgan κατηγόρησε τα ρωσικά δικαστήρια ότι αγνόησαν τα συμβατικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της τράπεζας και ότι αγνόησαν την αδυναμία της να πραγματοποιήσει διάφορες πληρωμές λόγω της νομοθεσίας περί κυρώσεων.
Η JPMorgan είπε ότι η νομοθεσία  των ΗΠΑ της απαγορεύει να αποδεσμεύει κεφάλαια σε εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της VTB, η οποία περιλήφθηκε στη λίστα κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2022.
Ξεχωριστά, η τράπεζα αναμένει να συνάψει ένα ψήφισμα με μια τρίτη ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ που θα της ζητήσει να πληρώσει ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων ύστερα από για την αναφορά ελλιπών δεδομένων συναλλαγών σε πλατφόρμες εποπτείας των συναλλαγών, ανέφερε.
Αυτή η αρχή είναι Commodity Futures Trading Commission, επισήμανε η πηγή.
Πριν από αυτό, η Fed και το Γραφείο του Ελεγκτή του Νομίσματος είχαν επιβάλει πρόστιμο στην JPMorgan για το ίδιο θέμα.

Οι λογαριασμοί τύπου C

Την ίδια ώρα, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, η Ρωσία μπορεί να κατάσχει χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και τίτλους ξένων επενδυτών.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για ανάληψη κεφαλαίων από λογαριασμούς τύπου C.
Οι ξένοι επενδυτές χρησιμοποιούν τραπεζικούς λογαριασμούς C για να πληρώνουν φόρους, δασμούς, τέλη και άλλες υποχρεωτικές πληρωμές.
Τα χρησιμοποιούν επίσης για να αγοράσουν ομοσπονδιακά ομόλογα δανείου.
Πιστεύεται ότι οι λογαριασμοί τύπου C συγκεντρώνουν συνολικά ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια (από την άνοιξη του 2023).
Η Ρωσία ενδέχεται να λάβει τέτοια μέτρα ως απάντηση στην κίνηση των ΗΠΑ της 20ής Απριλίου να κατάσχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος της Ουκρανίας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι οι νομικές υπηρεσίες οποιασδήποτε τράπεζας θα μπορούσαν να κατανοήσουν τις καταστροφικές συνέπειες τέτοιων ενεργειών.
Σύμφωνα με τον Vladimir Yazev, διαχειριστή επενδυτικού χαρτοφυλακίου στην Aigenis, η ρωσική κυβέρνηση ενδέχεται να αποσύρει κεφάλαια από λογαριασμούς τύπου C υπέρ του κράτους.
Η Ρωσία μπορεί επίσης να μπλοκάρει περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε μη φιλικές χώρες.
Άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι ξένοι τίτλοι στη Ρωσία θα μπορούσαν να δημευθούν εάν οι ιδιοκτήτες τους αρνηθούν να συμμετάσχουν στον μηχανισμό ανταλλαγής ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Με αυτόν τον μηχανισμό σε ισχύ, οι Δυτικοί θα μπορούσαν να λάβουν δεσμευμένες συμμετοχές Ρώσων σε ξένους τίτλους και οι Ρώσοι θα λάμβαναν δεσμευμένες συμμετοχές δυτικών επενδυτών σε ρωσικούς τίτλους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης