Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Η Riksbank μείωσε τα επιτόκια μετά από 8 χρόνια - Η 2η δυτική κεντρική τράπεζα

Σουηδία: Η Riksbank μείωσε τα επιτόκια μετά από 8 χρόνια - Η 2η δυτική κεντρική τράπεζα
Μετά την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και η Riksbank ξεκινά τη χαλάρωση στη μετά την πανδημία εποχή

Σε μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια προχώρησε η Riksbank στη Σουηδία, σε μια προσπάθεια να τονώσει την πληγείσα από την ύφεση οικονομία
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια στο 3,75% από 4,00%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η Riksbank θα προχωρήσει σε άλλες δύο μειώσεις στο β' εξάμηνο του 2024, αν επιβεβαιωθεί το outlook για περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με το Bloomberg, μετά  από οκτώ αυξήσεις επιτοκίων στη Σουηδία, ο πληθωρισμός πλησιάζει πλέον τον επίσημο στόχο του 2% της Riksbank, έχοντας προηγουμένως ξεπεράσει το 10%. Ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο, ενώ η οικονομική δραστηριότητα είναι αδύναμη» αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση.
«Σε αυτό το πλαίσιο η Riksbank μπορεί να χαλαρώσει την πολιτική της» προσθέτει.

Στα χνάρια της Ελβετίας

 

Η κίνηση αυτή καθιστά τη σουηδική κεντρική τράπεζα τη δεύτερη μεταξύ των ομολόγων της στον προηγμένο κόσμο, μετά την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, που ξεκινά τη χαλάρωση στη μετά την πανδημία εποχή.
Η αντίθεση αυτή
αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο διαφέρουν οι προσεγγίσεις με τις ΗΠΑ, αφού τα σχέδια της Fed για μείωση των επιτοκίων εκτροχιάστηκαν από τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και την ακμάζουσα οικονομία.
O διοικητής της Riksbank Erik Thedeen και οι συνάδελφοί του είχαν επισημάνει ότι η μείωση του κόστους δανεισμού ήταν πιθανή είτε τον Μάιο είτε τον Ιούνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης