Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ελλάδα υποτάσσεται πλήρως στη Δύση και η Σερβία επιδιώκει ρόλο ηγέτη στα Βαλκάνια - «Χρυσές» συμφωνίες Vucic με Κίνα

Η Ελλάδα υποτάσσεται πλήρως στη Δύση και η Σερβία επιδιώκει ρόλο ηγέτη στα Βαλκάνια - «Χρυσές» συμφωνίες Vucic με Κίνα
«Η Σερβία θα είναι η πρώτη χώρα από την Ευρώπη με την οποία θα οικοδομήσει μια κοινότητα με κοινό μέλλον»
Σχετικά Άρθρα
Σε μία περίοδο που η ελληνική ηγεσία έχει υποταχθεί πλήρως στα συμφέροντα ΕΕ, Δύσης, Ισραήλ, βάζοντας μάλιστα και, πρόσφατα, «φωτιές» στο μέτωπο του Κοσόβου, ο Aleksandar Vučić αξιοποιεί μία σπάνια ευκαιρία να αναδείξει τη χώρα του ως ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων. 
Έχοντας αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως ξέρει να κρατάει ισορροπίες μεταξύ Δύσης και Ανατολής με γνώμονα το συμφέρον του σερβικού λαού, πλέον έχει στραφεί μεταξύ άλλων στην Κίνα, χτίζοντας μία «ατσάλινη συμμαχία», όπως τη χαρακτήρισε και ο ίδιος ο πρόεδρος Xi Jinping, ο οποίος έφθασε στο Βελιγράδι το βράδυ της Τρίτης 7/5, όπου τον υποδέχθηκε ο Σέρβος ομόλογός του. 
Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι στις σημερινές (8/5) συνομιλίες με τον κ. Vučić επιτεύχθηκε σημαντική συναίνεση και ότι η Σερβία θα είναι η πρώτη χώρα από την Ευρώπη με την οποία θα οικοδομήσει μια κοινότητα με κοινό μέλλον. «Μαζί, ανακοινώσαμε ότι θα οικοδομήσουμε μια κοινότητα μεταξύ Κίνας και Σερβίας με κοινό μέλλον στη Νέα Εποχή, η οποία θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των σινοσερβικών σχέσεων.
Πριν από οκτώ χρόνια, η Σερβία έγινε ο πρώτος ολοκληρωμένος στρατηγικός εταίρος της Κίνας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Σήμερα, η Σερβία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου θα οικοδομήσουμε μια κοινότητα με κοινό μέλλον», είπε, στην ομιλία του μετά την ανταλλαγή υπογεγραμμένων διακρατικών συμφωνιών μεταξύ Σερβίας και Κίνας στο Παλάτι της Σερβίας.
Επεσήμανε ότι, ως αληθινοί φίλοι και καλοί εταίροι, η Κίνα και η Σερβία απολαμβάνουν πολιτική εμπιστοσύνη που είναι ισχυρή σαν βράχος. «Η πρακτική συνεργασία μας έχει βελτιωθεί, ο συντονισμός είναι στενός σε διεθνή ζητήματα και έχουμε αυτή την ατσάλινη φιλία που γίνεται όλο και ισχυρότερη».
Συμφώνησε επίσης με τους Σέρβους οικοδεσπότες για στρατηγικές ειδικές σχέσεις, οι οποίες, όπως είπε, βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. «Συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε τη στρατηγική επικοινωνία, να καθοδηγήσουμε αυτή την κοινότητα με κοινό μέλλον στη Νέα Εποχή. «Οι δύο πλευρές υποστηρίζουν σθεναρά η μία τα συμφέροντα της άλλης και έχουμε πραγματικά μια ισχυρή πολιτική σχέση που συμβάλλει σε αυτή την κοινότητα», δήλωσε ο Xi Jinping.
Συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν στη διεθνή σκηνή για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών τους. Ο Xi Jinping ανέφερε ότι στηρίζει τη Σερβία στο ζήτημα του Κοσόβου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο σε θέματα κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας. Ο Aleksandar Vučić ανταπέδωσε δηλώνοντας ότι «η Κίνα είναι μία και η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της». Την ίδια φράση ανέφερε και στην ομιλία του ενώπιoν χιλιάδων πολιτών που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο των θεσμών για να υποδεχτούν τους δύο προέδρους. Η φράση αυτή φαίνεται ότι ενθουσίασε το Κινέζο πρόεδρο ο οποίος τη χειροκρότησε.

«Χρυσές» συμφωνίες

Μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Κίνας και Σερβίας θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2024, με την Κίνα να είναι έτοιμη να εισάγει περισσότερα υψηλής ποιότητας γεωργικά προϊόντα από τη Σερβία.
Επίσης η Σερβία είναι ευπρόσδεκτη να αυξήσει τις απευθείας πτήσεις μεταξύ Βελιγραδίου και κινεζικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Σαγκάης και της Γκουανγκζού.
Πρόκειται για την 1η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της Κίνας με χώρα της Ευρώπης και τα θεμέλια της μπήκαν σε συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών το φθινόπωρο του 2023. Ο Aleksandar Vučić επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή παρέχει πλεονεκτική θέση στη Σερβία έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών αφού 10.000 προϊόντα της θα μπορούν να εισάγονται στην Κίνα χωρίς δασμούς.
Η Κίνα και η Σερβία υπέγραψαν σήμερα συνολικά 30 διακρατικές συμφωνίες στον οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα.

Μετά την ανταλλαγή των υπογεγραμμένων συμφωνιών, ο κ. Vučić είπε στον Κινέζο πρόεδρο ότι η Σερβία θα στέκεται πάντα στο πλευρό της Κίνας.
Είπε ότι αν και όλοι γέλασαν μαζί του γι ‘αυτό, ξεκίνησαν επίσης διαπραγματεύσεις με την κινεζική εταιρεία για ένα ιπτάμενο ταξί που θα δημιουργήσουμε το 2027.
Εξήγησε ότι είναι μία από τις πιο διάσημες εταιρείες στον κόσμο, αλλά ότι δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομα και ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Xi για τη δωρεά 26 εκατομμυρίων ευρώ ως υποστήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη της Σερβίας. Σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, βλέπουμε ευκαιρίες για πρόοδο. Από τον πολιτισμό και τον αθλητισμό μέχρι τη χρηματοδότηση, μπορούμε να κάνουμε πολλά. Όλα όσα ονειρευτήκαμε για τη σιδηροδρομική γραμμή Βελιγραδίου-Βουδαπέστης θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους με τη βοήθεια μιας κινεζικής εταιρείας. Οι Ούγγροι μας διαβεβαίωσαν ότι μέχρι το 2026 θα ολοκληρώσουν το μέρος τους», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Κίνας θα ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή του περιοδεία με την επίσκεψη στην Ουγγαρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης