Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ολιγάρχες που στήριξαν Zelensky φεύγουν εσπευσμένα από την Ουκρανία – Μυστήριο με τον Zaluzhny που... εξαφανίστηκε

Οι ολιγάρχες που στήριξαν Zelensky φεύγουν εσπευσμένα από την Ουκρανία –  Μυστήριο με τον Zaluzhny που... εξαφανίστηκε
Η Ουκρανία έχει ένα πρόβλημα μεγαλύτερο και από την έλλειψη πυρομαχικών και ανδρών
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Η ταχεία κατάρρευση της ουκρανικής άμυνας, που οδηγεί σε στρατιωτική συντριβή, προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την αποτυχία του καθεστώτος του Κιέβου να διατηρήσει την πρώτη γραμμή.
Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής του μετώπου μήκους 1.000 χιλιομέτρων και εκδιώκουν τον ουκρανικό στρατό από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk μετά την κατάληψη της Avdiivka.
Αφού πάρουν τον έλεγχο του Chasiv Yar και του Ocheretino, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν πρόσβαση σε Slavyansk-Kramatorsk και θα καταστρέψουν την αμυντική γραμμή του καθεστώτος του Κιέβου δυτικά της Avdiivka.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky επέκρινε συνεχώς τη Δύση για δισταγμό να παράσχει συστήματα αεράμυνας, όπλα και πυρομαχικά, αναφέροντάς το ως τον κύριο λόγο για τις αποτυχίες του στρατού του.
Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι η έλλειψη πυρομαχικών δεν ήταν το κύριο ζήτημα του ουκρανικού στρατού.

Η διαφθορά μεγαλύτερο πρόβλημα από την έλλειψη πυρομαχικών

Το Κίεβο προηγουμένως διέθεσε σχεδόν 38 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (960 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή ενός πολυεπίπεδου δικτύου οχυρώσεων.
Ωστόσο, τα ουκρανικά στρατεύματα αποκαλύπτουν ότι οι γραμμές άμυνας μετά βίας υπάρχουν, όπως αναφέρει το Associated Press.
Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι αυτά τα έργα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πέρυσι κατά τη διάρκεια μιας προσωρινής επιχειρησιακής παύσης, αντί εν μέσω υποχώρησης.
«Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι πριν από ένα χρόνο, όταν σχεδιάστηκε ο προϋπολογισμός, οι Ουκρανοί δεν πίστευαν ότι η αντεπίθεση θα αποτύγχανε.
Γενικά, η στρατηγική ήταν να επιτεθούν και να εγκαταστήσουν αμυντικές θέσεις σε νεοαποκτηθέντα εδάφη.
Δηλαδή, οι οχυρώσεις προορίζονταν για επίθεση, όχι άμυνα», δήλωσε στο Sputnik ο Vadim Kozyulin επικεφαλής του Ινστιτούτου Σύγχρονων Διεθνών Σπουδών της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Αλλά η κατάσταση έχει αλλάξει.
Επιπλέον, βλέπουμε ότι αυτό συνέβη γρήγορα, και, πιθανότατα, απροσδόκητα.
Οι Ουκρανοί πιθανότατα είδαν σε τι οδηγούσε, αλλά δεν μπορούσαν να το παραδεχτούν ανοιχτά, επειδή φοβήθηκαν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τη χρηματοδότηση. έπρεπε να διατηρήσει κάποιου είδους αισιοδοξία μεταξύ των δυτικών εταίρων», εξήγησε.
«Το δεύτερο ζήτημα είναι η διαφθορά.
Είναι ένα παλιό ουκρανικό πρόβλημα και δεν γνωρίζουμε την έκτασή του, δεδομένου ότι όλα γίνονται εν μέσω των εχθροπραξιών», συνέχισε ο ειδικός.

teixos_1.jpg

Πού είναι τα χρήματα;

Τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας κλάπηκαν με τη σιωπηρή έγκριση των κυβερνητικών αξιωματούχων της χώρας, υποστηρίζει ο Vadim Mingalev, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και πολιτικός αναλυτής.
Επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι ο Andriy Yermak, ένας Ουκρανός παραγωγός ταινιών που διορίστηκε από τον Zelensky ως επικεφαλής του γραφείου του, επέβλεπε το έργο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος έπαιξε επίσης ρόλο σε αυτή τη φάρσα επισκεπτόμενος τις τοποθεσίες που δεν ήταν τίποτα λιγότερο από τα λεγόμενα… χωριά Potemkin δηλαδή μια εντυπωσιακή πρόσοψη σχεδιασμένη να κρύβει μια άβολη αλήθεια, σημείωσε ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον Mingalev ο θόρυβος γύρω από τη δόση των 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων προέκυψε από την επιθυμία του καθεστώτος του Κιέβου να διαθέσει ένα μέρος αυτών των κεφαλαίων για τα καθυστερημένα κατασκευαστικά έργα οχύρωσης.
«Όπως σε κάθε κατασκευαστικό έργο, πρώτα προετοιμάζεται ένας συγκεκριμένος προϋπολογισμός», είπε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, εξηγώντας πώς μπορεί να έχουν εξαφανιστεί τα χρήματα.

Οι Ουκρανοί ολιγάρχες εγκαταλείπουν τη χώρα

«Ο προϋπολογισμός αυξάνεται στη συνέχεια κατά μιάμιση ή δύο φορές.
Στη συνέχεια, καθώς προχωρά η κατασκευή, μπορεί να ανέβει τρεις φορές και ούτω καθεξής.
Κατά συνέπεια, μια ορισμένη ποσότητα σκυροδέματος, τσιμέντου και άλλων οικοδομικών υλικών δεν... παρέχεται για τις αμυντικές γραμμές.
Αυτό που είναι στα χαρτιά συχνά διαφέρει σημαντικά από αυτό που παραδίδεται στην πραγματικότητα», σημειώνει.
Επιπλέον, πρόσθεσε, τα ίδια άτομα που κλέβουν αυτά τα κεφάλαια είναι υπεύθυνα για την επίβλεψη των δαπανών τους.
Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί γιατί οι ουκρανικές αρχές και οι επιχειρηματίες «πυροβολούν τα πόδια τους» υπονομεύοντας τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας.
«Οι Ουκρανοί ολιγάρχες που υποστηρίζουν τον Zelensky και συνεργάζονται μαζί του καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη και βάζουν τις βάσεις για την αναχώρηση.
Ενώ προετοιμάζονται να φύγουν από την Ουκρανία, δημιουργούν κάποιου είδους δίχτυ οικονομικής ασφάλειας για τον εαυτό τους», εξήγησε ο Mingalev.

Το μυστήριο με τον Zaluzhny

Ο Kozyulin διερωτάται τι απέγινε ο πρώην Ανώτατος Διοικητής Στρατηγός Valery Zaluzhny, ο οποίος διορίστηκε νέος απεσταλμένος της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο, αλλά έκτοτε παραμένει στο σκοτάδι.
Ο ειδικός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνελήφθη ο στρατηγός.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Zaluzhny υποστήριξε ανοιχτά ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε άμυνα, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Zelensky και της αυλής του.
«Νομίζω ότι το πρόβλημα της αμυντικής γραμμής προέκυψε εν μέρει από αυτές τις αντιφάσεις. Δηλαδή, οι πολιτικοί είπαν ότι η Ουκρανία θα προχωρήσει.
Ο στρατός απάντησε ότι δεν υπήρχαν αρκετές δυνάμεις για επίθεση, η Ουκρανία έπρεπε να πάει σε άμυνα.
Αλλά για τους πολιτικούς, αυτό σήμαινε καταστροφικές σχέσεις με τους δυτικούς χορηγούς που περίμεναν γρήγορες επιτυχίες στο πεδίο της μάχης με αντάλλαγμα τα χρήματά τους.
Ως αποτέλεσμα, οι αμυντικές δομές έπεσαν θύματα των εσωτερικών αψιμαχιών», επισημαίνει ο Kozyulin.
Η κατάσταση φαίνεται ζοφερή στη Δύση, η οποία είχε λάβει διαβεβαιώσεις από το καθεστώς του Κιέβου σχετικά με την δημιουργία αμυντικού τείχους και την ικανότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να αντέξουν τη ρωσική προέλαση.
Το καθεστώς Zelensky εξαπάτησε τους χορηγούς του, αυξάνοντας την πιθανότητα εμπλοκής δυτικών πολιτικών στη συστημική διαφθορά της Ουκρανίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης