Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλες ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών στη δημόσια Υγεία

tags :
Μεγάλες ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών στη δημόσια Υγεία
Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) αντιμετωπίζουν τακτικά ελλείψεις φαρμάκων
Την 1η Μαΐου το 2004, δέκα υποψήφιες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων οκτώ πρώην κομμουνιστικές χώρες, ολοκλήρωσαν την πορεία τους προς την ένταξη στην ΕΕ.
Για την ΕΕ των 10, ο οικονομικός μετασχηματισμός ήταν εντυπωσιακός, αλλά οι σημαντικές ανισότητες παραμένουν μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας.
Από το 2004 οι περισσότερες χώρες της ΕΕ10 διπλασίασαν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης (PPS). Το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ της ΕΕ10 και των υφιστάμενων μελών μειώθηκε και το εμπόριο με τα νέα μέλη αυξήθηκε εντυπωσιακά. Παρά την τεράστια οικονομική πρόοδο, υπάρχουν επίμονα χάσματα στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης και στα αποτελέσματα που προκύπτουν.
Οι μέσες δαπάνες της ΕΕ για την υγειονομική περίθαλψη ανέρχονται σε περίπου 11% του ΑΕΠ, αλλά τα ποσοστά σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ10 ήταν πολύ χαμηλότερα, με 6,5% στην Πολωνία και 6,3% στη Ρουμανία (Eurostat 2020).
Ο δείκτης WAIT της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA) για την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες εκτίμησε πέρυσι ότι μπορεί να υπάρχει έως και δεκαπλάσια διαφορά στο χρόνο πρόσβασης των ασθενών και 80% διαφορά στη διαθεσιμότητα σε όλη την Ευρώπη σε νέα και καινοτόμα φάρμακα.
Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) αντιμετωπίζουν επίσης τακτικά ελλείψεις φαρμάκων.
Η ελεύθερη κυκλοφορία των επαγγελματιών υγείας εντός της ΕΕ έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των χωρών της ΚΑΕ, με αποτέλεσμα την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Η ΕΕ έχει γενικότερο πρόβλημα με τις ελλείψεις, ωστόσο το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις χώρες αυτές.
Η σχετική αδυναμία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, με ποσοστά υπερβάλλουσας θνησιμότητας διπλάσια από εκείνα της Δυτικής Ευρώπης. Από τότε έγιναν σημαντικές επενδύσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά απαιτείται περαιτέρω πρόοδος.
Εξακολουθούμε να βλέπουμε αξιοσημείωτες διαφορές στη θνησιμότητα σε καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.
Η έκθεση δράσης της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για τον Καρκίνο σχετικά με την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στη φροντίδα του καρκίνου σημείωσε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας για διάφορους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του πνεύμονα, του τραχήλου της μήτρας, του ορθού και του μαστού, ήταν σαφώς υψηλότερα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Με το βλέμμα στο μέλλον, είναι σαφές ότι θα χρειαστούν πιο συντονισμένες προσπάθειες για να καλυφθεί το χάσμα ανισοτήτων και να διασφαλιστεί ότι όλες οι χώρες της ΕΕ μπορούν να αποδειχθούν ανθεκτικές απέναντι στις απειλές της υγειονομικής περίθαλψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης