Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα από Λιθουανία - Έτοιμη να στείλει στρατό στην Ουκρανία – Γάλλοι στρατιώτες πολεμούν ήδη στο μέτωπο

Βόμβα από Λιθουανία - Έτοιμη να στείλει στρατό στην Ουκρανία – Γάλλοι στρατιώτες πολεμούν ήδη στο μέτωπο
Eίναι βέβαιο πως η Ρωσία θα το θεωρήσει πρόκληση, αλλά εάν σκεφτόμασταν μόνο τη ρωσική απάντηση, τότε δεν θα μπορούσαμε να στείλουμε τίποτα λέει η Λιθουανή πρωθυπουργός
(upd) Βόμβα στην εύθραυστη παγκόσμια σταθερότητα και ισορροπία ρίχνει η Λιθουανία, η οποία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές της δυνάμεις στην Ουκρανία, προοπτική που αν υλοποιηθεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει την οργή και την αντίδραση της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Ingrida Šimonytė είπε ότι έχει την άδεια από το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας προκειμένου να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για εκπαιδευτικούς σκοπούς – κάτι που η κυβέρνηση της είχε προτείνει και νωρίτερα – τονίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο αίτημα από το Κίεβο.
Πρόκειται για την τρίτη δήλωση Ευρωπαίου ηγέτη ή αξιωματούχου τις τελευταίες ημέρες (είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων και του Βρετανού ΥΠΕΞ, David Cameron που είχε πει πως η Βρετανία δεν αντιτίθεται στην χρήση βρετανικών όπλων για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος), η οποία πέρα από το ότι κλιμακώνει την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, αναμφίβολα σημαίνει συναγερμό για το τι μπορεί να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, καθώς πλέον γίνεται σαφές πως ο ουκρανικός στρατός αδυνατεί να κρατήσει το μέτωπο από μόνος του και πως πολλά δυτικά κράτη δεν θέλουν να δουν την Ουκρανία... να πέφτει.

Οι Ρώσοι θα το εκλάβουν ως πρόκληση

Όπως λέει η Šimonytė, είναι βέβαιο πως η Ρωσία θα το θεωρήσει πρόκληση.
«Εάν όμως σκεφτόμασταν μόνο τη ρωσική απάντηση, τότε δεν θα μπορούσαμε να στείλουμε τίποτα.
Κάθε δεύτερη εβδομάδα ακούτε ότι κάποιος πρόκειται να πληγεί με πυρηνικά όπλα» υποστήριξε η Λιθουανή πρωθυπουργός μιλώντας στους F.T.

Πυρηνικές ασκήσεις

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε στρατιωτικές ασκήσεις με πυρηνικά όπλα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Δύση αλλά και στη Γαλλία, μετά τις δηλώσεις Macron περί της αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, εάν οι Ρώσοι σπάσουν τις γραμμές άμυνας και εάν υπάρξει κάποιο σχετικό αίτημα από το Κίεβο.

Δεν θα τα χρησιμοποιήσουν

Σύμφωνα με τη Λιθουανή πρωθυπουργό, οι απειλές αυτές της Ρωσίας… είναι κενές.
Όπως λέει, οι Ρώσοι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, καθώς – όπως επισημαίνει – οι επιπτώσεις θα επηρέαζαν και τη Ρωσία.
«Συνήθως, ο άνεμος φυσά από τα δυτικά προς τα ανατολικά» υποστήριξε η Šimonytė, τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις της κατά υποδομών, όπως είναι οι μη στρατιωτικές υποδομές, τα σχολεία και τα νοσοκομεία.
«Η Ρωσία προσπαθεί να προκαλέσει ένα νέο κύμα ανθρώπων που θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία επειδή δεν υπάρχουν βασικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες», είπε η Λιθουανή πρωθυπουργός.
Εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής στην ΕΕ φιλοξενούνται περίπου 4,2 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Όχι σε απελάσεις

Η Šimonytė αναφέρει ότι η Λιθουανία δεν πρόκειται ούτε να απελάσει ούτε να οργανώσει επιχειρήσεις για την εύρεση Ουκρανών που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία και που βρίσκονται στο λιθουανικό έδαφος, προκειμένου να σταλούν πίσω στην Ουκρανία για να σταλούν στο μέτωπο.
Μάλιστα, υποβάθμισε τις πληροφορίες εκείνες που έκαναν λόγο για συνδρομή της Λιθουανίας στον εντοπισμό Ουκρανών και στην απέλαση τους πίσω στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως αυτή είναι μια μη νόμιμη ενέργεια δεδομένου ότι η ΕΕ του έχει εγγυηθεί την προστασία τους τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2025.
Παρόλο αυτά εξέφρασε την θέση ότι θα ήθελε να συνδράμει την Ουκρανία και να διασφαλίσει ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να ανανεώσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Πολεμούν ήδη Γάλλοι στο πλευρό των Ουκρανών

Και ενώ η Λιθουανία δηλώνει έτοιμη να στείλει στρατιώτες στην Ουκρανία και ο Γάλλος πρόεδρος δεν το αποκλείει μελλοντικά, μια Γαλλίδα δημοσιογράφος, η Christelle Nahan, η οποία ζει και εργάζεται εδώ και χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, δηλώνει βέβαιη πως Γάλλοι στρατιώτες πολεμούν ήδη στο πλευρό των Ουκρανών.
Σε δηλώσεις της στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η Christelle Nahan λέει ότι πρόκειται είτε για στρατιωτικό προσωπικό καριέρας είτε για πρώην στρατιώτες του γαλλικού στρατού.
«Είμαι σχεδόν βέβαιη ότι υπάρχουν ήδη Γάλλοι στρατιώτες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
Επειδή τα αυτοκινούμενα όπλα Caesar δεν μπορούν να πληρωθούν από ουκρανικό στρατό χωρίς εκπαίδευση» τονίζει η Christelle Nahan, επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, μαζεύουν ουσιαστικά ανθρώπους από το δρόμο και αφού τους εκπαιδεύσουν για δύο ή τρεις εβδομάδες, τους στέλνουν στο μέτωπο.

Έμπειροι στρατιώτες

«Αντικειμενικά, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα οπλικά αυτά συστήματα μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες εκπαίδευσης.
Είναι αδύνατο.
Συνεπώς, αυτό σημαίνει ότι κάποιος άλλος, πιο έμπειρος χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα.
Προφανώς πρόκειται για άτομα που έχουν ήδη πολεμήσει, που έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα που σημαίνει ότι είναι Γάλλοι είτε τακτικό στρατιωτικό προσωπικό είτε πρώην στρατιώτες.
Οπότε νομίζω ότι υπάρχουν ήδη Γάλλοι στρατιώτες στο πεδίο της μάχης», είπε η Nahan.

Μικρές ομάδες

Μάλιστα αναφέρθηκε και στην κλήτευση του Γάλλου πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας μετά την επίθεση κατά μισθοφόρων στο Kharkiv.
«Αυτό δεν είχε ξαναγίνει, όταν πέθαναν μισθοφόροι από άλλες χώρες» επισήμανε η Γαλλίδα ανταποκρίτρια, εκτιμώντας πως αυτή τη στιγμή, μπορεί να υπάρχουν μικρές ομάδες Γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία, γεγονός που όπως είπε, εγκυμονεί λιγότερους κινδύνους για την πολιτική ηγεσία της Γαλλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης