Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για Γαλλία – Ο Macron βλέπει Xi, στέλνει πρέσβη στην ορκωμοσία Putin, ρήγμα και για τους… Ολυμπιακούς

Συναγερμός σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για Γαλλία – Ο Macron βλέπει Xi, στέλνει πρέσβη στην ορκωμοσία Putin, ρήγμα και για τους… Ολυμπιακούς
Σύμφωνα με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, δεν αποκλείεται ο Putin να ξεκινήσει τον ανασχηματισμό του επιτελείου του
Σχετικά Άρθρα
Συναγερμός έχει σημάνει στη Δύση από τους χειρισμούς του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron.
Η αρχή έγινε όταν ο Κινέζος ηγέτης, Xi Jinping, ερχόμενος μετά από πέντε χρόνια στην Ευρώπη, επέλεξε να δει μόνο τον Γάλλο πρόεδρο.
Μετά ήρθε το δημοσίευμα του Reuters, ότι η Γαλλία θα είναι από τις λίγες χώρες που θα στείλουν εκπρόσωπο στην ορκωμοσία του Ρώσου ηγέτη, Vladimir Putin.
Και μετά… ήρθε η πρωτοφανής προειδοποίηση των ΗΠΑ στη Γαλλία, ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες θα είναι… ναυάγιο, αφού «αλωνίζουν» τα κινεζικά αναβολικά!

Μποϊκοτάζ στη Μόσχα...

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μποϊκοτάρουν την τελετή του Κρεμλίνου για την ορκωμοσία του Vladimir Putin για τη νέα εξαετή θητεία του ως πρόεδρος, αλλά η Γαλλία και ορισμένα άλλα κράτη της ΕΕ αναμένεται να στείλουν απεσταλμένο παρά την έκκληση του Κιέβου.
Η διαφορετική διπλωματική απάντηση των δυτικών δυνάμεων υπογράμμισε τις διαφορές σχετικά με τον τρόπο χειρισμού του Ρώσου ηγέτη περισσότερα από δύο χρόνια αφότου ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.
«Όχι, δεν θα έχουμε εκπρόσωπο στην ορκωμοσία του», είπε ο Matthew Miller, εκπρόσωπος του State Department.
«Σίγουρα δεν θεωρήσαμε αυτές τις εκλογές ελεύθερες και δίκαιες, αλλά είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας και πρόκειται να συνεχίσει με αυτή την ιδιότητα».
Η Βρετανία και ο Καναδάς δήλωσαν ότι δεν θα στείλουν κανέναν να παρευρεθεί στην τελετή, η οποία έρχεται μια ημέρα αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις τακτικής πυρηνικών όπλων που είπε ότι ελπίζει να δροσίσει τα «καυτά κεφάλια» στη Δύση.
Από την πλευρά της ΕΕ, ο πρεσβευτής του μπλοκ στη Ρωσία δεν θα παραστεί στην τελετή, σύμφωνα με τη θέση των περισσότερων κρατών μελών του μπλοκ.
Εκτός όμως από τη Γαλλία, αναμένεται να παραστούν οι εκπρόσωποι και της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.
«Η Ουκρανία δεν βλέπει νομική βάση για να τον αναγνωρίσει ως δημοκρατικά εκλεγμένο και νόμιμο πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πάντως, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι επικεφαλής όλων των ξένων διπλωματικών αποστολών στη Μόσχα προσκλήθηκαν να παραστούν στην ορκωμοσία του Putin, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ανασχηματισμός στο Κρεμλίνο

Σύμφωνα με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, δεν αποκλείεται ο Putin να ξεκινήσει τον ανασχηματισμό του επιτελείου του.
Η ορκωμοσία του Putin την Τρίτη θα μοιάζει και θα έχει την αίσθηση της Ημέρας του Groundhog, καθώς ο 71χρονος ισχυρός άνδρας περπατά στο κόκκινο χαλί του Μεγάλου Παλατιού του Κρεμλίνου για την πέμπτη «στέψη» του ως πρόεδρος.
Η παράδοση και ο ρωσικός νόμος υπαγορεύουν ότι η ορκωμοσία ενός νέου προέδρου πυροδοτεί έναν ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος θα μπορούσε να ρίξει σπάνιο φως στην σκέψη του Putin ενόψει μιας ακόμη εξαετούς θητείας.
Με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στον τρίτο χρόνο του, ο Putin δεν δείχνει σημάδια ότι θέλει να παρεκκλίνει από το σημερινό μονοπάτι της καταστροφής του Κιέβου και του ανταγωνισμού προς τη Δύση.
«Ο πρωταρχικός στόχος για τον Putin είναι να παράγει περισσότερα όπλα, να διατηρεί σταθερή την οικονομία, να την προστατεύει από κυρώσεις και να στοχεύει τον πληθωρισμό», δήλωσε η Tatiana Stanovaya, ιδρύτρια της εταιρείας πολιτικής ανάλυσης R. Politik.
«Δεν πρέπει να περιμένουμε αναθεώρηση αυτής της πολιτικής».
Αλλά ο βαθμός στον οποίο ο Putin αναθεωρεί τη σειρά όσων είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή αυτής της ατζέντας θα προσφέρει μια εικόνα για το πόσο πρόθυμος είναι να εγκαταλείψει παλιές συνήθειες για να εξασφαλίσει το μέλλον του καθεστώτος του.

Τα δύο μοντέλα του Putin

Παραδοσιακά, ο Putin χρησιμοποιεί δύο μοντέλα διακυβέρνησης, σύμφωνα με τον Nikolai Petrov, σύμβουλο στο Chatham House.
Από τη μία πλευρά, έχει στηριχθεί σε μια παλιά φρουρά έμπιστων φίλων και γνωστών, όπως ο υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu και ο Υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov, ο τελευταίος από τους οποίους κατείχε τη θέση του για δύο δεκαετίες.
Από την άλλη, βασίστηκε σε πιστούς τεχνοκράτες όπως ο πρωθυπουργός Mikhail Mishustin και η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina, για να διατηρήσουν την οικονομία της χώρας όρθια.
Αλλά αυτός ο τρόπος να γίνονται τα πράγματα φαίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, με μερικούς από τους πιο έμπιστους υποστηρικτές του Putin να πλησιάζουν ή να είναι στα εβδομήντα τους.
Αυτό περιλαμβάνει τον Lavrov, 74 ετών και τον Shoigu, 68, καθώς και τα κορυφαία γεράκια ασφαλείας της χώρας, Alexander Bortnikov, 72, Sergei Naryshkin, 69 και Alexander Bastrykin, 70.
«Είναι καιρός η γενιά του Putin να φύγει από τη σκηνή, αλλά οι αντικαταστάτες της δεν είναι έτοιμοι», είπε ο Petrov.
«Το σύστημα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα και θα δούμε σε ποιο βαθμό θα είναι σε θέση να το λύσει ή αν απλώς θα σταματήσει για καιρό».
«Αν ο Putin θέλει να διατηρήσει το σύστημά του, πρέπει να το αλλάξει», συμφώνησε ο πολιτικός αναλυτής Abbas Gallyamov.
Επεσήμανε την πρόσφατη σύλληψη-σοκ του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Timur Ivanov για δωροδοκία, η οποία θεωρείται ευρέως ως επίθεση στον Shoigu, ως πιθανό μήνυμα που ο Putin είναι έτοιμος να «ταρακουνήσει τα θεμέλια του συστήματος».

Η μέχρι τώρα πρακτική

Αυτό θα αποτελούσε μεγάλη απόκλιση από τον παλιό τρόπο συμπεριφοράς – που επέτρεψε στον Shoigu να διατηρήσει τη θέση του ως ανώτατος αρχηγός άμυνας παρά την αργή πρόοδο στην Ουκρανία και τη σκανδαλώδη απόπειρα ανταρσίας από τον αρχηγό μισθοφόρων Wagner, Yevgeny Prigozhin.
Τα προηγούμενα χρόνια, το Κρεμλίνο γενικά επέλεξε υποψηφίους που θεωρούνταν εύκολο να ελεγχθούν αντί να κατέχουν απαραίτητα τα προσόντα για τη δουλειά που είχε, προσελκύοντας ανθρώπους μεταξύ των πρώην σωματοφυλάκων του Putin ή των νεότερων συγγενών όσων βρίσκονται στον στενό κύκλο του Putin.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dmitry Patrushev, ο σημερινός υπουργός Γεωργίας και ο γιος του Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Nikolai Patrushev, 72 ετών, έχει προβληθεί ως κάποιος που θα μπορούσε να προωθηθεί στον επερχόμενο ανασχηματισμό του Putin.
Αυτό θα σήμαινε μια νίκη για το σκληρό μπλοκ επιβολής του νόμου της Ρωσίας, λέει ο Gallyamov.
Ωστόσο, ο Petrov του Chatham House πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις είναι επίσης ένας τρόπος για τον Putin να κρατά τους οικείους του υπό έλεγχο.
Ο πολιτικός αναλυτής Stanovaya είπε ότι οι εκπλήξεις θα μπορούσαν επίσης να έρθουν με τη μορφή άγνωστων «νεαρών γερακιών» με στρατιωτικό υπόβαθρο στην Ουκρανία που διορίζονται σε πολιτικές θέσεις.
«Ο Putin έχει δηλώσει δημόσια ότι τους θεωρεί την πραγματική ελίτ που πρέπει με τον καιρό να αντικαταστήσει την τρέχουσα ελίτ», είπε.
Οποιεσδήποτε αλλαγές θα έκανε ο Putin, προέβλεψε, πιθανότατα θα ήταν περιορισμένες και γρήγορες, προκειμένου «να διασφαλίσει ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να εργάζονται απρόσκοπτα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης