Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ρωσική παλίρροια πανικοβάλλει Ουκρανούς - Ο Ζelensky συγκάλεσε εκτάκτως στρατό – Παραδοχή Sullivan (ΗΠΑ): Όλα μάταια

Η ρωσική παλίρροια πανικοβάλλει Ουκρανούς - Ο Ζelensky συγκάλεσε εκτάκτως στρατό – Παραδοχή Sullivan (ΗΠΑ): Όλα μάταια
Οι Ρώσοι δηλώνουν σε Macron και ΝΑΤΟ σας περιμένουμε, κανείς δεν θα φύγει ζωντανός από το Donbass… - Jake Sullivan (Εθνική Ασφάλεια ΗΠΑ) στους Financial Times: Η νέα αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία δεν θα ανακόψει τους Ρώσους που προελαύνουν
(upd 24) Ο Ρωσικός στρατός συνεχίζει την δυναμική του προέλαση δυτικά βορειοδυτικά της Avdiivka εκεί που πραγματικά ο Ουκρανικός στρατός έχει υποστεί πανωλεθρία…
Μάλιστα οι Ρώσοι έσπασαν και την δεύτερη γραμμή άμυνας υποχρεώνοντας το Ουκρανικό στράτευμα υπό τον Zelensky να διατάξει σύγκλιση της Ουκρανικής διοίκησης και να ζητήσει να πολεμήσουν μέχρι τέλος…
Την Κυριακή του Πάσχα ο ρωσικός στρατός κατέλαβε πλήρως το Ocheretino, άλλοτε προπύργιο των Ουκρανών.
Ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης και έφθασαν να εξετάζουν μέχρι και την στράτευση άτεκνων γυναικών… ενώ στο πασχαλινό του μήνυμα ο πρόεδρος Zelensky κάλεσε τους πολίτες του να προσευχηθούν για την νίκη!
Ο Macron ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι εάν σπάσει η δεύτερη άμυνα της Ουκρανίας πρέπει το ΝΑΤΟ να στείλει στρατό… και οι Ουκρανοί φαίνεται να εξετάζουν να ζητήσουν από το ΝΑΤΟ να στείλει στρατό.
Οι ρώσοι δηλώνουν σε Macron και ΝΑΤΟ σας περιμένουμε, κανείς δεν θα φύγει ζωντανός από το Donbass…
Εν τω μεταξύ ο Jake Sullivan Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ σε δηλώσεις στην βρετανική εφημερίδα Financial Times προέβη σε μια ωμή παραδοχή, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους ρώσους θα κερδίσουν πολλά εδάφη.
Με στρατιωτικούς όρους οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει εκπληκτική πρόοδο ειδικά σε Avdiivka, Chasiv Yar, Kupyansk, ωστόσο στο Vuhledar συνεχίζουν να έχουν απώλειες αρμάτων μάχης...
Ο ρωσικός στρατός διεκδικεί τη μία νίκη μετά την άλλη,
προχωρώντας προς διαφορετικές κατευθύνσεις στα ουκρανικά μέτωπα.
Στις 4 Μαΐου, Ρώσοι στρατιωτικοί ύψωσαν τη σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο χωριό Kotlyarovka στην κατεύθυνση Kupyansk στην περιοχή Kharkiv.

Μεγάλη ρωσική επιτυχία βορειοδυτικά της Avdiivka, κατελήφθη το Ocheretino – Καταρρέουν οι Ουκρανικές άμυνες

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Κυριακή του Πάσχα (5/5/2024) το χωριό Ocheretino στο Donetsk της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε επισήμως η Μόσχα.
Το χωριό, που βρίσκεται βορειοδυτικά της Avdiivka, άλλοτε προπύργιο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που καταλήφθηκε τον Φεβρουάριο 2024, είχε πληθυσμό πριν από τον πόλεμο περίπου 3.000 κατοίκους.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Ocheretino με μονάδες της ομάδας μάχης «Κέντρο»
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ρωσικός στρατός απέκρουσε οκτώ αντεπιθέσεις των Ουκρανών στις περιοχές Novokalinovo, Ocheretino, Solovyevo, Berdychey, Semenovka και Netailovo στο Donetsk.
Ως αποτέλεσμα των μαχών με την ομάδα «Κέντρο», οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν: έως 380 στρατιώτες (νεκροί, τραυματίες) και ένα αμερικανικό τανκ Abrams και δύο οχήματα μάχης πεζικού, συμπεριλαμβανομένου ενός Bradley από τις ΗΠΑ.
Εξάλλου οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια αξιοσημείωτη τακτική προέλαση βορειοδυτικά της Avdiivka κοντά στο Arkhanhelske τη νύχτα της 3ης προς 4 Μαΐου, πιθανότατα μετά από απόφαση της Ουκρανίας να αποσυρθεί από την περιοχή στις 3 Μαΐου
Το «Lavina» το Τάγμα της 132ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Τυφεκιοφόρων (1ο Σώμα Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk) ύψωσε σημαία στο Arkhanhelske.
Πρόσθετες γεωγραφικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν στις 4 Μαΐου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στα ανατολικά προάστια του Arkhanhelske.
Η ρωσική κατάληψη του Arkhanhelske δείχνει επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το Keramik και το Novokalynove (και τα δύο νοτιοανατολικά του Arkhanhelske).
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 3 Μαΐου δείχνει τις ουκρανικές δυνάμεις να αποσύρονται από το βόρειο Arkhanhelske και οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στον οικισμό τη νύχτα στις 3 προς 4 Μαΐου μετά την ουκρανική αποχώρηση.
Οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να αποφάσισαν να ανταλλάξουν χώρο με χρόνο καθώς περιμένουν την άφιξη της αμερικανικής βοήθειας στην πρώτη γραμμή σε κλίμακα τις επόμενες εβδομάδες – μια κατάλληλη απόφαση για μια δύναμη που δεν διαθέτει πόρους που κινδυνεύει καταρρεύσει.
 Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να επιλέγουν να εκμεταλλευτούν την περιοχή όπου είναι πιο πιθανό να πετύχουν τακτικά κέρδη στο εγγύς μέλλον, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα συνεχίσουν να κινούνται βόρεια προς το Toretsk ή θα επιστρέψουν στην προηγούμενη εστίασή τους στο Pokrovsk στα βορειοδυτικά.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη δεσμεύσει την αξία μάχης περίπου μιας μεραρχίας (αποτελούμενη κυρίως από τέσσερις ταξιαρχίες της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας [CMD]) στην πρώτη γραμμή βορειοδυτικά της Avdiivka και σύμφωνα με πληροφορίες συνέχιζαν να εισάγουν πρόσθετες δυνάμεις σε αυτή τη γενική περιοχή.

Ισχυρές εκρήξεις στο Kharkiv

Εκρήξεις συγκλόνισαν την Κυριακή (5/5/2024) το Kharkiv στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Igor Terekhov.
«Ακούγονται εκρήξεις στο Kharkiv», έγραψε ο δήμαρχος στο κανάλι του στο Telegram.
Συναγερμός αεροπορικής επιδρομής έχει κηρυχθεί σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, σύμφωνα με την επίσημη πηγή για την ειδοποίηση του πληθυσμού.
Οι σειρήνες ήχησαν στις περιοχές Dnepropetrovsk, Poltava, Sumy και Kharkiv.

Οι Ρώσοι χτύπησαν με σφοδρότητα το Slavyansk – Εικόνες καταστροφής στον θερμοηλεκτρικό σταθμό της Donbasenergo

Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός του Slayansk στο τμήμα τoυ Donetsk, που ελέγχεται από την Ουκρανία, υπέστη σοβαρές ζημιές, δήλωσε ο Vladimir Proskunin, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης Nikolaevka , που διορίστηκε από τις ουκρανικές αρχές, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Public TV.
«Στις 10:35 το πρωί της Κυριακής (5/5/2024) ο βομβαρδισμός του TPP Slavyanskaya της Donbasenergo.
Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού, μια σειρά εγκαταστάσεις στον σταθμό υπέστησαν ζημιές.
Το Slavyanskaya TPP βρίσκεται στην πόλη Nikolaevka κοντά στο Slavyansk στο ελεγχόμενο από το Κίεβο τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
Όπως είπε νωρίτερα την Κυριακή (5/5/2024) ο επικεφαλής του υπουργείου Ενέργειας της Ουκρανίας, ότι η ζημιά στον ενεργειακό τομέα της χώρας μετά τις τελευταίες εκρήξεις ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Σύμφωνα με τον υπουργό, τις πιο σοβαρές ζημιές υπέστησαν οι εγκαταστάσεις θερμικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, καθώς και τα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ουκρανία: Ύποπτη υποτίμηση του κόστους των ρωσικών χτυπημάτων στον ενεργειακό τομέα – Το καθεστώς Zelensky κατέβηκε από τα 12 δισ δολ στο…1 δισ

Οι ζημιές στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας μετά τις τελευταίες εκρήξεις από τα ρωσικά πλήγματα ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Ενέργειας της χώρας, German Galushchenko.
«Σήμερα μιλάμε για απώλειες άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Είναι προφανές ότι η ζημιά θα αυξηθεί», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό, τις πιο σοβαρές ζημιές υπέστησαν οι εγκαταστάσεις θερμικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, καθώς και τα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι «αρκετά περίπλοκη».
Τον Απρίλιο 2024 είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία τεράστια ποσότητα παραγωγής ενέργειας.
Ζήτησε από τον πληθυσμό της χώρας να προετοιμαστεί για πιθανά black out ήδη την άνοιξη και το καλοκαίρι και να αγοράσει γεννήτριες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε τον Νοέμβριο ότι η ζημιά στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου ανήλθε σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια, με περισσότερο από το 50% της υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας να έχει υποστεί ζημιές τον χειμώνα του 2022/2023.
Η Ουκρανία ήταν αρχικά πιο έτοιμη και ικανή να προστατεύσει την ενεργειακή της υποδομή τους πρώτους μήνες του χειμώνα, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες «περισσότερα drones και περισσότεροι πύραυλοι φτάνουν στο στόχο τους», είπε ο Timchenko, καθώς η χώρα αγωνίζεται να αναπτύξει επαρκή αεράμυνα εν μέσω εξάντλησης των δυτικών πυρομαχικών .

Πασχαλινό μήνυμα Zelensky: Ας προσευχηθούμε για την νίκη...

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky κάλεσε στο πασχαλινό του μήνυμα τους συμπατριώτες του να προσευχηθούν ο ένας για τον άλλον αλλά και για τους στρατιώτες που πολεμούν στο μέτωπο, τονίζοντας ότι η χώρα πολεμά πλέον 802 ημέρες εναντίον της Ρωσίας επιδιώκοντας τη νίκη και ότι ο Θεός --που έχει «μια ουκρανική σημαία στον ώμο του»-- είναι σύμμαχος του Κιέβου.
«Ας προσευχηθούμε ο ένας για τον άλλον.
Όταν ήρθαμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον, πάψαμε να είμαστε ξένοι... Και πιστεύουμε ότι ο Θεός έχει την ουκρανική σημαία στον ώμο του.
Οπότε, με έναν τέτοιο σύμμαχο, η ζωή σίγουρα θα νικήσει τον θάνατο», δήλωσε ο Zelensky στο βίντεο που ανήρτησε στο Telegram, στο οποίο εμφανίζεται να φορά ένα παραδοσιακό, κεντητό ουκρανικό πουκάμισο – τη βισιβάνκα- και ένα παντελόνι παραλλαγής.
Ο Zelensky, ο οποίος είναι εβραίος, ζήτησε από τους Ουκρανούς να προσευχηθούν πρώτα απ’ όλα για τους στρατιώτες που θα γιορτάσουν το Πάσχα στα χαρακώματα, ώστε να επιστρέψουν ζωντανοί στα σπίτια τους, αλλά και για τη χώρα και τους ανθρώπους, το πνεύμα των οποίων «δεν μπορεί να καμφθεί» και οι οποίοι θα δουν κάποια ημέρα την Ουκρανία ελεύθερη.
«Οι Ουκρανοί γονατίζουν μόνο για να προσευχηθούν», υπογράμμισε, «Και ποτέ μπροστά σε εισβολείς και κατακτητές».

Jake Sullivan (Εθνική Ασφάλεια ΗΠΑ) στους Financial Times: Η νέα αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία δεν θα ανακόψει τους ρώσους που προελαύνουν

Η βοήθεια προς την Ουκρανία που εγκρίθηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ, δεν θα μπορέσει να εμποδίσει τη Ρωσία να επιτύχει μεγάλες νίκες στο μέτωπο, παραδέχθηκε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Jake Sullivan στην βρετανική εφημερίδα Financial Times.
«Ο Jake Sullivan είπε ότι αναμένει ακόμα «ρωσικές επιτυχίες» στην πρώτη γραμμή «την επόμενη περίοδο», παρά το νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα», αναφέρουν οι Financial Times.
Την ίδια στιγμή, ο Jake Sullivan είπε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να προχωρήσει στην επίθεση το 2025.
Όπως σημειώνουν οι  Financial Times αυτά τα λόγια του Jake Sullivan καταδεικνύουν πώς βλέπει ο Λευκός Οίκος την εξέλιξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία εάν ο Biden  κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Οποιαδήποτε νέα ουκρανική επίθεση το 2025 θα εξαρτηθεί από την αυξημένη χρηματοδότηση του Κογκρέσου και την έγκριση του Λευκού Οίκου, όμως ο Trump, ο πρώην πρόεδρος και  υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, είναι δύσπιστος σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία και έχει δεσμευτεί να προσπαθήσει να τερματίσει γρήγορα τη σύγκρουση και να πιέσει για μια διευθέτηση. μέσω διαπραγματεύσεων», αναφέρουν οι Financial Times.

Macron (Πρόεδρος Γαλλίας): Εάν χάσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα χρειαστεί μόλις ένα δευτερόλεπτο για να μας απειλήσει

Σχεδόν σχιζοφρενικές είναι και οι νέες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron.
Από τη μία τονίζει την ανάγκη διαλόγου με τη Ρωσία και από την άλλη επισημαίνει πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για την Ευρώπη εάν η Μόσχα κερδίσει στην Ουκρανία.
«Κάνουμε το σωστό αφήνοντας τις πόρτες ανοιχτές για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία», είπε ο Macron σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Tribune.
«Διαφορετικά, θα είχαμε εγκαταλείψει τη διεθνή τάξη καθώς και την ειρήνη και την ασφάλεια», επισημαίνει.
Παράλληλα σημειώνει ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η πολιτική της «στρατηγικής ασάφειας» όσον αφορά στη Ρωσία.
Επισημαίνει επίσης ότι οι τεχνικές δυνατότητες και το βεληνεκές των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων θέτουν σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές χώρες.
«Αν μιλάμε για την Ουκρανία, η ασφάλεια των Ευρωπαίων διακυβεύεται, επειδή αυτή η χώρα βρίσκεται περίπου 1.500 χιλιόμετρα από τα σύνορά μας», σημείωσε ο Macron.
«Εάν η Ρωσία κερδίσει, τότε θα χρειαστεί μόνο ένα δευτερόλεπτο για να μην υπάρχει ασφάλεια για τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία ή τη χώρα μας», πρόσθεσε.
«Η ισχύς και το βεληνεκές κρούσης των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων θέτουν σε κίνδυνο όλους μας», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Γαλλία δεν μπορεί να αντέξει έναν πόλεμο υψηλής έντασης στην Ουκρανία – Μετά από δύο μέρες δεν θα είχε πυραύλους

Μία σύγκρουση στην Ουκρανία εξακολουθεί να παρουσιάζει τεράστιες επιχειρησιακές δυσκολίες και η Γαλλία όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να αναμετρηθούν με τη Ρωσία.
Το Παρίσι, για παράδειγμα, μπορεί να στείλει γρήγορα όχι περισσότερους από 20.000 άνδρες.
Αλλά πάνω από όλα, δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει μια παρατεταμένη σύγκρουση.
Σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της Στρατηγικής Πολεμικής Αεροπορίας Bruno Maigret, που αναφέρεται σε κοινοβουλευτική έκθεση, σε μια σύγκρουση υψηλής έντασης η γαλλική Πολεμική Αεροπορία δεν θα είχε άλλα αεροσκάφη διαθέσιμα σε 10 ημέρες και πιθανότατα, δεν θα είχε διαθέσιμους πυραύλους μετά από δύο ημέρες.
Παρόμοιες εκτιμήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις χειρότερες, ισχύουν για τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές χώρες: έλλειψη πυροβολικού, γραμμές παραγωγής στρατιωτικής βιομηχανίας με μεγάλους χρόνους παράδοσης και ασυμβίβαστες με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, άκρως επαγγελματικοί στρατοί και επομένως με μειωμένους αριθμούς, σίγουρα μη συγκρίσιμους με αυτούς των χωρών όπου ισχύει η μαζική επιστράτευση.
Χωρίς να υποτιμάται η έλλειψη πρώτων υλών, που δεν θα βοηθούσε την πολεμική προσπάθεια ακόμη και σε ενδεχόμενη πολεμική οικονομία.

Alexey Goncharenko (Ουκρανός βουλευτής): Η Ουκρανία θα ζητήσει την βοήθεια στρατευμάτων από την Δύση λόγω έλλειψης στρατιωτών

Η Ουκρανία μπορεί να ζητήσει να σταλούν ευρωπαϊκά στρατεύματα εάν δεν έχει αρκετές δικές της δυνάμεις στη σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε ο βουλευτής της Ουκρανίας Alexey Goncharenko στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI.
«Αν η κατάσταση στο μέτωπο μας δείξει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να σταματήσει την Ρωσία του Putin τότε, ναι, πιστεύω ότι είναι απολύτως πιθανό να ζητήσουμε στρατεύματα» δήλωσε ο Alexey Goncharenko.
Πρόσφατα ο Macron, σε συνέντευξή του στον Economist, είπε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία εάν η Ρωσία διαπεράσει την πρώτη γραμμή και εάν το ζητήσει και επίσημα η Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Macron, «πολλές χώρες της ΕΕ» συμφώνησαν με την Γαλλία για αυτό το θέμα.
Η Ρωσία σημείωσε αργότερα ότι δίνει προσοχή στα λόγια του Macron ότι το θέμα της αποστολής στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία συζητήθηκε στην Ευρώπη και η θέση του για την πρόκληση στρατηγικής ήττας στη Ρωσία είναι επίσης γνωστή.
Ορισμένες χώρες που συμμετέχουν στην διάσκεψη του Παρισιού για την Ουκρανία διατηρούν «μια αρκετά νηφάλια εκτίμηση των πιθανών κινδύνων μιας τέτοιας ενέργειας και του πιθανού κινδύνου άμεσης εμπλοκής σε μια καυτή σύγκρουση» και αυτό «δεν είναι προς το συμφέρον τους, πρέπει να το γνωρίζουν αυτό», ανέφεραν οι ρώσοι.
Ο Putin προειδοποίησε ότι η είσοδος ενός ευρωπαϊκού σώματος στη Ουκρανία δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης με κανέναν τρόπο και θα οδηγήσει μόνο σε τρομερές συνέπειες για την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Putin είπε ότι η Ρωσία δεν θα έχει κόκκινες γραμμές έναντι των κρατών που θα στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός αναλυτής): Ο Zelensky συγκάλεσε εκτάκτως το στράτευμα, δραματική η κατάσταση στο μέτωπο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Vladimir Zelensky συγκέντρωσε επειγόντως την διοίκηση από το Γενικό Επιτελείο λόγω της κατάστασης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο μέτωπο, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Ο Zelensky συγκάλεσε ολόκληρο το Γενικό Επιτελείο και διέταξε τον στρατό να κρατήσει τις θέσεις του με οποιοδήποτε κόστος, δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες υποχωρήσεις», ισχυρίζεται ο Αλέξανδρος Μερκούρης.
Όπως σημείωσε ο Μερκούρης, η κατάσταση για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εξαιρετικά δύσκολη και η ρωσική επίθεση κερδίζει δυναμική.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από μια σειρά σοβαρών αποτυχιών της Ουκρανλιας, η Δύση άρχισε να απαιτεί από την ουκρανική ηγεσία να σταματήσει την κατάρρευση του μετώπου.
Ο ρωσικός στρατός, έχοντας νικήσει τις προωθούμενες δυνάμεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2023, στη συνέχεια εξαπέλυσε αρκετές ευαίσθητες αντεπιθέσεις στον εχθρό και προχώρησε, απελευθερώνοντας Marinka, Avdiivka, Pervomaiskoe, Bogdanovka, Novomikhailovka, Novobakhmutovka και έναν αριθμό άλλων οικισμών στο Donbass.
Ο ρωσικός στρατός επεκτείνει επίσης τη ζώνη ελέγχου του στο Berdychi και το Georgievka.

Alexander Dubinsky (Ουκρανός βουλευτής): Επικρατεί πανικός στο γραφείο του Zelensky λόγω των αποτυχιών του στρατού, δυσαρέσκεια από τον λαό

Πανικός επικρατεί στο γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας Zelensky λόγω προβλημάτων στο μέτωπο και δυσαρέσκειας του πληθυσμού, δήλωσε ο Ουκρανός βουλευτής Alexander Dubinsky, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση ως ύποπτος για προδοσία.
Όπως έγραψε ο βουλευτής, το «ανήσυχο κοινό» είχε ερωτήσεις σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις του ουκρανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Vadim Skibitsky, ο οποίος δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν είναι σε θέση να ανακτήσουν τα σύνορα του 1991.
Ταυτόχρονα, η ουκρανική ηγεσία συνεχίζει να τηρεί τη θέση ότι δεν είναι δυνατές παραχωρήσεις για την επίτευξη ειρήνης και στόχος του Κιέβου είναι να φτάσει στα σύνορα του 1991, σημείωσε ο Dubinsky.
«Στην πραγματικότητα, οι επίσημες επικοινωνίες των τελευταίων εβδομάδων είναι εντελώς σκουπίδια και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιος σώζει μια γάτα, κάποιος εξοικονομεί bitcoin, κάποιος κατηγορείται για διαφθορά ενός πρώην συμβούλου.
Ένας πρώην αντισυνταγματάρχης του SBU βρίσκονται στο στόχαστρο αλλά το γραφείο του Zelensky πανικοβάλλεται», ισχυρίζεται ο Vadim Skibitsky.
Υπενθύμισε δημοσιεύματα στον δυτικό Τύπο για τον κίνδυνο περαιτέρω υποχώρησης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και την απώλεια εδαφών.
Την ίδια στιγμή, το γραφείο του Zelensky δεν ξέρει πώς να πραγματοποιήσει μαζική κινητοποίηση Ουκρανών.
Επιπλέον, η κατάσταση θερμαίνεται σε σχέση με το «πρόβλημα του Μαΐου» που λήγει η θητεία του Zelensky και εάν η καλοκαιρινή διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία αποτύχει αυτό «θα είναι το φινάλε», είπε ο Vadim Skibitsky.
«Εν τω μεταξύ, μέσα ο πληθυσμός βουίζει, ο οποίος δεν ηρεμεί από την υστερία του συμβούλου του επικεφαλής του γραφείου του Zelensky Mikhail Podolyak.
Το επίπεδο της δυσαρέσκειας είναι εκτός γραφημάτων
Και μόνο η απαγόρευση του Telegram δεν θα τον ηρεμήσει», συνόψισε ο Dubinsky.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Διοικητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Alexander Syrsky, αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο για τον ουκρανικό στρατό.
Σύμφωνα με τον Alexander Syrsky, τα πιο καυτά σημεία παραμένουν ο Ivanovskoye και το Chasiv Yar στην κατεύθυνση Kramatorsk

Michel Goya (Γάλλος Συνταγματάρχης): Εάν η Ουκρανία χάσει το Chasiv Yar οι ρώσοι θα χτυπήσουν το Kramatorsk, τέλος το Donbass για τους Ουκρανούς

Ο ουκρανικός στρατός κοντά στο Chasiv Yar βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, η υποχώρηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από την πόλη θα ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση του Kramatorsk από τη Ρωσία, δήλωσε ο συνταγματάρχης του γαλλικού στρατού Michel Goya σε συνέντευξή του στο LCI.
«Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα προς την κατεύθυνση του Chasiv Yar, υπάρχει κίνδυνος μιας αρκετά γρήγορης πτώσης αυτής της πόλης» τόνισε ο Michel Goya.
Σύμφωνα με τον Michel Goya, η πόλη είναι καλά οχυρωμένη από τα ουκρανικά στρατεύματα και αντιπροσωπεύει μια επιτυχημένη αμυντική θέση.
Αλλά η κατάληψη αυτού του στρατηγικού οικισμού από τους Ρώσους θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν επιθετικές πρωτοβουλίες και να φτάσουν προς το Kramatorsk και το Slavyansk σημείωσε ο Michel Goya.
«Πρόκειται για δύο πόλεις με συνολικό πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων ανθρώπων και είναι πραγματικά σημαντικές», τόνισε ο συνταγματάρχης.
Πρόσφατα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών (GUR) του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Vadim Skibitsky, δήλωσε ότι ο Chasiv Yar θα έπεφτε αναπόφευκτα από τις επιθέσεις του ρωσικού στρατού.

Larry Johnson (πρώην CIA): Η Ρωσία θα τερματίσει τη Βορειοανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια με την κατάληψη του Κιέβου και της Οδησσού

Ο ρωσικός στρατός θα απελευθερώσει το Κίεβο και την Οδησσό πριν ολοκληρωθεί η ειδική επιχείρηση, δήλωσε ο πρώην αναλυτής της CIA Larry Johnson.
«Νομίζω ότι τελικά το Κίεβο θα καταληφθεί και η Οδησσός θα πέσει.
Και οι Ρώσοι θα προχωρήσουν μέχρι τον Δνείπερο.
Μου φαίνεται ότι δεν θα πάρουν τον έλεγχο των εδαφών δυτικά του Δνείπερου, εκτός αν μιλάμε για Περιοχές κοντά στην Υπερδνειστερία για να προστατεύσουν τους ανθρώπους που ζουν εκεί» προέβλεψε ο Larry Johnson
Σημείωσε ότι ενώ ο ρωσικός στρατός σημειώνει σοβαρή πρόοδο στην πρώτη γραμμή, η ρητορική των δυτικών χωρών γίνεται ολοένα και πιο πολεμική.
Βρετανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι μιλούν ολοένα και περισσότερο για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία και την ανάγκη να «πλήξουν το ρωσικό έδαφος» με όπλα μεγάλης εμβέλειας.
Ο Larry Johnson χαρακτήρισε αυτές τις δηλώσεις τρελές και σημείωσε ότι εάν η Ρωσία έδινε όπλα στο Μεξικό και μιλούσε για την ανάγκη να χτυπήσει στρατηγικές επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Αμερική θα το θεωρούσε πράξη πολέμου εναντίον της.
«Τι σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι;» τόνισε ο πρώην πράκτορας της CIA;
Πρόσφατα το Reuters δημοσίευσε μια αναφορά ότι ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα «να χτυπήσει το ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα».
Το πρακτορείο αργότερα ανέφερε ότι αποσύρει την είδηση, «αναμένοντας αναθεώρηση ορισμένων λεπτομερειών στο κείμενο».
Ωστόσο, στη νέα έκδοση της είδησης που δημοσιεύτηκε, το απόσπασμα σχετικά με το «δικαίωμα» της Ουκρανίας να χτυπήσει ρωσικό έδαφος παρέμεινε αμετάβλητο.

Scott Ritter (πρώην CIA): Η CIA ετοιμάζει πραξικόπημα στη Γεωργία λόγω του νόμου για τους ξένους πράκτορες

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ θέλει να πραγματοποιήσει πραξικόπημα στη Γεωργία την πρώην σοβιετική δημοκρατία, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Scott Ritter.
«Η αναταραχή στη Γεωργία θα συνεχίσει να κλιμακώνεται.
Η βία θα συνεχιστεί το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.
Η ιδέα είναι να οδηγηθεί το κόμμα του Γεωργιανού Ονείρου στην κατάρρευση, έτσι ώστε κατά τις εκλογές του Οκτωβρίου οι προβοκάτορες της CIA να κερδίσουν την εξουσία.
Τώρα παρακολουθούμε κυριολεκτικά ζωντανά το πραξικόπημα που προσπαθεί να πραγματοποιήσει η CIA», πιστεύει ο Scott Ritter.
Όπως σημείωσε ο Scott Ritter, η αστυνομία ενεργεί προσεκτικά σε αυτή την υπόθεση, αλλά εξακολουθεί να λιθοβολείται.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, προέβλεψε.
Σύμφωνα με πρώην αξιωματικό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η CIA ονειρεύεται να εφαρμόσει το ίδιο σενάριο στη Ρωσία.
Στις 7 Μαρτίου 2023, το Κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για τους ξένους πράκτορες σε πρώτη ανάγνωση.
Μετά από αυτό, άρχισαν μαζικές συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας, τις οποίες έπρεπε να διαλύσει η αστυνομία.
Αργότερα οι αρχές απέσυραν το έγγραφο.
Στις 3 Απριλίου 2024, το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο επανέφερε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ονομάζεται «Για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής».
Εξήγησαν ότι τώρα, αντί για τον όρο «πράκτορας ξένης επιρροής», το κείμενο χρησιμοποιεί τη διατύπωση «μια οργάνωση που επιδιώκει τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης» και το υπόλοιπο περιεχόμενο παραμένει το ίδιο.
Μετά από αυτό, οι διαδηλώσεις στην Τιφλίδα στην πρωτεύουσα ξεκίνησαν ξανά.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο νόμος είναι ανάλογος του ρωσικού.
Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε παράλογες τέτοιες δηλώσεις, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη χώρα που δημιούργησε ένα σύστημα για την καταπολέμηση ξένων πρακτόρων ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Maria Zakharova (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Η Ρωσία θα απαντήσει στις εχθρικές ενέργειες των χωρών της Βαλτικής με ασύμμετρα μέτρα

Η Ρωσία θα απαντήσει στις εχθρικές ενέργειες των χωρών της Βαλτικής με ασύμμετρα μέτρα στον οικονομικό και διαμετακομιστικό τομέα, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova
«Θα απαντήσουμε επίσης στις εχθρικές ενέργειες των χωρών της Βαλτικής με ασύμμετρα μέτρα, κυρίως στον οικονομικό και τον διαμετακομιστικό τομέα», είπε η Maria Zakharova.
Η διπλωμάτης υπενθύμισε ότι τα αντίποινα που έγιναν, συμπεριλαμβανομένου του επαναπροσανατολισμού των ροών φορτίου προς τα βορειοδυτικά λιμάνια της Ρωσίας, είχαν εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία των δημοκρατιών της Βαλτικής.
Η Maria Zakharova πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί διπλωματικά μέτρα για να επηρεάσει τις χώρες της Βαλτικής, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά ανεπιθύμητη τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων λόγω του γεγονότος ότι πολλοί ρωσόφωνοι ζουν στα κράτη της Βαλτικής, μεταξύ των οποίων και Ρώσοι πολίτες.
«Η παύση των δραστηριοτήτων των διπλωματικών αποστολών σε αυτή την κατάσταση θα σήμαινε ότι οι πολίτες της χώρας μας που ζουν στη Βαλτική και εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας θα έμεναν μόνοι με την αστυνομική βαρβαρότητα», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Τσεχία ανακάλεσε επισήμως τον πρεσβευτή της στη Ρωσία

Η τσεχική κυβέρνηση ανακάλεσε επίσημα τον πρεσβευτή της χώρας στη Ρωσία Vitezslav Pivonka, ο οποίος επέστρεψε στην Πράγα στα τέλη του 2022, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων CTK επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών.
Το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου ειδήσεων, ενημέρωσε ότι ο Pivonka θα αποχωρήσει από τη θέση του πρέσβη στα τέλη Μαΐου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Jan Lipavsky εξέφρασε νωρίτερα την ευγνωμοσύνη του για το έργο του στη Μόσχα.
Στην πραγματικότητα, επικεφαλής της πρεσβείας της Τσεχίας στη Ρωσία είναι ο επιτετραμμένος Jan Ondrejka μετά την αναχώρηση του Pivonka για την Πράγα.
Οι τσεχικές αρχές σχεδιάζουν να στείλουν νέο πρεσβευτή στη Μόσχα.
Οι σχέσεις μεταξύ Πράγας και Μόσχας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Τσεχικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Daniel Kostoval ενδέχεται να αντικαταστήσει τον Pivonka.
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι ο Jan Ondrejka δεν θα παραστεί στην επικείμενη ορκωμοσία του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στις 7 Μαΐου, επικαλούμενος την παρούσα κατάσταση των διμερών σχέσεων.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος ευχαρίστησε τον Putin για τη στήριξή του στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος συνεχάρη τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin για το Πάσχα, την κύρια χριστιανική εορτή, ευχαριστώντας τον για την υποστήριξη των προσπαθειών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με στόχο την ενίσχυση των πνευματικών και ηθικών αξιών.
«Θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη μου προς εσάς για την ακλόνητη προσοχή σας στη δραστηριότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και για την ενεργή υποστήριξή σας στις διάφορες προσπάθειές της που στοχεύουν στην ενίσχυση των διαρκών πνευματικών και ηθικών αξιών στην κοινωνία, την πατριωτική παιδεία και την ενότητα του λαού μας, ενισχύοντας την πραγματική κυριαρχία της Ρωσίας», αναφέρεται στο συγχαρητήριο μήνυμα που ανέβηκε στον ιστότοπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Luhansk_Battle_Map_Draft_May_4_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_May_4_2024.png

Vremivka_-_Marinka_Battle_Map_Draft_May_4_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης